Ukrajinsko ubojito craft pivo

  Ukrajina         Mato Pejić         28.02.2022.
Ukrajinsko ubojito craft pivo

Danas se održavaju pregovori delegacija Ukrajine i Rusije, pa bi oružje trebalo šutjeti. Naravno, lako se možete uvjeriti da baš i ne šuti, ali barem nije tako glasno kao prethodnih dana. To zatišje koristi ukrajinska craft pivovara Pravda (Istina) iz Lavova da napravi još molotovljevih koktela na koje se s proizvodnje piva preorijentirala od početka ruske agresije.

„Još prije samo par dana pivovara Pravda u ukrajinskom gradu Lavovu bavila se svojim poslom – proizvodnjom piva , no kako su ruske oružane snage krenule u dubinu ukrajinskog teritorija u novoj vojnoj ofanzivi, pivovara se brzo prebacila na izradu molotovljevih koktela da pomogne ukrajinskim borcima u ratu.“ Tu vijest prenose danas mediji diljem svijeta, a kratku objavu mogli ste vidjeti i kod nas na pivskim grupama društvenih mreža.

„Lavov, bastion ukrajinskog identiteta, nalazi se u blizini granice s Poljskom i u velikoj je opasnosti od ulaska ruskih tenkova u taj povijesni grad,“ piše između ostalih francuski portal France24.  Desi li se to, branitelji će ih zasuti bocama s takozvanim molotovljevim koktelom, proizvedenim u lokalnoj craft pivovari.

„Morate pričekati da se fitilj dobro natopi. Kad se dovoljno namoči, molotovljev koktel je gotov,“ objašnjava novinarima jedan od radnika pivovare smijući se i gurajući tkaninu duboko u bocu napunjenu smjesom ulja i benzina. Pored njega su još dva barmena koji rade to isto, svi dobro raspoloženi.  Napravili su već nekoliko desetaka koktela i slažu ih na uredno postavljene stolove te za3tićuju od slabog snijega koji pada.

„Iako bi se ovi molotovljevi kokteli mogli činiti smiješnima s obzirom na tenkove i rakete, promjena proizvodnog asortimana pivovare ne može biti ozbiljnija za Jurija Zastavnog, vlasnika pivovare.  To radimo jer netko mora. Imamo vještine, prošli smo kroz uličnu revoluciju 2014., rekao je Zastavny, misleći na prozapadnu pobunu u Kijevu koja je zbacila režim koji je podržavao Kremlj. Tada smo morali praviti i koristiti molotovljeve koktele, rekao je. Dodao je da je ideja potekla od jednog od njegovih zaposlenika, od kojih su mnogi sudjelovali u revoluciji 2014. godine. Nije prvi put da je Pravda postala svojevrsna institucija u Lavovu.“

O ovoj pivovari, koja se punim imenom zove Pivsko kazalište Pravda, već smo pisali na našem portalu, tako da naši čitatelji znaju da se radi o posve neobičnoj pivovari, koja se nikad nije libila izraziti svoj oštri politički stav. Svojim provokativnim etiketama reagirali su i na bizarnu pojavu američkog predsjednika Trumpa, ali već su na tapeti im ali i ruskog predsjednika Putina. Naime, 2014. godine, dakle u godini svoga osnutka, pivovara Pravda je na aneksiju Krima odgovorila pivom Putin Huilo s etiketom na kojoj Putin gol sjedi na carskom prijestolju. Bio je to 8-postotni strong blonde dry hopped ale s imenom u kojem je najveća pogrda koja postoji u ukrajinskom jeziku. Riječ хуйло ima izrazito negativne konotacije, oznaka je za muško spolovilo i najbliži ekspresivni prijevod bio bi q.rac a najpoznatiji online rječnik slenga Urban dictionary navodi taj izraz samo u vezi s ruskim predsjednikom Putinom na primjeru vulgarnog izričaja Putin 'Huylo' Vladimirovich.

Ako dobro pogledati fotografije u galeriji, primijetit ćete da je određeni broj molotovljevih koktela napravljen upravo u bocama s etiketom piva Putin Huilo. Molotovljeve koktele za ukrajinske obrambene snage Pivsko kazalište Pravda (Istina) počelo je proizvoditi u subotu. U obrambenim redovima mahom su rezervisti, dragovoljci koji su se odazvali pozivu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Na kontrolnim punktovima na ulazima u grad od 735.000 stanovnika pričuvni policajci i vojnici provjeravaju svako vozilo. Mnogi od tih branitelja već su opskrbljeni bocama molotovljevog koktela. A bit će ih još. „Učinit ćemo sve što možemo da dobijemo ovaj rat,“ poručuje vlasnik pivovare Pravda Jurij Zastavny.

Za one koji žele znati više:

Pivsko kazalište Pravda

Meksički lager Trump

Rusi bez ukrajinskog piva

Ukrajinac o hrvatskom pivarstvu

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Ukrajina
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće