Uskrsni sajam

  Uskrs         Mato Pejić         19.04.2009.
Uskrsni sajam

Danas u Pragu, glavnom gradu Češke, završava Uskrsni sajam. Puna tri tjedna, od 28. ožujka, do danas, usred prijestolnice piva, na Starogradskom trgu, na Mustku i na Trgu svetog Vaclava, svakodnevno se održavao bogat program sastavljen od kulturno umjetničkih priredaba, prikaza tradicionalnih zanata i običaja, koji je privlačio nepregledne rijeke turista. A gdje je mnoštvo ljudi, tu je – dakako i gastronomija, a ona, kada je riječ o Češkoj, neizbježno podrazumijeva i dobro pivo.

Diljem Češke održavaju se mnogi uskrsni tjedni, dani, sajmovi, svečanosti i kako se sve ne zovu, no praški Uskrsni sajam najveći je o najbogatiji od svih. U Češkoj je jedan od najvažnijih uskrsnih simbola breza. Na Starogradskom trgu ponosno je stajalo stablo od dvanaest metara, dar grada Benátky nad Jizerou, koji svake godine u Prag pošalje po jednu brezu, koja se nakon sajma vraća u prirodu. Riječ je naime o živom stablu, s korijenjem dubokih dva metra, a na trgu je učvršćuju još i čelične sajle. Ukrašeno je raznobojnim vrpcama i s 400 obojanih pisanica.

Sajam nudi zabavu za velike i male – mnogobrojne drvene štandove s uskrsnim simbolima i suvenirima i veliku pozornicu na kojoj se odigravao bogat program. Prikazani su uskrsni običaji iz mnogih čeških i moravskih sela i gradova, kao što je pletenje uskrsnih šiba ili bojanje jaja, a posjetitelji su mogli upoznati i mnoge europske uskrsne posebnosti. Za djecu su organizirane likovne radionice, a novac od prodaje rukotvorina dijelom je uplaćen u humanitarne svrhe. Prodajni štandovi radili su svakodnevno do 19 sati, vikendom sat duže, no ono što je nama posebno važno – štandovi s gastronomskom ponudom radili su do ponoći. Nudili su se uskrsni kolač „mazanec“, pecivo „jidaš“ s medom, uskrsna janjetina, nadjev, proljetna povrtna juha i kao najprisutnija atrakcija – „trdelnik“, koji zovu još „trdlo“ i „šmetrdol“. To je slatkiš koji se radi od dizanog tijesta, koje se namota na bukov valjak i peče nad žarom drvenog uglja. Bogato se posipa mrvljenim orasima i šećerom. Dakako, na štandovima se trdlo peče na metalnom valjkastom grijaču.

Ova je slastica najrasprostranjenija u Moravskoj, a tamo je vino češće od piva, pa je ovaj gastronomski specijalitet neizostavan na vinskim svečanostima. Naravno, odlično se laže i s pivom, u što su se mogli uvjeriti svi posjetitelji Uskrsnog sajma, pa i vaš izvjestitelj. Pivo se točilo na svakom koraku, ovoga puta svuda isto – Gambrinus iz Plznja. Osobno, protiv takvog izbora nisam imao ništa, Gambrinus je puno bolji od razvikanog Prazdroja iz istog grada (Pilsner Urquell). U atmosferi uličnih štandova, vreve, gužve, graje i užurbanosti, uz visoke temperature, kakve su u Pragu vladale cijeli prošli tjedan, savršeno su pasale i plastične čaše u koje je pivo točeno.

Količina ponuđenog programa i štandova je takva da vam je svaki čas potreban mali predah, bilo uz visoke pultove, ili na posebno izrađenom vidikovcu – drvenom postolju do kojeg vode široke stepenice, a s kojeg se pruža lijep pogled na cijeli trg. Nekome se možda može činiti bogohulnim usred Praga, gdje nekoliko desetaka sjajnih čeških pivnica mami svojom atraktivnošću u povijesnim značajem, piti pivo na ulici iz plastične čaše, ali vjerujte mi da taj profani užitak nipošto nije mali. Posebno ako imate dovoljno vremena da ni poneku od znamenitih pivnica ne ostavite bez svoje prisutnosti.Foto M. Pejić

 Najnovije iz kategorije Uskrs
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće