Ususret 200. obljetnici Oktoberfesta

Oktoberfest   |   P.N.   |   13.10.2009.     2101

Ususret 200. obljetnici Oktoberfesta
Kad jedan Oktoberfest završi, počinje drugi – tako razmišljaju i tako se ponašaju organizatori najveće pivske fešte na svijetu. Ovoga puta to vrijedi barem dvostruko, jer slijedeće godine navršavaju se dva stoljeća od famoznog vjenčanja s kojima je sve počelo, u čast kojega je 17. listopada 1810. godine održana konjska utrka s točenjem piva, što je s vremenom postao najveći i najbolji svjetski pivski festival.
Prestolonasljednik, a potom kralj Ludwig I je u povodu vjenčanja s princezom Therese von Sachsen-Hildburghausen, počastio minhenski puk, priredivši jednostavnu zabavu. Utrke su održane na poljani izvan grada, koja je kasnije u čast mladenke dobila ime Theresienwiese, pa otuda Oktoberfest domaći najčešće zovu jednostavno – Wiesn.
Ali, sve to već dobro znamo, nego što će biti nagodinu? Oktoberfest se održava od 18. rujna do 3. listopada 2010., i izvan je svake sumnje da će biti rekordno posjećen i da će dostojno obilježiti veliki jubilej nudeći uz standardne sadržaje i kojekakva iznenađenja. Ne samo na mjestu održavanja fešte, nego i u gradu. Tako će se usred Münchena, na prostoru između Marienplatza – središnjeg trga bavarske prijestolnice, i glasovitog trga Stachus (Karlsplatz) održati konjske utrke, koje će podsjetiti na ono čim je sve počelo. Kompletan program priprema posebna radna skupina nazvana „200 godina Oktoberfesta“ u koju su među ostalima uključeni i gradonačelnik Münchena Christian Ude, ili vijećnik Helmut Schmid.
Ono što je sada također već posve sigurno – pregled povijesti najveće pučke fešte na svijetu priredit će Muzej grada Münchena, u kojem se već 9. srpnja otvara izložba posvećena Oktoberfestu. Kako najavljuju organizatori, posjetitelji će moći vidjeti svadbenu haljinu princeze Therese, ili giljotinu iz predstave glasovitog zabavljača Schichtla, koji ima štand na Oktoberfestu. Bit će tu obilje dokumenata, slika, grafika, crteža i fotografija, a također neće manjkati ni filmskog materijala. Na prvu feštu s konjskim utrkama podsjećaju pehari koje su osvojili pobjednici, kao i nagrade strijelcima, a bit će tu i pivske buradi, vrčeva, mazova, starih stolova, drvenih maljeva kojima se zabija pipa na svečanosti otvaranja, motora za vožnju po zidu – jer pivsku svečanost prate najraznovrsnija industrija zabave, potom slikarija sa zidova šatora i štandova, razglednica, konjske opreme, dirndla njemačkih celebritija i tko zna čega sve ne.
Podsjetit će sve to na dvije stotine godina Oktoberfesta i na 176 njegovih izdanja. Naime, slijedeće godine, kada se pune dva stoljeća povijesti manifestacije, ona se održava po 177. put, što znači da je 24 puta fešta izostala. Razlozi su, dakako više nego dobri – Oktoberfesta nije bilo tijekom rata i ranog poraća (a ratova, nažalost također nije manjkalo), a 1854. i 1873. godine izostao je zbog epidemije kolere.
 

Komentari


Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal   Ispiši   Preporuči

     

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl

Hermann - Osveta (str 1_A)
Hermann - Osveta (str 1_A)

Pivnica.net na FacebookuMontažne i drvene kućeNajnovije iz kategorije Oktoberfest