AB INBEV PODVUKAO CRTU

Veća prodaja, veće dividende

  SAD         P. N.         07.03.2024.
Veća prodaja, veće dividende

Kraj prošle godine donio je najvećoj svjetskoj pivarskoj kompaniji AB InBev povećanje prodaje od 6,2 posto u odnosu na isti razdoblje godinu dana ranije, a na godišnjoj razini rast je još veći – 7,8 posto, odnosno, u novu, 59,38 milijardi dolara. Objavila je to ovih dana kompanija u priopćenju za javnost.

Nakon godina fokusiranja na smanjenje duga, tvrtka će povećati godišnju dividendu za devet posto, stoji u priopćenju objavljenom na službenoj stranici kompanije AB InBev. Međutim, prema analitičarima, razočarala je neke ulagače jer nije najavila još jedan otkup svojih dionica.

AB InBev postao je najveća svjetska pivovara nizom velikih akvizicija koje su spojile nekoliko velikih međunarodnih pivovara u jednog globalnog diva. Ali val akvizicija također je značio da se AB InBev borio s otplatom duga onoliko brzo koliko se prvotno očekivalo. To je ograničilo sposobnost tvrtke da vrati novac dioničarima kroz dividende i otkup dionica, piše Reuters.

Kompanija je objavila da je smanjila bruto dug za još 1,8 milijardi dolara, čime je dug na kraju godine iznosio 78,1 milijardu dolara. "To nam daje dodatnu fleksibilnost u odlukama o raspodjeli kapitala", rekli su iz pivovare. Istodobno, već je u listopadu prošle godine najavio plan otkupa svojih dionica, što se ne dešava baš tako često.

Analitičari su rast prodaje procijenili na 6,1 posto. Međutim, prodaja u Sjedinjenim Državama razvijala se lošije od očekivanog, a bojkot potrošača ključne američke marke Bud Light imao je negativan učinak. Srušio ga je s prvog mjesta ljestvice najprodavanijih američkih piva. Prodaja piva u SAD-u pala je 15,3 posto u četvrtom kvartalu, no kako vidimo ostatak svijeta je ukupan rezultat kompanije ipak doveo na solidnu razinu.

Tagovi

Pivo   AB InBev   SAD   Bud Light  


Najnovije iz kategorije SAD
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće