Pivnica.net
Banner

Zmajska

Zmajski flandrijski red ale

P. N.   |   15.11.2022.     812

Zmajski flandrijski red ale

Od Zmajske pivovare smo navikli na pomicanje granica i postavljanje međaša u domaćem zanatskom pivarstvu, jer ona to radi od 2013. godine, kada je osnovana kao prva hrvatska craft pivovara, a i prije toga to je radio osnivač i vlasnik Zmajske Andrej Čapka. Sada iz Zmajske pivovare dolazi prvi hrvatski flandrijski crveni ale nazvan Rouge 22.

Ovo  vrhunsko pivo dolazi u pivovarskoj liniji Brewer's Concoction u kojoj se porije kratkog vremena pojavio još jedan prvorazredni biser – stout nazvan Critters Gone Berserk. To je pivo predstavljeno početkom srpnja na prvom Pozoj festu, no ljetno doba nije vrijeme za stoute, pa ga je Zmajska pivovara – kako to objašnjava Marko Ožegović na svom Pivariumu – „namjerno pustila još nekoliko mjeseci - da dodatno podivlja, a i da padnu temperature, pa ga pustila u širi opticaj“.

Taj stout je odležavao 18 mjeseci u bačvama od viskija, a najnoviji uradak, flanders red to je vrijeme zrenja u drvetu još značajno nadmašio – čamio je u hrastovini pune dvije godine. „Prvi svog stila napravljen u Hrvatskoj, mažen i pažen gotovo dvije godine u hrastovim bačvama prije punjenja, ROUGE 22 širi Brewer's Concoction lepezu za Flanders red stil. Blago kiselo, karamelno s kompleksnim notama suhog voća, višnje, crvenog ribiza, sherry vina i drveta, suhog i blago taninastog završetka koje mu daje pitkost“ – tako o svom pivu govori sama Zmajska pivovara – kratko i jasno.

No, zato je kudikamo rječitiji Marko Ožegović, koji na Pivariumu piše:

Sladna baza mu je bila u potpunosti belgijske proizvodnje - pils, munich, vienna i special B sladovi, a hmeljnost kako i treba "nikakva", 7 IBU-a, goldingsi na boilu. U primaru je korišten S-33 kvasac, "belgijski", a sekundarna fermentacija je bila u hrastovim bačvama, gdje je dodan Yeast Bayev Mélange - miks preko 10 različitih životinjica, "pitomih" i divljih. Trebalo je jako dugo dok se nije razvila željena kiselost, kakvu piva tog stila jednostavno moraju imati, a svjesno su išli izbjeći oksidaciju bačve što bi, kažu dovelo do previše octene kiseline. Nakon svega je dodatno refermentirano u bocama, čisto jer brett i dalje radi i gazira pivo - trenutno je to blaže, ali ako pivo arhivirate neko vrijeme, doći će i to na svoje (uz brettastiji profil, rekli bi). Pivo je na 5.6% alkohola sad, definitivno ne pretjerano.

A što je flandrijski crveni ale, kakav je to pivski stil, koji se ponekad zove i flamanski crveni ale (Flemish red ale), kojem Michael Larson u svom vodiču kroz pivske stilove tepa  jetki provincijalni favorit? Ovo pivo vuče porijeklo s krajnjeg zapada Belgije, karakterizira ga intenzivna  trpkost i velika kompleksnost. U okusu se uobičajeno osjeti zemljanost, neobični kvasci i privlačna ravnoteža sladnih i kiselih tonova. Neki primjerci mogu sadržavati nijanse vanilije, hrasta, vlažne vune, limuna, šerija i trešnje. Flandrijski crveni ale je najčešće smjesa starog i mladog piva, dozrijeva i do tri godine u hrastovim bačvama, a tijekom zrenja do izražaja dolaze sojevi divljih kvasaca, koji pivu daju rustikalni karakter.

Boja piva ide od 10 do 16 SRM (20–33 EBC), alkohol 4,5 do 6,5 posto (Zmajski Rouge 22 je na 5,6 posto, dakle na pola puta), a gorčina od 10 do 25 IBU. Pije se iz čaše na stalku, a na trpezi se dobro slaže s rakovima i školjkama, te s jelima od jaja i kiselim sirevima.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Zmajska