Pivnica.net
Banner

Carlsberg

Zaokružena Carlsbergova trilogija

P.N.   |   05.03.2010.     1224

Zaokružena Carlsbergova trilogija

Jučer je danski pivski koncern Carlsberg na tržište poslao posljednje, treće, pivo iz mini serijala Vintage, nazvano Vintage No3. Radi se o posebno pomno kreiranom jakom pivu tipa ječmeno v ino (barley wine) s 15 posto alkohola. Ujedno je to i najskuplje pivo na svijetu, čija je cijena određena prema godini proizvodnje - 2010 danskih kruna, odnosno  243 engleske funte, to jest 1944 kune.

Naime, prvo pivo iz ove trilogije, Vintage No1 proizvedeno je 2008. godine i b oca je stajala 2008 danskih kruna, Vintage No2 pivopijama je ponuđeno lani i koštalo je za jednu krunu više. Radi se zapravo prije o bočicama, nego o bocama - naime o 37 centilitara. Boce su elegantne, izvijene, nalikuju na one šampanjske, i imaju plutani čep zaliven voskom. Pivo se odgaja u povijesnim podrumima obitelji Jacobsen, osnivača i vlasnika pivovare Carlsberg, a posebnost m u je u jedinstvenom postupku miješanja okusa i šestomjesečnom odležavanju u bačvama od francuske hrastovine. Ovogodišnji Vintage dozrijevao je u vinskim bačvama u Kronenbourgovu istraživačkom institutu u Francuskoj. Proizvedeno je samo tisuću boca, a svaka ima unikatnu etiketu, koje su izradili suvremeni danski slikari (Vintage No1 proizvedene je u kočini od 600 boca, a imao je četiri motiva na etiketama, litografije danskog umjetnika Fransa Kamnika, koje prikazuju Sif, Thorovu ženu, čiji je lik kao simbol moći i ranije korišten na etiketama Jacobsenova pivskog carstva).

Pivo je kreirao tim Carlsbergovih stručnjaka iz cijele Europe, a projekt je vodio majstor pivar Morten Ibsen, koji tvrdi da je ovo pivo jednako dobro kao „pjesma anđela". „Pivo je zlatne boje, bogate pjene, pruža osjećaj topline i punoće, a okusom se približava slatkim desertnim vinima," dodaje Ibsen.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Carlsberg