Živjeli, nazdravi, prost, cheers, skol i ostalo

Pjenušave vedute   |   Mato Pejić   |   03.09.2008.     3929

Živjeli, nazdravi, prost, cheers, skol i ostalo

Znate kako se to radi na kraju godine – podvuče se crta, pa se promatra efekat od tog. A u većini slučajeva ispada po onoj: kad sve zbrojim, ja se oduzmem. Te, inflacija toliko i toliko, a troškovi života ovoliko, pa cijene na malo onoliko, a pad standarda – bogtepitaj. Pogledamo li ovaj naš šugavi mikrokozmos, u kojem gospodarske tokove prati, pa rezultate zbraja i množi, ali rijetko kad što dijeli, županijska komora - industrijska proizvodnja u godini kojoj smo danas, evo, stali na rep, pala je za osam posto. Tom su rezultatu, manje-više, pridonijeli svi, osim proizvođača pića, to jest piva, odnosno Daruvarske pivovare, gdje je produkcija porasla za 1,4 posto. To je, opet, sukladno državnom trendu koji je već doveo do više od tri milijuna hektolitara godišnje proizvodnje i do potrošnje per capita veće od one u više zemalja jače pivske kulture i tradicije. To je opet sasvim lijep razlog da punom čašom Staročeškog piva noćas, kad devedesetpetu ispraćamo u ropotarnicu povijesti, nazdrave svi pivarci i pivopije, pivoljupci i pivoznalci, a mogu i svi drugi kojih se to tiče ili ne, veseljaci, bezbrižnjaci, i svi koji nisu Mađari.

Za Mađare, naime, kažu da s pivom ne nazdravljaju. Kako sve ima svoje zašto (dok, za razliku od toga malo manje stvari koje nam je činiti ima svoje zato), tako je i ta neobična činjenica pokrivena nekakvim argumentom, legendom iz bliže nacionalne povijesti koja je, međutim, posve tužna, turobna i nesretna i toliko neprimjerena ovoj veseloj prigodi, da ćemo ju prešutjeti. Tek, dobro je znati, da ne uvrijedite domaćine nađete li se u kušnji da lupate kriglama za vrijeme šopinga u toj susjednoj prijateljskoj zemlji. Šteta, jer u Mađarskoj se može popiti pivo koje naprosto mami na nazdravljanje. Ako ne domaće, a ono onda neko od brojnih njemačkih, austrijskih i čeških piva, koja naši sjeverni susjedi kuhaju prema licencama.

Inače, od svih pića nazdravljanje je najprimjerenije upravo pivu. Pri tom nipošto nije dovoljno dignuti čašu, pa ni kucnuti se, već valja lupiti, tresnuti – da zveči, ječi, trešti, prolama se i prangija. Smišljeni su čitavi mali ritualni zveckanja i cincilikanja pivskih vrčeva, koje pivopije uredno opetuju kod svakog novog gutljaja. Nešto poput onih smiješnih „davanja petica“, to jest rukovanja u američkim filmovima.
Uz pivo naprosto paše pompa, vreva i buka. Pa, napokon, zato se pivski vrčevi, bio to krigl ili mass, i proizvode od debelog stakla, da izdrže sve te silne udarce, kako one po drugim vrčevima, tako i udarce po tustim hrastovim plankama, bez kojih je nezamisliva oprema interijera ijedne poštene pivnice. Uostalom, što bi drugo i podnijelo tresak naramka litrenih krčaga, što ih volumenozne bedinerke raznose po stolovima.
Zbog svega toga pivo je tako prikladno za noć pred kojom smo, i koja je pred nama. I zato što se tako neodoljivo pjeni i što zna tako bezobrazno prskati i špricati, o čemu također postoji zgodna priča, koja kaže: zavičajni klub Bavaraca u Bonnu svake godine priređuje minijaturnu kopiju minhenskoga Oktoberfesta, a onu prošlogodišnju otvarao je bavarski premijer dr Edmund Stoiber. Dakako, na tradicionalan način – riječima Ozapft is!  i zabijanjem mesingane pipe u drvenu bačvu, ovoga puta Löwenbräu, piva. Učinio je to tako spretno, da je bure pretvorio u fontanu, zalivši usiljeno suzdržani auditorij pivskim tušem.
Za poznatoga političara to je bila noćna mora. Za anonimnog vas i vaše veselo društvo, noćas bi mogla biti odlična zabava. Naravno, samo ako imate rezervnu bačvu, jer nešto treba i popiti. Ili, da se možda ipak zadovoljite zveketom krigla uz pokoje gromko u zdravlje!
 
Objavljeno na Radio Bjelovaru, 31. prosinca 1995.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Mislim da je sada dobro vrijeme za jedno pivo
Franklin D. Roosevelt, američki predsjednik nakon potpisivanja New Deala, dokumenta koji je otvorio put ukidanju prohibicije

Nacrtaj mi krigl

Collins - Mike Danger-5_25-B.jpg
Collins - Mike Danger-5_25-B.jpg

Najnovije iz kategorije Pjenušave vedute