Žene pivo vraćaju korijenima

  Francuska         P. N.         13.04.2022.
Žene pivo vraćaju korijenima

„Bile smo samo dvije žene koje su voljele pivo i htjele su raditi nešto same,” rekla je Vero Lanceron, 44, suosnivačica Y'a Une Sorciere Dans Ma Biere (U mom pivu je vještica), male taverne u gradu La Reole na jugozapadu Francuske. Mislile su također da su samo još dvije žene u poslu kojim dominiraju muškarci.

A tek poslije shvatile su da pivo ima ženske korijene koji sežu u prapovijest. Feminizam je bila ideja koju zagovaraju i koja je bila u središtu njihova poslovanja, a kad su počele proučavati povijest industrije piva vidjele su da su dio puno duže tradicije, piše portal inquirer.net.

„U kolektivnoj svijesti je zacrtana predodžba o pivu kao muškoj stvari,“ kaže druga osnivačica Vero Verisson (49). „Mi to, sasvim razumljivo,  oštro odbacujemo“.

Najstariji zabilježeni recept za proizvodnju piva zapisan je na glinenoj ploči oko 1.800 godina prije naše ere i dio je Himne Ninkasi, sumerskoj boginji piva. Otprilike u isto vrijeme u Mezopotamiji, najstariji poznati zakonik, onaj Hamurabijev, sadržavao je više pravila za pivare i vlasnike krčmi i svi ti paragrafi govore o ženskom rodu. Proizvodnja piva i u srednjem je vijeku bila primarno ženski posao. kada je pivo donjeg vrenja bilo važno nutricionističko piće za čitavu obitelj. Pivske viškove žene su često prodavale susjedima, što im  je davalo određenu financijsku neovisnost a mnoge je to navelo i da u svojim domovima otvore gostionice. Tek kad je pivo postalo isplativa zanimacija sve su ga više preuzimali muškarci.

Katolička crkva je alewives (žene koje kuhaju pivo) proglasila nemoralnim i nečistim, što je bio zgodan argument da se pivarstvo prebaci u samostane i preda fratrima. „Tek kad je počelo donositi ozbiljan novac pivarstvo je privuklo muškarce,“ kaže novinar Anais LeCoq koji u svojoj knjizi Maltriarcat donosi povijesni pregled uloge žene u pivarstvu. „Posljednja kap koja je prelila čašu bila je industrijska revolucija kada se industrijaliziralo pivarstvo. Ženama je bilo zabranjeno imati kapital, imovinu ili visoko obrazovanje pa su prirodno nestale iz profesije.“

Stvari se radikalno mijenjaju novim trendom koji donosi craft pivarstvo – mnoge male pivovare vode žene. Na desetke malih pivovara u Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama vode žene, a u Ujedinjenom Kraljevstvu uspostavile su i mrežu nazvanu Project Venus.

„Vidimo to kod mladih ljudi koji su jako zainteresirani za naše pivo i nije im čudno što smo žene pivarice,“,rekao je Vero Verisson. „Nasuprot tome, starijim generacijama ponekad moramo štošta objašnjavati.“

Tagovi

Pivo   Francuska   craft   vještice   žene  

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Francuska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće