PRIPREME U TIJEKU

Wiesn 2024. – Imamo plakat!

  Oktoberfest         P. N.         09.02.2024.
Wiesn 2024. – Imamo plakat!

Godina se sasvim lijepo zalaufala a s njom i pripreme za 189. izdanje najvećeg pivskog festivala na svijetu, münchenskog Oktoberfesta, što se održava od 21. rujna do 6. listopada. Nakon gotovo tromjesečnog postupka izbora, danas su predstavljeni pobjednici natječaja za službeni plakat ovogodišnjeg festivala.

Grafička dizajnerica Annika Mittelmeier iz Münchena pobijedila je na natječaju za motiv Oktoberfesta 2024. Drugo mjesto zauzeo je dizajn Sarah Schuhmann iz Würzburga, a treće motiv Reinholda Singera iz Augsburga, objavljeno je na službenoj stranici Oktoberfesta.

Clemens Baumgärtner, predsjednik žirija za plakate i referent za rad i ekonomiju u gradskoj upravi bavarske prijestolnice, rekao je: „Naš pobjednički dizajn utjelovljuje tradiciju i modernost Oktoberfesta, zrači bezuvjetnom životnom radošću i ujedno je poziv cijelom svijetu da s nama proslavi Oktoberfest u Münchenu. Prikaz radosno nasmijanog münhenskog djeteta stvara veliku, međunarodno razumljivu reklamnu poruku za grad. Prikladnost za sve promidžbene artikle za koje se motiv koristi također je izvrsna.”

Žiri Oktoberfest plakata stoga je velikom većinom odlučio za dizajn Annike Mittelmeier.

Prijateljski i šareni – službeni motiv Oktoberfesta 2024. je vesela dobrodošlica svim gostima Oktoberfesta. Pobjednički dizajn Annike Mittelmeier prenosi jedinstveni osjećaj života koji donosi šetnja Oktoberfestom kao niti jedan drugi prijavljeni motiv. Svi ključni elementi Oktoberfesta izvedeni su profesionalno, živo i sa simpatičnim humorom. Nasmiješeno münhensko dijete u sredini upečatljivo privlači poglede i simbolizira gostoljubivost i kozmopolitizam Münchena i Oktoberfesta.  

Kao istinsko “münchensko dijete”, 33-godišnja Annika Mittelmeier ima mnogo prekrasnih sjećanja na Oktoberfest. Nakon studija umjetnosti i multimedije na LMU, od 2016. godine radi kao grafičarka i dizajnerica.

Pobjednički motiv također je dobro prošao u online glasovanju posjetitelja službene stranice Oktoberfesta zauzevši drugo mjesto.

Drugonagrađeni rad komunikacijske dizajnerice Sarah Schuhmann šaren je i upečatljiv, definitivno privlači pažnju. Jedna je to od posebno uspješnih prijava na ovogodišnjem natječaju za motiv Oktoberfesta. Razni elementi koji predstavljaju Oktoberfest, poput pivskih krigli, dirndla, pereca, tube, licitarskog srca i panoramskih kotača, kombinirani su na šaren, jasno strukturiran, moderan i originalan način.

Sarah Schuhmann iz Würzburga radi kao slobodni informacijski dizajner od 2017., a magistrirala je informacijski dizajn na Sveučilištu primijenjenih znanosti Würzburg-Schweinfurt 2020. Dizajn Sarah Schuhmann zauzeo je 7. mjesto u online glasovanju.

Treće mjesto osvojio je Reinhold Singer, koji radi kao vizualni dizajner od 1990. i ima desetljetno profesionalno iskustvo u kreativnom sektoru. U utrku je ušao s motivom plakata koji je plijenio posebnom dinamičnošću i jasnoćom. Natpis “Oktoberfest München” u središtu je radnje Singerovog ekspresivnog motiva. Oko njega se poredaju pereci, rotkvice, rogovi, tradicionalni šeširi, bijele kobasice, pivske krigle i srca ispred rotirajućeg panoramskog kotača. Podloga je kontrastno tamnoplava. U internetskom glasovanju motiv Reinholda Singera, rođenog u Augsburgu, zauzeo je 23. mjesto.

Odjel za rad i gospodarstvo (RAW) glavnog grada Münchena najavio je natjecanje motiva Oktoberfesta, koje se održava od 1952. godine, online u suradnji sa službenim gradskim portalom muenchen.de. Ocjenjivački sud za natjecanje sastoji se od devet sudaca specijalista iz oglašavanja i dizajna te govornika za rad i ekonomiju, te šest sudaca iz gradskog vijeća za publicistiku. Sudjelovati su mogli svi koji su postavili nacrt plakata za Oktoberfest u skladu s tehničkim i sadržajnim zahtjevima. Među njima su bili profesionalni dizajneri kao i predani samouki umjetnici.

Prispjelo je 120 radova, od kojih je 60 ušlo u glasovanje publike. U online glasovanju 8.198 ljubitelja Oktoberfesta odabralo je 30 najpopularnijih dizajna plakata s 36.977 glasova. Među njima je žiri sastavljen od činjeničnih i stručnih sudaca odabrao pobjednički dizajn za plakat Oktoberfesta bez znanja o sudionicima i rezultatima javnog glasovanja. Natječaj za motive bio je istaknuto najavljen na svim kanalima muenchen.de i na Oktoberfest.de, a sadržaj je podijeljen i na društvenim mrežama.

Pobjednici dobivaju 2.500 eura za 1. mjesto, 1.250 eura za 2. mjesto i 500 eura za 3. mjesto. Nagrađeni motiv za Oktoberfest 2024. bit će vidljiv na internetu, društvenim mrežama, na licenciranim artiklima i plakatima. Osim toga, krasit će službenu seriju vrčeva za pivo, nastavljajući seriju poželjnih kolekcionarskih vrčeva započetu 1978. godine.

Galeriju s 30 plakata iz užeg izbora pogledajte OVDJE.

Za one koji žele znati više:

Srdačnost, radost, užitak

Oktoberfestu nostalgični plakatNajnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće