ANDRE THE GIANT

Veliki čovjek i pivopija

  Pivske raznolije         P..N.         23.05.2023.
Veliki čovjek i pivopija

Div imenom (Giant), div veličinom i div po utjecaju u svijetu hrvanja – to je jučer iskakalo iz svih društvenih mreža. Pokojni divovski francuski hrvač i glumac bugarskog porijekla Andre the Giant, napunio bi, naime, 77. Taj čudesni gorostas poznat je i u svijetu piva, kao nositelj nedokučivog rekorda u količini piva popijenog u jednoj večeri.

Za vrijeme jedne pijanke popio od je 125 do 150 limenki piva od pola litre. To je oko 70-ak litara piva. Treba se napomenuti da je i bio visok 2,2 metara i težak 250 kilograma. Je li ovo sve mit ili istina? Nećemo nikada saznati. Tako otprilike glase objave koje se još vuku netom. U nekima se navodi broj 117 i 119, a u trećima opet 156. Baš tih 156 potvrdio je i njegov bivši kolega i hrvač Mike Graham, koji je to ispričao nakon Andreove smrti, a na istu su brojku prisegli i drugi sudionici te sjedjeljke. No, nije samo brojka diskutabilna, nego i veličina limenki. Naime, u nekim verzijama se govori o malim (0,33) limenkama, i vjerojatno se (ipak) radi o malom pivu, ali to nimalo ne umanjuje monstruoznu golemost toga pothvata. Bez obzira na ogromnu masu dobroćudnog orijaša.

Andre Rene Roussimoff umro je prije točno trideset godina, 1993. sa samo 47 godina. Bio je poznat kao div nježnog srca, a zvani su ga i 8. svjetsko čudo, kako se zove i film snimljen o njegovom životu. I sam je snimio desetak filmova kao glumac, a uz ostale nastupio je u filmovima Conan razbijač i Princeza nevjesta. Držao je nekoliko svjetskih rekorda, a jedan od upečatljivih je i ovaj u količini najviše ispijenog piva tijekom jedne večeri, odnosno šest sati. Taj je rekord doduše neslužben, potvrđen samo usmenim svjedočenjem sudionika, ali ipak...

Njegovi roditelji su došli iz Bugarske u Francusku, gdje je Andre rođen 1946. godine. Još u osnovnoj školi bio je drugačiji od drugih, bio je džinovsko dijete. Prvi susjed bio mu je jedan od najvećih dramskih pisaca XX. stoljeća Samuel Becket, koji je Andrea vozio u školu svojim kamionetom, jer je bio prevelik za sjedišta školskog autobusa.

Andre je volio da pokazivati svoju nadljudsku snagu,  Kao mladić a već s punih 223 cm visine otišao je u Pariz gdje su ga zapazili promotori profesionalnih hrvača. Legenda je rođena. Bilo je to 1963. godine kada je prvi put je stupio u ring, imao je 17 godina i odmah je postao zvijezda. Neljudski velik, nadljudski jak, brz, spretan i potpuno nevjerojatan, Andre nije bio ni nalik bilo čemu što su ljudi do tada vidjeli. Bio je najbolje plaćeno kečer svog vremena. Uslijedili su veliki uspjesi u ringu, pa karijera u Njemačkoj, Engleskoj, Australiji, Novom Zelandu, Africi, Japanu i na kraju u Americi, gdje je postao najveća zvijezda koju je profesionalno hrvanje imalo. Karijeru je završio 1992, a sljedeće godine je preminuo od infarkta.

Pio je mnogo, a pio je otkad je saznao da će umrijeti mlad, odnosno kada mu je dijagnosticiran gigantizam. Rekli su mu da će teško živjeti više od 40 godina, pa se do kraja samo zabavljao. Njegova enormna masa omogućila mu je da pije više od bilo kog drugog. Proje svakog meča pio je po gajbu piva, da se zagrije. I apetit mu je bio ogroman: svjedoci kažu da je jednom za večeru pojeo 12 bifteka i 15 jastoga.

Pošto je zarađivao oko 25.000 dolara po meču (60-tih i 70-tih to je bilo mnogo novca), Andre je plaćao piće svima s kojima je pio. Ostalo je zabilježeno da je jednom s njim pio Arnold Schwarzeneger (na snimanju filma Crvena Sonja). Kad je Arni krenuo do šanka da plati račun, s leđa su ga zgrabile dvije ogromne ruke, podigle kao lutku i stavile na šank. Kad Andre pije, Andre plaća, rekao je.

Tagovi

Pivo   Andre the Giant   div   kolos   gorostas   hrvanje   limenka  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće