KOJE JE PIVO NAJZDRAVIJE

U zdravom tijelu zdravo pivo

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         29.03.2023.
U zdravom tijelu zdravo pivo

Biti zdrav, to je najvažnija i najveća želja koju itko može i zamisliti. Za bolesnika kažu da mu je to i jedina želja. Naravno, još je puno bolje biti bogat i zdrav, jer – kako kaže ona šašava doskočica: što vrijedi sirotinji što je bolesna, ali pustimo to – zdravlje je to zbog čega bi se i najimućniji odrekli i posljednjeg cvancika. A u održavanju dobre zdravstvene kondicije pivo može dati sasvim lijep doprinos.

Evo, krenimo redom: pivska kupka pospješuje regeneraciju kože i prokrvljenost, potiče metabolizam i jača imunitet, a hmelj smiruje i donosi okrepljujući san. Pivo, lako je provjeriti jednostavnom analizom, sadrži trideset mineralnih tvari, a uz ostalo sumpor, kalij, cink, kalcij, klor, fosfor, željezo, magnezij i bakar, bogato je antioksidantima (posebno lageri), onda vitaminima, naročito onima iz skupine B – thiaminom, riboflavinom, pyridoxinom, niacinom, zaustavlja osteoporozu, štiti od kožnih zaraza, sprečava karijes, snižava krvni tlak, smanjuje rizik od infarkta, otklanja strah, pojačava efikasnost mišića i pospješuje mentalno zdravlje, odnosno usporava slabljenje umnih sposobnosti karakteristično za starenje.

Licencirana dijetetičarka Theresa Gentile, nacionalna glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku, izjavila je da svi korisni učinci piva na zdravlje dolaze od etanola i polifenolnih spojeva proizvedenih u procesu fermentacije. „Čini se da su polifenoli i etanol u pivu odgovorni za njegove protuupalne i antioksidativne funkcije koje mogu ponuditi zaštitne učinke viđene protiv kardiovaskularnih bolesti. Postoje obećavajuća istraživanja o umjerenom pijenju fermentiranih pića na crijevnu mikrobiotu,“ kaže Gentile.

To se odnosi na pivo kao takvo, dakle na bilo koje pivo, no sada su znanstvenici otišli korak dalje, pa utvrdili da je blagotvorni učinak piva na čovjekov organizam različit ovisno o vrsti piva, te navode da su za zdravlje najbolja svijetla piva (pale, helles), kisela (sour), organska, bezglutenska i bezalkoholna.

Stoga nije nikakvo čudo da su pristaše teze o ljekovitosti pjenušave tekućine smislili parafrazu one pučke izreke s jabukom, pa kažu: jedno pivo na dan, doktor iz kuće van! Dakle – jedno, a ne dva, pogotovo ne tri, ili – daleko bilo! – pet. Onako kako kaže dr Anton Piendl s münchenskog Tehnološkog fakulteta: Jedno pivo bolje je nego nijedno, dva su bolja od jednog, ali četiri nisu dvostruko bolja od dva.

Pivo je dakako najzdravije zdravom, jer znate kako se kaže: bolesnom je i zdravo nezdravo a zdravom je i nezdravo zdravo, ali ni taj neće dugo ostati zdrav ako pretjera u količini. Lako je, naime, složiti se da jedno pivo sadrži mnoge tvari potrebne organizmu, ali njih ne trebate puno, pa je već sljedeće pivo što se tiče zdravih sastojaka nepotrebno, a što se tiče viška alkohola pogubno.

Ilustracija Jiří Slíva Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće