Zijah A. Sokolović: Ništa kao pivo ne ugasi žeđ poslije predstave

  Moje pivsko iskustvo         Goran Gazdek         31.08.2008.
Zijah A. Sokolović: Ništa kao pivo ne ugasi žeđ poslije predstave
Zihaj A. Sokolivić, popularni sarajevski glumac i režiser s prebivalištem u Beču, koji, ustvari zbog čestih gostovanja u svim državama bivše Jugoslavije, Europe i svijeta, više živi na kotačima i hotelskim sobama, nema baš puno vremena za uživanje u pivu. No, poslije svake predstave, obavezno popije jednu ili čak dvije bočice (u ponudi su sve češće tek punjenja u 0,25 dcl), uglavnom lokalnog piva. «Ništa kao pivo mi ne može ugasiti žeđ pa poslije predstave uobičajeno popijem pivo. Međutim, ne volim ga puno piti jer sam pretežito u pokretu, nakon svake predstave idem dalje pa nemam vremena za opuštanje, a uživanje u pivu traži vrijeme. Moj život je ispunjen posvećenosti prema teatru i predstavama kao utjeha za stvarnost i spas lijepih snova. Čitav svijet izvan pozornice, davno sam preselio u teatar...i djecu i ženu i prijatelje, i državu i brak...», kaže glumačka legenda i priznaje kako zbog toga i nije baš najbolji sugovornik na temu piva.

Ako može birati Zijah prednost daje danskim pa donekle i češkim pivima, koja su, objašnjava nam, fina i nemaju onu vrstu grubosti u sebi i gorčine koja mu idu na glasne žice nego su više pitkija.

«Kralj monodrame» kako su kazališni kritičari okrunili Zijaha, osim u monodramama  nastupa u televizijskim serijama i igranim filmovima, a glumio je i u sarajevskom Kamernom teatru 55. U posljednjih desetak godina živi, glumi i režira u Austriji i Sloveniji. Direktor je gdječijeg kazališta  Theaterland u Salzburgu, profesor na katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Linzu, umjetnički direktor kazališnog festivala Dežela gledališća  u Ljubljani i umjetnički vođa projekta Dramatično društvo. Svoju predstavu «Glumac je glumac» do danas je, na pozornicama širom svijeta, odigrao 1509 puta, a igra je i dalje.
 
"Kada putujem u krajeve kojima je tradicija ispijanje piva obavezno obiđem pivnice. U Beču ima jedna pivnica koja nudi 93 vrste piva! Ponekad tamo zađem i uvijek budem fasciniran što se sve može piti. I tada osjetim bogatstvo jednog svijeta u koje, na žalost,  ne ulazim često!», priča Zijah.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Moje pivsko iskustvo
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće