PRIČA IZ SUSJEDSTVA

Union Experience

  Reportaže         Miran Husak         18.04.2023.
Union Experience

Iako već godinama barem nekoliko puta godišnje putujem u Sloveniju, nikad nisam uspio uhvatiti vremena za posjet Union Experience Pivovarne Union, iako sam u pivnici Uniona bio desetak puta. Uvijek sam pokušavao odraditi posjet barem jednoj pivovari, tako da sam primjerice lani prema preporuci kolegice Morane, obišao Pivovaru Tektonik, kao i nama još bližu Pivovarnu Reset u Brežicama, o kojoj ću uskoro isto napisati koju riječ.

Ove godine sam se u Ljubljani zatekao taman u vrijeme kada mi je prijatelj imao rođendan, pa eto idealnog rođendanskog poklona i termin je rezerviran. Imali smo sreću da smo bili jedini prijavljeni za termin u 17 sati te smo praktički dobili osobnog vodiča, u našem slučaju vodičku Ninu, koja je posao odradila na najvišem mogućem nivou, na perfektnom engleskom jeziku. Da, na engleskom. Bez obzira što se na hrvatskom jeziku manje-više bez problema možete sporazumjeti u Sloveniji, mladi Slovenci naš jezik razumiju ali teško ili nikako ne govore, otprilike kao i ja slovenski, iako priznajem da mi sve bolje ide. Engleski jezik se u našem slučaju pokazao kao puno bolje rješenje, uz poneku slovensko-hrvatsku riječ. Došavši pred Pivovaru nekoliko minuta ranije, imali smo dovoljno vremena da popijemo jedan mali točeni nefiltrirani Union i nakon toga krenemo u obilazak. Nakon kratkog predstavljanja i nekoliko uvodnih riječi o Pivovarni Union, krenuli smo. Opće je poznata stvar da je Pivovarna Laško još 2005. preuzela većinski udio u Pivovarni Union, dok je 2016. nastala današnja kompanija Pivovarna Laško Union u vlasništvu globalnog pivskog diva Heinekena.

Ušavši u zgradu gdje se nekada nalazila sladara, prvo smo uživali u virtualnom obilasku cijele tvornice. Smješteni u udobne fotelje i s VR naočalama na glavi, u prvih petnaestak minuta smo obišli cijelu pivovaru i odmah se vratili u prošlost. Naime, od prošle godine Union se nažalost više ne proizvodi u Ljubljani već se pivo proizvodi i puni u Laškom. Šteta, jer Union ima tradiciju dužu od 150 godine i nalazi se na izvrsnoj lokaciji, otprilike kilometar od centra Ljubljane. Nakon virtualnog obilaska, vodička nas je povela u obilazak muzeja koji se nalazi u potkrovlju zgrade. Originalni postav muzeja otvoren je još 1986. godine, a 2014. godine Pivovara ga obnavlja i modernizira. Muzej je prepun starih eksponata koji u vrlo smislenom postavu prate povijest Uniona, ali i proces proizvodnje piva. Jedan od najatraktivnijih eksponata je svakako velika bačva iz 1864. godine. Kako bi bačvu postavili na sadašnje mjesto, bilo je potrebno ukloniti dio krova kako bi je velikom dizalicom spustili na za nju predviđeni poziciju.

Muzej ima i puno stare pivarske opreme, poput uređaja za filtraciju, još uvijek funkcionalnog i potpuno mehaničkog uređaja za punjenje boca, ali i cijelo čudo druge opreme, kao što su bačve, točionici, stara ambalaža, ali i stare etikete te čaše i krigle iz povijesti ne samo Pivovarne Union. Dio muzeja prikazuje i promidžbene materijale poput reklama, starih etiketa, a pogledati se mogu i stare televizijske reklame pivovare. Obilazak muzeja završava kušanjem nefiltriranog Union piva, u prostoru koji je uređen kao stara gostionica. Nakon prvog gutljaja piva, slučajno smo primijetili da je utemeljitelj pivovare Peter Kozler rođen upravo na datum našeg posjeta te da bi upravo proslavio 199. rođendan, pa smo nazdravili ne samo u naše zdravlje već i u sjećanje na gospodina Kozlera te smo se i upisali u knjigu dojmova.

Na kraju smo posjetili i suvenirnicu muzeja, koja nas je ipak malo razočarala jer nema baš previše ponude na koju bismo potrošili novce i priuštili si uspomenu na posjet muzeju. Morao sam se zadovoljiti lijepom pivničkom čašom koja je još bila i na popustu, pa neka se i meni jednom posreći. Uz izuzetnu ljubaznost i susretljivost osoblja, koja je zbilja na visokom nivou, kao posjetitelja/turista me izuzetno veseli i prihvaćanje kartica, koje su apsolutno dominantan način plaćanja u Sloveniji.

Nakon obilaska muzeja, još uvijek pod dojmom, otišli smo u pivnicu na klopu i pivo. U pivnici su cijene, u odnosu na ostatak Ljubljane, još uvijek relativno prijateljske, a kako sam ranije spomenuo, lokacija je izvrsna te nam nije bio nikakav problem prošetati se natrag do hotela.

Uglavnom, ako vas ste u Ljubljani i imate dovoljno (slobodnog) vremena, iskoristite priliku i posjetite Union Experience. Muzej i obližnja pivnica svakodnevno ugoste stotine posjetitelja i iskreno se nadam da ih velika globalna korporacija neće upakirati u zelenu ambalažu, jer Union Experience je definitivno najbolja vrijednost za novac u prekrasnoj Ljubljani.Najnovije iz kategorije Reportaže
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće