CIJENA PIVA NA OKTOBERFESTU

Više od 15 eura za mass piva

  Oktoberfest         P. N.         28.06.2024.
Više od 15 eura za mass piva

Otprilike tri mjeseca prije početka Oktoberfesta (ovogodišnji počinje 21. rujna, i traje do 6. listopada) u münchenskom gradskom vijeću odlučuju o cijenama na festivalu, no iako su gradski oci odluku o cijenama najavili za sljedeći tjedan, jučer su, kao po dogovoru, njemački mediji izašli sa svojom kalkulacijom i unisono proglasili da će u nizu pivskih šatora cijena massa (litreni vrč) piva po prvi put prijeći granicu od 15 eura.

Za to, naravno, nije potrebna nikakva velika mudrost – cijena piva već desetljećima nije bila ista dvije godine za redom, a prošle godine je u više šatora ona već bila na samoj čarobnoj granici, odnosno iznosila je i do 14,90 eura. Konkretno, lani je pivo stajalo između 12,60 i 14,90 eura, dakle kretala se u rasponu od dva eura trideset. Tada je to bila neizostavna tema većine medijskih napisa i čest razlog svakidašnjih jadikovki o bezobraznoj skupoći i suludim cijenama. Bilo je to u prosjeku oko 6,1 posto više nego godinu dana prije, kada se za litreni vrč plaćalo od 12,60 do 13,80 eura. 

„Posjetitelje Oktoberfesta ove godine čeka neugodno iznenađenje: cijena krigle piva prvi je put premašila granicu od 15 eura. Novi vrhunac koji će opteretiti novčanike gostiju Oktoberfesta,“ pišu njemački mediji, a münchenski dnevnik Tageszeitung dodaje: „Čarobna granica je pala! Prvi put će pivo na Oktoberfestu koštati više od 15 eura. Prema našim informacijama to će se desiti u ovim pivskim šatorima:

Paulaner festivalski šator: Gostioničarka Arabella Schörghuber i njezina djeca Ramona i Alexander Pongratz prošle su godine mass naplaćivali 14,50 eura, a ove godine će to biti više od 15 eura.

Hacker Festzelt: Gostioničarska obitelj Roiderer 2023.godine tražila je 14,40 eura za litru Hacker-Pschorra, sada ide preko 15.

Schützenzelt: Kod Edija i Matthiasa Reinbolda litra Löwenbräua lani je koštala 14,50 eura. Ove godine barem 50 centi više.

Bräurosl: Peter Reichert također prelazi granicu od 15 eura. U 2023. litra Hacker-Pschorra i dalje je koštala 14,30 eura.

Schottenhamel ostaje malo ispod nove maksimalne cijene: ove godine mass košta 14,95 eura.

Gostioničari su već u svibnju gradu dostavili cijene piva. No, nadležni gospodarski odjel gradske uprave ih još nije objavio. Grad ne može puno učiniti po pitanju cijena. Ugostitelji ih postavljaju, a gradsko vijeće i upravni odjeli gradske uprave samo pazi da ne bude lihvarenja.

Nitko od ugostitelja nije želio komentirati pogodak od 15 eura, piše Münchner Merkur. Kako se navodi, ugostitelji poskupljenja pravdaju, među ostalim, većim plaćama i većim troškovima montaže šatora. Jedna osoba je rekla: “Smanjili smo cijenu koliko god je to moguće. Zapravo bi trebala biti još viša.”

Lani su gostioničari već bili opako blizu 15 eura. U osam velikih šatora mass je koštao 14,50 eura, mali šator Vinzenzmurr naplaćivao je 14,90 eura. Posjetitelje to nije pokolebalo: Oktoberfest 2023. bio je najuspješniji svih vremena sa 7,2 milijuna gostiju. Hoće li i ove godine stvari ići tako dobro?

Uzbudljivo: 2015. godine revizori Ernst & Younga predvidjeli su da će mass prvi put dosegnuti granicu od 15 eura upravo ove 2024. godine. Bilo je teško povjerovati tada, kada je cijena piva bila oko 10 eura. Sada je to stvarnost.

Tagovi

Pivo   Oktoberfest   mass   cijena  


Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće