HRVATSKO HOMEBREW PRVENSTVO BROJ 11

Vraćam se Zagrebe tebi

  Homebrew         P. N.         26.01.2024.
Vraćam se Zagrebe tebi

Od početka godine ne prestaju stizati dobre vijesti za pivoljupce, a danas iz udruge Pivari grada Zagreba javljaju da će organizirati Hrvatsko homebrew prvenstvo. Dakle, nakon prvog desetogodišnjeg ciklusa, pa stanke od dvije godine, omiljeno natjecanje druženje kućnih pivara nastavlja se jedanaestim izdanjem.

Osim toga, prvenstvo se nakon dva jesenska izdanja, uvjetovana silnom neizvjesnošću oko mogućnosti održavanja uslijed epidemioloških mjera pandemijskog stožera, vraća na proljetni termin, sa završnim tulumom i proglašenjem pobjednika prve subote u lipnju.

Uostalom, evo objave udruge Pivari grada Zagreba:

Čast nam je najaviti XI. Hrvatsko Homebrew Prvenstvo u organizaciji udruge Pivari Grada Zagreba!

Nakon dvije godine u jesenskom, prvenstvo se vraća na proljetni termin, a evo i bitnih detalja:

Početak prijava: 17.travnja 2024.

Rok za prijave: 17.svibnja 2024.

Zaprimanje piva: od 29 travanja do 17. svibnja 2024. u Zmajskoj pivovari

Party i proglašenje pobjednika: 01.lipnja 2024.

Ove godine ograničenje je 300 prijava uz limit od 2 piva po pivaru. Ako se prijave ne popune u prvom tjednu podići ćemo limit na 3 piva po pivaru.

Prijavljena piva sudit će se po BJCP 2021 pravilima, poručuju organizatori HHP-a, Bojan, Dinko, Jerko, Martin i Ugo, te dodaju: Više detalja potražite na našoj web stranici.

Dakle, kako vidimo, Zmajska pivovara, koja je do sada bila organizator, a u posljednja dva izdanja i domaćin Prvenstva, ugostit će kućne pivare i ove godine, no organizatori su objavili da se to odnosi na logistiku, od prijema uzoraka do ocjenjivanja piva, a o mjestu proglašenja pobjednika i završnog partyja se još razgovara i o tome će organizator obavijestiti kasnije.

Natjecanje homebrewera iz Hrvatske i inozemstva, dakle, svojevrsno Otvoreno prvenstvo Hrvatske, pokrenuto je 2012. godine, kada, izuzev Medvedgrada i par gostioničarskih pivovara, koje su u pravilu kuhale lagere, nije bilo drugih craft pivovara, a piva gornjeg vrenja ne biste u nas pronašli ni svijećom. Sve što se tiče pivske raznovrsnosti dešavalo se u podrumima i garažama pivskih entuzijasta i na internet forumu Pivarstvo.info koji je pokrenuo Andrej Čapka, malo kasnije i pokretač prve komercijalne craft pivovare, Zmajske pivovare. pisali smo preklani, kada su organizatori Hrvatskog homebrew prvenstva najavili pauzu. U članku Pauza za homebrewere donijeli smo i kronologiju manifestacije:

Prvih sedam izdanja Hrvatskog homebrew prvenstva održano je u Remetincu... da, točno u tom Remetincu, i to točno nasuprot zgrade u kojoj dugotrajno boravište imaju mnogi hrvatski politički i gospodarski „uglednici“. Tamo je legendarni hrvatski Belgijanac Ludo Beaurain držao pivski dućan Magic Beer Room, uz koji je bio golem sjenovit prostor, idealan za masovno druženje pivopija te prve lipanjske subote.

No, 2019.  prvenstvo se moralo preseliti, jer prostor u Remetincu više nije bio na raspolaganju, ali se pokazalo da je i okoliš novog pogona Zmajske pivovare na Jankomiru također odličan. Već slijedeće godine ispriječila se nova prepreka – zbog galopirajuće pandemije koronavirusa prvenstvo je moralo biti odgođeno, no održano je u jesenskom terminu u skromnijem obimu i bez uobičajenog velikog tuluma. I lanjsko jubilarno deseto prvenstvo održano je uz pandemijske restrikcije, ali unatoč tome itekako uspješno, no ove godine organizatori su odlučili stati na loptu.

Organizatori prvenstva tada su objasnili da im je odluku o uzimanju pauze olakšala činjenica da se u Hrvatskoj, od Osijeka do Splita, a preko Varaždina, održava niz natjecanja kućnih  se brzo pojaviti „neki novi klinci“ koji će nastaviti tamo gdje su oni stali.

I, evo ih. Pivari grada Zagreba prihvatili su se te zadaće, i 11. Hrvatsko homebrew prvenstvo kreće u jedanaesti ciklus. Hvala im i držimo palčeve.Najnovije iz kategorije Homebrew
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće