Zajedno kuhaju, skupa slave

  Češka         P. N.         03.01.2023.
Zajedno kuhaju, skupa slave

Prvog dana godine Česi i Slovaci ne slave samo Novu godinu, nego i rođendan svojih samostalnih država, odnosno datum razdvajanja Čehoslovačke na dvije neovisne države. Ove godine rođendan je okrugao 30., a ako to nije dobar razlog da se nazdravi s jednim prigodnim pivom, onda ne znam što jest.

Slavljeničko pivo zajedno su skuhale dvije sjajne i slavne češke pivovare, jedna velika i jedna mala – nacionalni broj 1 Plzeňský Prazdroj, pivovara u kojoj je 1842. skuhan prvi zlatni lager, te pivovara Matuška iz mjesta Broumy, craft pivovara koju je 2009. godine osnovao jedan od najboljih i najpoznatijih čeških majstora pivara Martin Matuška. Pivo se zove MY (Mi) i najavljeno je sloganom Mi (MY) smo zajedno skuhali, MY (Mi) zajedno slavimo. Dođite i Vi.

„Mi (MY), Prazdroj i Matuška, skuhali smo zajedničku šaržu piva u čast proslave nastanka Češke, ali i Slovačke. Tako smo nastavili suradnju dviju pivovara, započetu zajedničkim kuhanjem piva kojim smo 2018. godine proslavili 100. obljetnicu nastanka Čehoslovačke,“ piše pivovara Matuška na svojoj Facebook stranici. „My, Česi i Slovaci, proslavljamo osnivanje svojih država, a zato smo Mi rekli da ćemo proslaviti još jednim. Hoćete li nam se pridružiti? Zato dođite 5. siječnja u pivnicu Automat Matuška na akciju MY v Automatu Matuška .

Jedna šarža piva MY skuhana je u pivovari Matuška, druga, nešto veća, u pivovari Kozel u Velikim Popovicama, koja posluje u sastavu poduzeća Plzeňský Prazdroj a obadvije šarže moći će se kušati u pivnici Automat Matuška . „Ime MY upućuje n a to da MY svi slavimo rađanje dvioju krasnih zemalja, a istodobno – to smo MY, prijatelji i braća. MY ćemo doći najmanje na jedno. A vi?“, poručuje Matuška.

O slavljeničkoj kolaboraciji čitamo i na portalu Denik.cz : „Martin Matuška je izučio za majstora pivara baš u Plzeňskom Prazdroju, a kasnije je radio i u praškom Staropramenu, te u slavnoj mini pivovari U Fleků. Onda je uslijedila faza života u kojoj je putovao svijetom kao svojevrsni nepatvoreni pivski misionar, šireći svijetom glas znamenite češke pivarske škole i sudjelujući u osnivanju malih pivovara u raznim zemljama – u Japanu, Danskoj, Tunisu i Južnoj Koreji.“

Bio je potom majstor pivar u samostanskoj mini pivovari Strahov, a na uskrsni ponedjeljka 2009. godine svjetlo dana ugledala je njegova privatna craft pivovara u općini Broumy, koju danas vodi njegov sin Adam.

U Broumima je obitelj imala vikendicu, pa je ro značajno smanjilo visinu investicije. Dodatna pogodnost bila je ta što je tamo postojao i 80-metarski bunar s kvalitetnom pitkom vodom, a Broumy su smješteni nedaleko glavnog grada Praga. Investicija, iako potpomognuta olakšavajućim okolnostima, nipošto nije bila mala, ukupno je do sada uloženo na desetke milijuna kruna, što vlastitog novca, što kreditnog.

Sin Adam, danas 33-godišnjak, brzo je uveden u obiteljski pivski posao, koji danas i vodi, a nedavno je otvorio i prvu pivnicu u glavnom gradu nazvanu Automat Matuška, koja imenom vraća u prošlost, kada su bili popularni lokalni naziva automati, koji su bili restauracije sa samoposluživanjem – pivo se uzima na šanku, s tacnom uzimate jelo, a onda na stojećke, uz pult jedete i pijete.

Pivovara Matuška karakteristična je po tome što nudi odreda sjajna piva, iznimne kvalitete, što se vidi i po cijenama – kod njih je teško naći pivo ispod sto kruna, za boce od 0,7 litara, što je još jedna prepoznatljivost pivovare.

Kolaboracija s gigantom Prazdrojem u najmanju je ruku neočekivana, jer velike pivovare uglavnom nisu sklone craftu i ovakve suradnje su u pivskom svijetu rijetke. No, Prazdroj je,  iako je ogromna firma, zadržao neke odlike zanatske pivovare, pa tako za potrebe svoga turističkog pogona, još uvijek izrađuje drvene bačve u kojima odležava pivo namijenjeno turističkim obilascima pivovare, koje se toči nefiltrirano i nepasterizirano. A prije nekoliko godine započeli su s linijom Volba sládků (Izbor majstora pivara) u kojoj kuhaju male šarže pivskih specijala, a jednom godišnje u toj ediciji kuhaju zajedno s pivovarom Matuška.

Tako je nastalo i pivo MY, a ono se osim u pivnici Automat Matuška toči i u više od tisuću ugostiteljskih lokala po cijeloj Češkoj i Slovačkoj u kojima je pivo kuće Plzeňský Prazdroj. Simbolično, pivo je kuhano s kombinacijom češkog i slovačkog slada.Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće