Završili 14. Dani hrvatskog kulinarstva

  Gastro         pn         09.04.2022.
Završili 14. Dani hrvatskog kulinarstva

Nakon pokazanog znanja u tri kategorije i 14 potkategorija, Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel je prvak Hrvatske u kuharstvu, drugo mjesto zauzeo je Antonio Bukvić iz koprivničkog restorana Katarza, dok je treće mjesto osvojio Tomislav Greganić iz The Westin hotela, Zagreb. Državni prvak u slastičarstvu za 2022. godinu je Ivan Ergović iz Valamar Riviere.

Glavni su to rezultati 14. Dana hrvatskog kulinarstva, koji su protekla četiri dana održani u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, gdje su se okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari.

Kulinarsko je druženje započelo u ponedjeljak Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara, učenika završnih razreda srednjih kuharskih škola, a oni su svoje znanje pokazali u dvije kategorije. U slastičarskoj kategoriji pobjedu je odnijela Paola Vukić iz Srednje škole Pregrada pod mentorstvom Vesne Petravić. Kuharsko prvo mjesto pripalo je dvojcu iz Srednje strukovne škole Vinkovci, Ani Vrbovski i Franji Mikinac pod mentorstvom Marije Bošnjak. Svoje su znanje pokazali i njihovi kolege, profesionalni kuhari i slastičari. Prvo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci.

Prvaci države i najbolje škole osvojili su, osim laskavih titula, novčanih i sponzorskih nagrada, i stipendije za školarinu na Visokoj školi Aspira.

Zadnji natjecateljski dan 14. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti. Tomislav Karamarko iz zadarskog restorana Delimaris, njegov pomoćnik Gabrijel Benić i mentor Josip Vrsaljko postali su predstavnici Hrvatske na Europskom kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na najprestižnijem kulinarskom natjecanju, Bocuse d'Or Europe.

Bocuse d'Or je prestižno natjecanje i veliki izazov za najambicioznije kuhare. Na sljedećem koraku, Bocuse d'Or Europe, kuha se pred publikom od nekoliko tisuća gledatelja koju stvaraju užarenu atmosferu dostojnu nogometnih derbija, u stresnim uvjetima za koje se treba dobro pripremiti.

Na sudjelovanje u ovogodišnjoj selekciji Hrvatske za europsko natjecanje za Bocuse d'Or pozvani su svi kuhari iz restorana s Michelin zvjezdicom ili Michelin preporukom, kuhari iz restorana hotela s pet zvjezdica te dosadašnji kuharski prvaci Hrvatske, a uz tim Tomislava Karamarka, izazovu je pristupio i Bruno Vokal iz zagrebačkog restorana Noel s pomoćnikom Valbonom Ajrulijem i mentorom Rudolfom  Štefanom.

Oba mentora, osim što su pratili svaki korak svojih kuhara, morali su preko voditeljice komunicirati i s publikom što im kuhari rade, a bili su i sastavni dio osmeročlanog ocjenjivačkog suda u sljedećem sastavu: Damir Crleni, Ljubica Komlenić, Gianluca Tomasi, Alma Rekič, Branko Žufika i Marinko Jurešić.

U odluci između ova dva vrhunska kuhara presudile su nijanse, a obje ekipe su samom prijavom na kvalifikacijsko natjecanje pokazale svoju veličinu, ambicioznost i želju za postizanjem samih kulinarskih vrhova. Suci su kao i svim drugim natjecateljima davali feedback nakon natjecanja kako bi u sljedećoj prilici znali što su radili dobro, a na čemu trebaju poraditi.

Osim natjecateljskog djela, zainteresirani posjetitelji i kuhari mogli su sudjelovati i u radionicama slastičarke Sandre Jadek i njenog kolege po struci, Josipa Bošnjaka, s temama “Savršena mirror glazura”, “Francuska prhka tijesta”, “Vučeni i puhani šećer” te “Oslikavanje torti paint brush tehnikom”.

Sudionici su bili počašćeni i masterclass radionicama svjetski poznatih kuhara Gianluce Tomasia, Ljubice Komlenić i Alme Rekič, dok je okuse Grčke približila chefica Tsitsinoudi Magdalini.

Zainteresirani su imali priliku naučiti i tehnike izrade tradicionalnih specijaliteta trnovečke makovnjače i mlinskog kolača, isprobali smo meso pripremljeno na Green Egg roštilju, i nove proizvode pokrovitelja Podravke.

Manifestacija “Dani hrvatskog kulinarstva” još je jednom ugostila gotovo 150 kuhara i slastičara te je uspješno održana sa željom popularizacije kuharske i slastičarske struke, i stvaranja novih poznanstava na natjecateljskoj gastro sceni Hrvatske. Velika važnost svakom izdanju manifestacije posvećena je i edukaciji svih sudionika kroz sama natjecanja, radionice i uključivanje iskusnih međunarodnih sudaca u ocjenjivanje natjecateljskih kreacija.Najnovije iz kategorije Gastro
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće