SVJETSKA PRODUKCIJA PIVA

Velik, veći, najveći

  Svijet         P. N.         14.06.2024.
Velik, veći, najveći

Više smo puta prenosili informacije o trendu blagog pada potrošnje piva, naročito onog s većim udjelom alkohola, dok raste potražnja za pivom s manje maligana i onim bezalkoholnim. Tako je prema brojkama Statiste, online platforme specijalizirane za prikupljanje podataka, ukupna svjetska produkcija prvo imala veliki uzlet, te je od 1998. do 2013. narasla s 1,3 na 1,97 milijardi hektolitara godišnje, da bi u posljednjem desetljeću proizvodnja svih svjetskih pivovara pala za gotovo stotinu milijuna hektolitara te je 2022. godine iznosila milijardu i 890 milijuna hektolitara. Od ukupne proizvodnje čak 1,62 milijarde hektolitara piva siđe s proizvodnih linija 40 velikih proizvođača.

Sveukupno, obujam proizvodnje 40 najvećih svjetskih pivovara pao je za 2,2 posto na oko 1,62 milijarde hektolitara u 2023. Ono što je posebno upečatljivo je velika težina korporacija koje su na vrhu popisa: prve tri same – AB InBev, Heineken i China Res Breweries – zajedno čine više od polovice proizvodnje piva u 40 najboljih pivovara. Podsjetimo, samo AB InBev, belgijsko-američki gigant sa sjedištem u belgijskom Luevenu, proizvodi svako treće pivo na svijetu, ima pivovare u 150 zemalja diljem globusa, a u svom portfoliju više od 630 brendova,

Na popisu 40 najvećih pivovarskih grupacija u 2023. nije bilo puno pomaka u odnosu na prethodnu godinu, kaže izvješće Barth Haasa vodećeg svjetskog dobavljača proizvoda od hmelja i usluga povezanih s hmeljem, koji je objavio top 40. Francuska grupacija Financière ACP nedavno se pridružila na 37. mjestu, kombinirajući proizvodnju Brasserie St. Omer i Goudale. Zamjenjuje vijetnamsku grupu Habeco, Hanoi, čija je proizvodnja uslijed teških uvjeta strmoglavo pala.

Kupoprodajne aktivnosti u 2023. godini odvijale su se na području regionalnih pivovara. Danski Royal Unibrew kupio je pivovaru u San Giorgio di Nogaro u Italiji od Birra Castelo i mikropivovaru Nørrebro Bryghus iz Danske. Carlsberg je kupio Waterloo Brewing Company u Kanadi, Heineken je preuzeo Distell Group (Južna Afrika/Namibija).

Pivarske tvrtke su više-manje dobrovoljno napustile rusko tržište, a bilo je i prisilne nacionalizacije kao u slučaju Baltike, ili prodaje za simboličnu vrijednost (Heineken). AB InBev prenio je svoje udjele u ruskom poslovanju na svog turskog partnera Efes.

U SAD-u, AB InBev prodao je osam craft pivovara, uključujući sva prava na trgovačke marke, Tilrayu, tvrtki koja je prethodno bila uključena u marketing kanabisa i u prodaju alkoholnih pića. Zamjetno je smanjen interes velikih pivovara za craft segment; Nekoliko ih je prodalo ili zatvorilo pivovare koje su prethodno kupili i ponovno se usredotočuju na „premium“ i masovne robne marke.

Njemačke pivovare i dalje su među najboljim međunarodnim pivovarama: šest njemačkih kompanija nalazi se na ljestvici 40 najvećih svjetskih grupacija pivara. To proizlazi iz ljestvice 40 najboljih pivovara koja je objavljena u sklopu izvješća Barth Haas Hops 2023/2024., prenosi portal Getränke News.

Kao i prošle godine, najveća njemačka pivarska grupacija je Radeberger grupa. S prodajom u 2023. godini od 10,80 milijuna hektolitara, kompanija Oettinger Grupa je na 25. mjestu s prodajom od 7,50 milijuna hektolitara. Paulaner Group je na 28. mjestu (6,34 milijuna hektolitara), TCB Beteiligungsgesellschaft (uključujući Frankfurter Brauhaus, Feldschlößchen/Dresden i Gilde Brewery/Hannover) je na 30. mjestu s 5,80 milijuna hektolitara. Slijede odmah iza Krombacher Group (31 mjesto, 5,74 milijuna hektolitara) i Bitburger Braugruppe (32. mjesto, 5,69 milijuna hektolitara).

Tagovi

Pivo   produkcija   svijet  


Najnovije iz kategorije Svijet
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće