Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Za Valentinovo pivo kao naslikano

P. N.   |   14.02.2022.     418

Za Valentinovo pivo kao naslikano

Specijalne vrste piva veoma često su sezonskog karaktera – kuhaju se obično jednom godišnje u nekoj važnoj prigodi i u pravilu se pivski stil bira pomno kako bi se uskladio s razlogom slavlja. Među prigodama u kojima se kuhaju pjenušavi specijali u mnogim je sredinama sve češće i blagdan zaljubljenih, Valentinovo.

Blagdan svetog Valentina slavi se 14. veljače i on je, znat će svi koji su vidjeli onaj šaljivi video, novovjeki Osmi mart, odnosno dan, kada kavaliri svojim odabranicama daruju cvijeće i slatkiše, a njegovo povezivanje sa zaljubljenima počelo je najkasnije u 15. stoljeću.

„Običaj da se Valentin smatra svecem i zaštitnikom zaljubljenih dolazi i od dana njegova slavlja,“ čitamo na virtualnoj enciklopediji Wikipediji. „ Naime, nekada se životni ritam uvelike ravnao prema crkvenim blagdanima. Crkva je od vjernika tražila, da vjenčanja ne slave u vrijeme velikih blagdana (na Božić, na Uskrs) jer su oni zasebna slavlja cijele zajednice, a napose je tražila, da se ne priređuju bučne svadbe u liturgijski posebnim vremenima adventa (došašća) i korizme, već izvan takvih razdoblja. A datum 14. veljače pada poslije božićnih blagdana, a neposredno prije korizme.“

Dakle, posljednja je to prilika za izražavanje nježnosti i naklonosti, za darivanje prije podugačkog vremena korizmenog odricanja, pa se to onda radi naročito izdašno. U paketima koje nude trgovci sve češće se nalazi i pivo, a i sve je veći broj pivovara koje kao valentinski poklon nude svoje pivske specijale, posebno skuhane za Dan zaljubljenih.

Ako i nema Valentina u imenu, to mogu biti prigodno kreirani uvarci, pri čemu se poseže za crvenom bojom ili nježnim tonovima u okusu i aromi. Ili, recimo, za nekom zgodnom asocijacijom. Tako pivovara Harvey&Son iz Lewesa, East Essex, kuha pivo po imenu Kiss, koji na etiketi ima slavnu istoimenu skulpturu Augusta Rodina, referirajući se na jednu izložbu na kojoj je gostovala Rodinova skulptura.

Česi mogu svake godine birati između sve većeg broja prigodnih piva skuhanih uz blagdan zaljubljenih, a jedno od njih predstavljamo danas. To je Jarošovské valentynské pivo, trinaestica gornjeg vrenja jantarne boje (american amber ale) i iznimne pitkosti. Kuha se od šest vrsta slada uz trostruko dodavanje hmelja sorti cascade i chrystal.

Pivovara Jarošov nalazi se u istoimenom malom elu od 280 stanovnika, nedaleko Pardubica, no tradicija proizvodnje piva u tom mjestu doga je 360 godina. Neko vrijeme tu nije bilo pivovare, ali je tradicija obnovljena 2017. godine otvaranjem nove craft pivovare. čija se piva odlikuju i privlačnim etiketama na etno motive, a nose moto pivo kao naslikano (pivo jako malované).

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Mislim da je sada dobro vrijeme za jedno pivo
Franklin D. Roosevelt, američki predsjednik nakon potpisivanja New Deala, dokumenta koji je otvorio put ukidanju prohibicije

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Pivske raznolije