Veliki ne poznaju svetinje

  Heineken         P. N.         05.06.2022.
Veliki ne poznaju svetinje

U škotskom Edinburghu je upravo zatvorena pivovara Caledonian Brewery, posljednja značajna pivovara u glavnom gradu, iza koje je 153 godine bogate tradicije. Sindikati protestiraju protiv likvidacije legendarne pivovare, ali mala je vajda od toga – vlasnik pivovare, nizozemski gigant Heineken nema sentimenata prema (tuđoj) tradiciji.

Heineken je objavio da je razlog zatvaranja pivovare zastarjela infrastrukture, koja potječe još iz viktorijanskog vremena osnutka pivovare, i činjenica da je ova pivovara svoje sumještane snabdijevala svježim pivom još od 1869. godine tu ništa neće promijeniti. Uostalom, ništa neće promijeniti ni to što zatvaranjem pivovare bez posla ostaje trideset ljudi.

Nizozemska kompanija, treći najveći pivar na svijetu, u posjedu je Caledonian Brewery od 2008. godine, kada je kupila britanske akvizicije kompanije Scottish & Newcastle, u sastavu koje je poslovala i edinburška pivovara, a nakon zatvaranja Caledonian Brewery, kuhanje njezinih brendova Deuchars, Coast to Coast i Maltsmiths prebacuje se u pivovaru Belhaven u 42 kilometra udaljenom Dunbaru.

Direktor britanske ispostave Heinekena Matt Callan izjavio je za BBC da je „odluka bila teška, jer je kompanija svjesna što pivovara Caledonian znači za Edinburgh i cijeni njezinu ulogu u baštini škotskog pivarstva,“ te je dodao da je sada glavna briga Heinekena kako zbrinuti 30 ljudi koji ostaju bez posla. „Žalosna je istina da viktorijanska infrastruktura znači izrazitu neefikasnost i povećane troškove, a nemoguće ju je modernizirati. Da smo se odlučili za modernizaciju, uz naše standarde održivosti to bi iziskivalo dugogodišnje ulaganje koje bi pivovaru učinilo ekonomski besperspektivnom,“ kaže Callan,

No, to je samo još jedan u dugom nizu slučajeva koji pokazuju kako se ponašaju veliki igrači, koji su već zatvarali i kudikamo starije, važnije i slavnije pivovare od ove. Puno je primjera u Češkoj, koja sada ima već ogromno iskustvo sa zatvaranjem pivovare i prebacivanjem proizvodnje u druge pogone s namjerom povećanja efikasnosti produkcije, upozorava portal Seznam zprávy. Tako su u glavnom gradu Pragu zatvorene pivovare Holešovice i Braník, koje su utemeljene devedesetih godina devetnaestog stoljeća, a po njihovu zatvaranju proizvodnja je prebačena u pivovaru Staropramen na praškom Smichovu. 

Dotični Heineken zatvorio je pivovaru Kutná Hora koja je izgrađena još u 16. stoljeću. Pivovara Vysoký Chlumec, koju je od 1474. godine vodila plemenitaška obitelj Lobkowicz također je likvidirana a iz pivovarske skupine Lobkowicz istu su sudbinu doživjele i pivovare Klášter i Uherský Brod. Pivovara u Karlovim Varima iz godine 1878., dakle samo par godina mlađa od one u Edinburghu, ugašena je 1999. godine, a vlasnik Plzeňský Prazdroj proizvodnju je prebacio u Plzeň.

Za one koji žele znati više:

Bio jednom jedan Mathäser

U svatého Tomáše

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Heineken
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće