Wiesn podbacio, ali ne jako

  Oktoberfest         P. N.         03.10.2022.
Wiesn podbacio, ali ne jako

Ovogodišnji Oktoberfest, koji upravo odbrojava posljednje sate do zatvaranja, nije bio nalik niti na jedan do sada – jedva dočekan nakon dva propuštena pandemijska godišta, ali i dalje u sjeni straha od koronavirusa, pa onda ometen skupoćom i ekonomskog krizom i na kraju katastrofalno lošim vremenom. U tim okolnostima je rezultat, naravno, slabiji od očekivanog, ali ipak ne tako jako kako se činilo.

Objavljeno je to na podnevnoj konferenciji za novinare, koja se uvijek priređuje posljednjeg dana festivala, a bilancu je novinarima predstavio šef Wiesna Clemens Baumgärtner istaknuvši na početku da je ovoga puta manje važan broj popijenih mazova piva, a daleko važnije pitanje kakav utjecaj ima Oktoberfest na stanje pandemije u glavnom gradu Bavarske. No, odgovor na to pitanje moći će se dati tek za nekoliko dana.

Kako smo već spomenuli u našoj reportaži Oktoberfest je stvar srca na polovici manifestacije manjak broja posjetitelja u odnosu na odličnu 2019. godinu iznosio je 300.000, a na današnjoj presici Baumgärtner je izjavio da se računa na ukupno 10 do 15 posto manji posjet. Najveći pad bilježi Oide Wiesn, poseban prostor na kojem se naplaćuje ulaz – na nostalgični Oktoberfest ove je godine došlo tek sto tisuća ljudi, u odnosu na 250.000 prije tri godine.

„U vrijeme trajanja festivala svjetskom su scenom dominirale teme koje su zasigurno mnogima uništile želju za zabavom, pa u tom smislu mogu biti zadovoljan – kad u obzir uzmemo sve, energetski kolaps, ekonomsku krizu, inflaciju, probleme s novcem i vrijeme, onda zapravo imamo jedan sjajan Oktoberfest,“ rekao je Baumgärtner.

Dodao je da smatra da je glavni razlog manjih brojki to što je Wiesn bio vlažan i hladan. Zbog kiše i zime sve što je na otvorenom potpuno je neiskorišteno, a tako je bilo čitavo vrijeme – teško da se itko može sjetiti da je ikada bilo slično. Bilo je toliko hladno da se u ponudi po prvi put u povijesti pojavilo i kuhano vino.

Korona brojke su, dakako veće, veća je i incidencija i broj zaraženih i broj hospitaliziranih, ali valja znati da je kroz prostor Oktoberfesta u 17 dana prošlo blizu šest milijuna ljudi, a zdravstveni radnici, koji tek najavljuju potpuno izvješće ističu da stanje nije alarmantno. I na drugim pučkim svečanostima povećava se broj zaraženih, no tek ovih dana, dakle dva tjedna od početka moći će se reći je li Oktoberfest izazvao pandemijski val i kolikih razmjera.

Tagovi

Pivo   Oktoberfest   Wiesn   Bavarska   festival  


Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće