Pivnica.net
Banner

Regija

Udruženi Heineken i Efes u Srbiji

  |   12.01.2008.     4012

Udruženi Heineken i Efes u Srbiji

Nizozemski Heineken i turski Efes će udružiti poslovanje pivara u Srbiji, Kazahstanu i Uzbekistanu tokom prve polovine 2008.  Prema postignutom dogovoru, Haineken će biti vlasnik 40, a Efes 60 posto akcija zajedničke kompanije, pri čemu će turska kompanija biti zadužena za operativni dio posla.   Kompanija Efes sa udjelom od 10 posto zauzima treće mjesto na tržištu u Srbiji, a vlasnik je pivare Vajfert u Pančevu i Zaječarske pivare, čiji je ukupni godišnji kapacitet od 1,4 milijuna hektolitara. Haineken je u toku preuzimanja Rodić pivare u Srbiji, koja je četvrti najveći pivar sa sedam posto učešća na tržištu i godišnjim kapacitetom od 1,5 miljuna hektolitara.

Kompanije namjeravaju udružiti i poslovanje u Kazahstanu gdje Efes ima dvije pivovare kapaciteta 2,1 milijun hektolitara piva godišnje i zauzima 25 posto tržišta, a Heineken je peti na tržišu sa pet posto učešća i proizvodnjom od 400 tisuća hektolitara.

Predsednik Upravnog odbora i generalni direktor Efes pivara Alejandro Jimenez izrazio je zadovoljstvo zbog udruživanja poslovanja koje će omogućiti mnogo jaču konkurentsku poziciju u Srbiji i Kazahtanu.

Nizozemska i turska kompanija su osnovale zajedničku kompaniju sa namjerom da investiraju u preuzimanje pivovara u Uzbekistanu putem akvizicija. Uzbekistan ima 27 milijuna stanovnika, tržište piva bilježi dvocifreni rast, a procjenjena potrošnja piva po stanovniku je 11 litara.

Predsjednik Heinekena za centralnu i istočnu Europu Nico Nusmeier kazao je da je dogovor o udruživanju poslovanja odličan start za zauzimanje vodećih pozicija na rastućim tržištima piva u centralnoj i istočnoj Europi.

Efes pivovare, čije su akcije listirane na Londonskoj burzi posluju u Rusiji, Kazahstanu, Moldaviji i Srbiji, gdje kompanija posjeduje 10 pivovara sa ukupnim kapacitetom od 24,6 milijuna hektolitara, kao i četiri sladare sa kapacitetom od 139 hiljada tona.

Većinski vlasnik Efes pivara je kompanija Anadolu Efes lider u proizvodnji pića u Turskoj.

Kompanija Heineken je vlasnik više od 115 pivara u više od 65 zemalja, a ukupan obujam prodaje grupe je 132 milijuna hektolitara.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nepoznati autor

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Regija