Želimo vam pjenušav Uskrs!

  Uskrs         Mato Pejić         17.04.2022.
Želimo vam pjenušav Uskrs!

Bogata uskrsna trpeza može sadržavati baš sve, no ipak je najčešće ono što je nedavno skinuto s najviših prečki pušnice – šunka, kobasica, sušeno meso, slanina, kulen i njegova seka također. Uz to će sjajno leći kakav pjenušavi napitak, bez obzira koji, premda je najbolje ako se domognete kakvog specijala.

Postoje mnoge kuharice i priručnici koji će vam sugerirati ne samo kako kuhati jela u koja se kao važan sastojak dodaje pivo, nego i koje pivo poslužiti uz koje jela, a ni pivski sommelieri više nisu nikakva rijetkost. A – da podsjetimo – pivo se slaže doslovce uz svako jelo, od predjela do deserta, a demistificirana je i ona masovna zabluda iz pučke mudrolije koja kaže da riba pliva tri puta – u moru, u ulju i u vinu. Naime, mnogo je i premnogo primjera koji pokazuju da riba odlično pliva i u pivu.

Istina, postoji jedna iznimka što se tiče serviranja piva uz jelo – uz juhe se pivo ne poslužuje, ali zato postoje mnoge izvrsne ukusne juhe koje se kuhaju s pivom.

U slaganju piva s hranom postoji nekoliko veoma jednostavnih pravila a ono osnovno kaže: uz lagana jela poslužuju se lagana piva, a što je jelo složenije i teže odgovara mu isto takvo pivo, a uz slastice, naročito torte i čokolade, izvrsno se slažu gusta crna piva.

Uz sušenu, dimljenu, te kuhanu šunku i druge suhomesnate perverzije najbolje će prijati teška piva punog tijela i većeg udjela alkohola. Nijemci imaju odličan odgovor na to – bockbier ili doppelbock je pivo koje se kuha u proljeće – često je to bilo posljednje pivo koje se kuhalo prije zatvaranja sezone kuhanja piva 24. travnja (Jurjevo), a jednako dobro pasat će crno pivo (Schwarzbier), tripel, belgijski ale ili irski stout.

Ali, ako u vašem frižideru ili špajzu nema takvih pivskih blagodati, ne sekirajte se – uz uskrsne delicije godit će vam svako pivo. Štogod dakle da vam je pri ruci, želimo vam dobar tek, prijatno i veseo i pjenušav Uskrs!

Za one koji žele znati više:

Uskrsno pivo daje snagu

Uskrsni specijali

Uskrs i pivo

Pivo – nova blagdanska namirnica

Cara...hik!...vaggioNajnovije iz kategorije Uskrs
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće