Wiesn pred povijesnom promjenom?

  Oktoberfest         P. N.         07.01.2022.
Wiesn pred povijesnom promjenom?

Oktoberfest, ili Wiesn, kako ga zovu domaći, u velikim je problemima – prošle i pretprošle godine nije održan zbog pandemije koronavirusa, a kako virus ne posustaje, pitanje je neće li najveći svjetski festival piva biti odgođen i treću godinu zaredom. Uz druge nadomjeske, kojima je do sada popravljana šteta, sada je na stolu i jedan revolucionaran prijedlog.

O tome ovih dana piše minhenski dnevnik Tageszeitung:

U glavnom gradu Bavarske brojke rastu, a tema dana je i dalje omikron soj koronavirusa. U ovom trenutku se ne može ni razmišljati o masovnim okupljanjima, a čini se da manifestacije s velikim brojem sudionika neće biti moguće ni u dogledno vrijeme. No, rasprava o ovogodišnjem  izdanju Oktoberfesta već je otvorena, a ako se festival odgodi bit će to već treći izostanak, pa se sada raspravlja i o jednoj povijesnoj inovaciji, koja je zapravo poprilično izgledna.

Grad München, koji je glavni organizator festivala, naime, razmatra prijedlog o ljetnom terminu održavanja Oktoberfesta o kojem je javnost izvijestio ekonomski savjetnik i šef Wiesna Clemens Baumgärtner. On je rekao da će se radna skupina gradskih vijeća sastati u nadolazećem tjednu kako bi razmotrila argumente, a potom će dati preporuku. Bavarski ministar gospodarstva Hubert Aiwanger rekao je za Bild da je situacija s Coronom ljeti bila mnogo opuštenija.

„Stoga valja ozbiljno razmotriti premještanje zabava s većim okupljanjima na ljeto,“ rekao je šef Oktoberfesta  Baumgärtner njemačkoj novinskoj agenciji i dodao: „Za mene osobno Oktoberfest u srpnju je teško zamisliv. A ljetni praznici u Bavarskoj su u kolovozu.” Pivovare, gostioničari, izlagači i zabavljači, te policija tada bi morali napraviti potpuno nove aranžmane. Glasnogovornik Oktoberfesta Peter Inselkammer preferirao bi Oktoberfest u terminu koji je i planiran, dakle od 17. rujna do 3. listopada, s pristupom samo za cijepljene i one koji su se oporavili od bolesti. „Već zbog tradicije – ta zove se Oktoberfest,“ rekao je za DPA. Ali ako je ranije održavanje Oktoberfesta uvjetovano epidemiološkim mjerama, o tome bi se moglo raspravljati. Postavljanje šatora obično počinje sredinom srpnja, „a to znači da je dovoljno ako se odluka donese u svibnju“, rekao je glasnogovornik Wiesna. U konačnici, o datumu će odlučiti gradonačelnik Münchena Dieter Reiter i bavarski premijer Markus Söder. U Pravilniku o zaštiti od zaraze, Bavarska određuje smiju li se održavati pučke fešte.

U 2020. i 2021. odluke o otkazivanju Oktoberfesta donesene su u svibnju. Prije toga najveća svjetska pučka smotra sa šest milijuna posjetitelja donosila je gospodarstvu 1,2 milijarde eura godišnje zarade. Samo na noćenja gosti su potrošili dobrih pola milijarde eura. Gotovo pola milijarde ostalo je u šatorima i zabavnim radnjama. „Može li se siguran Oktoberfest s 2G pravilima održati u rujnu 2022. mora se ponovno procijeniti u travnju ili svibnju,“ rekao je Baumgärtner.Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće