Pivnica.net
Banner

Belgija

Westvleteren dobio etiketu

P. N.   |   12.08.2022.     1212

Westvleteren dobio etiketu

Westvleteren dobiva etiketu – prostrujalo je strunama društvenih mreža i svim drugim kanalima virtualnog svijeta, a manje više unisona reakcija glasila je: Zar tim ljudima ništa nije sveto?! Westvleteren je pivo koje već poduže vrijeme stoji na vrhu ljestvice najboljih piva na svijetu, prave ga trapistički redovnici, a poznato je po smeđim bocama s prstenom na vratu i reljefnim tiskom, ali bez papirnate etikete.

Piva bez klasične naljepnice na boci nisu nikakva novosti, pa ni rijetkost, no ona obično imaju papirnatu traku zalijepljenu uzduž vrata boce, jer naprosto proizvod ne može na tržište bez deklaracije na kojoj mora stajati ono što propisuje zakon. No, Westvleteren nema nikakvu etiketu, pa ni tu minijaturnu, i po tome je jedinstven, a svi podaci koji se po zakonu moraju deklarirati ispisani su na krunskom zatvaraču.

„Samo po sebi, trapističko pivo Westvleteren s etiketom nije novost. Boce su se u samostanu Svetog Siksta već etiketirale u razdoblju između dva svjetska rata. Ubrzo nakon Drugog svjetskog rata tadašnja trapistička zajednica odlučila je da će se dio proizvodnje odvijati po licenci u susjednoj laičkoj pivovari. Te su boce također imale etiketu, objašnjava brat Godfried, prior opatije Svetog Siksta u prilogu za belgijski Focus-WTV.  

„Međutim, etikete nisu korištene  za pivo proizvedenog unutar zidina opatije. Čak i kada su redovnici 1992. ponovno preuzeli cjelokupnu proizvodnju Trappist Westvleteren u svoje ruke, pobrinuli su se da svi potrebni podaci budu navedeni na čepu boce, izostavljajući papirnatu etiketu. Nakon više od 75 godina, trapističko pivo s etiketom ponovno će se prodavati na našim vratima.“

Brat Godfried još dodaje: „U svijetu hrane postoji opći trend da se potrošači informiraju što je potpunije moguće. Ne postoji zakonska obveza za pivo da pruži puni popis sastojaka i nutritivnih vrijednosti. Unatoč tome, interno je odlučeno da se to učini i da se ponovno uvedu etikete. Uostalom, bilo je nemoguće sve te podatke staviti na čep boce.“

Redovnici su se odlučili za jedinstven, neobičan dizajn etikete koji je što je moguće bliži poznatom izgledu i dojmu. „Etikete su takoreći stilizirane slike čepova boca. Postoje tri verzije etikete, po jedna za svako od tri trapistička piva iz opatije Westvleteren. Osnovne boje etiketa odgovaraju poznatoj boji čepova boca, zelena za Westvleteren blond, plava za Westvleteren 8 i žuta za Westvleteren 12,“ kaže brat Godfried. „Tradicionalni imidž je bio promijenjen što je moguće manje. Primjerice, kada su boce u gajbi, etikete su postavljene tako da se ne vide, nego se vide samo klasične, tamne boce s prepoznatljivim prstenom s reljefnim natpisom Trapističko pivo."

Uz naziv piva i zakonski propisane podatke, simbole i alergene, etikete sadrže i kompletan popis sastojaka na tri jezika, energetske vrijednosti, logo s grbom opatije Svetog Siksta i QR kodom koji upućuje na web stranicu s kompletnom nutritivnom tablicom.

 

Cijeli projekt je započeo krajem 2019. Etikete su osmislile i razvile radna skupina za internu komunikaciju te tvrtke Pigs in Space, Force3 i Eclips design. Razni dizajni su pregledani, prerađeni i fino podešeni. Posljednjih su mjeseci zaposlenici tvrtki Schuilenburg i Van Uitert dovršavali moderni sustav etiketiranja Langguth u punionici. Etikete su tiskane u Interlabelu. Prvi sanduci s etiketiranim bocama Westvleteren Blond, 8 i 12 već su pušteni u promet. Paketi od šest komada i sanduci za kućnu dostavu s etiketiranim bocama bit će predstavljeni za nekoliko tjedana. Boce se za sada još uvijek zatvaraju poznatim, klasičnim krunskim čepovima. Nakon što se potroše trenutne zalihe čepova, i oni će biti zamijenjeni čepovima novog, pojednostavljenog dizajna koji je u potpunosti usklađen s etiketama.

Za one koji žele znati više:

Svi sveti – Westvleteren

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Belgija