ŽETVENE SVEČANOSTI ČEŠKE MANJINE

Zadnji snop i prva bačva piva

  Reportaže         Mato Pejić         09.07.2023.
Zadnji snop i prva bačva piva

Kad na polju padne posljednji snop žita, žeteoci se s njim zapute u dom domaćina imanja i predaju mu simbolični vijenac od klasja, a on ih za uspješno obavljenu žetvu nagradi bačvom piva, te počinje razuzdana zabava kojom se obilježava uspješno spremanje ljetine. To je scena kojom počinje svečani program stogodišnje manifestacije češke manjine u Hrvatskoj, Žetvene svečanosti. Ovogodišnje Dožinke održavaju se u Kaptolu 14. i 15. srpnja.

Žetvene svečanosti, Dožinke (od češkog Dožínky) tradicionalna je manifestacija hrvatskih Čeha, koja se održava gotovo stotinu godina, sada u bienalnom ritmu i u organizaciji Saveza Čeha i manjinske udruge češke besede u mjestu održavanja. Također uvijek uz potporu lokalne samouprave. Ove godine domaćin je Kaptol kod Požege, a u dvodnevnom programu posjetitelji će moći vidjeti prigodnu izložbu, večer pjesme, plesa i literarnog stvaralaštva manjinskih autora, staročeški sajam, žetvenu povorku i svečani žetveni program.

Obadvije večeri završavaju zabavom uz točenje piva, a u prapočecima maniofestacije veza s pivom bila je još kudikamo čvršća, pa je nekoliko prvih izdanja i održano u samoj daruvarskoj pivovari i oko nje.

Savez Čeha kao krovna organizacija češke manjine u Hrvatskoj osnovan je 1921. godine i od samog osnutka tražio je ideju za veliku manifestaciju kojom će Česi pokazati narodne običaje koji su donijeli iz svoje pradomovine, a kako je daruvarskih kraj u kojem je koncentracija doseljenih Čeha najveća, poznat po svojim vinogradima, razmišljalo se o proslavi berbe grožđa. Uostalom, većinom su Česi u ove krajeve doseljavali iz vinorodne Moravske. Od te se ideje odustalo, jer je malo sunarodnjaka obrađivalo vinograde, ali puno ih je radilo na zemlji i uzgajalo razne poljoprivredne kulture, pa su se lako složili da je najprimjerenije organizirati proslavu završetka zemljoradničkih poslova i spremanja ljetine.

Prve Dožinke trebale su se održati već 1924. godine, ali organizatori u tome nisu uspjeli, pa je početak ove dugovjeke priredbe odgođen za sljedeću godinu. Proslava je održana u boriku u kupališnom perivoju, točno pred daruvarskom pivovarom, a sljedeća dva izdanja priredbe, 1927. i 1928. održana su u samoj pivovari – u dvorani i na dvorištu. Prve tri manifestacije održane su u Daruvaru, a tada je nastupila pauza od nekoliko godina, da bi se Dožinke vratile 1935. te počele seliti u druge sredine u kojima žive Česi. Nakon još jednog višegodišnjeg prekida zbog Drugog svjetskog rata, obnovljene su 1946. i otada se održavaju do danas, nekad u jednogodišnjem a uglavnom u dvogodišnjem ritmu, pa su do sada održane ukupno 61 puta. 

KAKVI BI MI ČESI BILI KAD NE BISMO PIVO PILI

Svečana povorka zorno prikazuje sve poslove na osiguranju kruha – od sijanja žita do pečenja tradicionalnih čeških buhti a na začelju kolone alegorijskih kola s prezentacijom pojedinih radova i običaja je neizostavna češka gostionica, za koju je tradicionalno zadužena češka beseda Dežanovac, u kojoj se toči pivo, te zabavlja uz svirku i pjesmu, a pune čaše piva članovi besede obučeni u narodne nošnje dodaju žednoj publici, koja redovito u velikom broju prati ovaj atraktivni program.

„Kakvi bi mi česi bili kad ne bismo pivo pili“ slogan je kojim se obično najavljuje dolazak alegorijskih kola s češkom gostionicom, a na festivalskom prostoru posjetitelje čeka niz štandova s pivskim točionicima na kojima mogu dobiti točeno Staročeško pivo.

Bačva Staročeškog čeka i žeteoce kad na početku središnjeg kulturno umjetničkog programa predaju gazdi žetveni vijenac, a zatim kreže bogat folklorni program u kojem sudjeluju sve češke besede u Hrvatskoj, a trenutno ih je 32.

Nikad nije zapisano da li su Dožinke koncipirane prema sjećanju na istovrsne svečanosti u staroj domovini hrvatskih Čeha ili su osmišljene prema aktualnim potrebama i mogućnostima, ali u svakom slučaju se koncept priredbe tijekom vremena mijenjao. Naročito se to odnosi na povorku alegorijskih kola u kojoj su nekad znali biti i biciklisti, ali i ogromno traktori i kombajni.

U Češkoj postoje razne manifestacije posvećene proslavi završetka žetve i međusobno su uvelike slične, no danas iom se ne pridaje velika važnost, pa Česi koji u raznim delegacijama dolaze na Žetvene svečanosti u Hrvatsku ostaju iznenađeni veličinom i visokom izvedbenom razinom priredbe, a naročito brojem sudionika, kojih je obično preko tisuću, dok se u publici svaki put nađe nekoliko tisuća ljudi.

Dožinke se u Češkoj sada često spajaju s pivskim festivalima, a prije dvadesetak godina, kada je počeo razvoj malih zanatskih pivovara, neke od njih kuhale su pšenična piva, koja su ponekad nosila ime Dožinkové pivo.

Foto Mato Pejić i arhiv autora

Za one koji žele znati više:

Sunce, sijeno i par piva

Dožinke zalivene potocima piva

Da nije nestalo piva Dožinke iz 1985. trajale bi i danas

 

 Najnovije iz kategorije Reportaže
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće