PLZEŇSKÝ PRAZDROJ ZA PAPU

U Vatikanu toče češko pivo

  Češka         P. N.         24.03.2024.
U Vatikanu toče češko pivo

Poglavar katoličke crkve, Argentinac Jorge Mario Bergoglio iliti papa Franjo, uskrsnu će šunku u svojoj rezidenciji u Vatikanu, zalijevati češkim pivom. I ove godine nastavljena je tradicija, uspostavljena prije više od jednog stoljeća, da se posebni blagdanski uvarak Plzeňskog prazdroja, pošalje u Rim, kao uskrsni daru Svetom ocu.

„Na put dug u 1300 kilometara udaljeni Vatikan otišla je ovog tjedna zanimljiva pošiljka – ručno izrađena drvena bačvica i kontingent od 2024 boce plzeňskog lagera, a pivo namijenjeno papi prije polaska na put blagoslovio je plzeňski biskup Tomáš Hlub,“ piše pivovara Plzeňský prazdroj na svojoj službenoj stranici. Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji. Specijalna šarža piva Premium Pilsner Urquell iz najveće češke pivovare u Vatikan putuje po trinaesti put zaredom, i bit će predana Papi na generalnoj audijenciji, no povijest toga običaja je daleko starija. „Prazdroj kuhamo više od 180 godina i radujemo se što djelić te tradicije možemo predstaviti Svetom ocu u Vatikanu u povodi nadolazećih uskrsnih blagdana, i to ne samo u vidu našeg glasovitog piva, nego i kroz umijeće naših bačvara,“ kaže glavni emeritni majstor pivar pivovare Plzeňský prazdroj Václav Berka.

Povijest tradicije slanja plzeňskog piva u Vatikan seže do prijeloma 19. i 20. stoljeća, kada je na prijedlog svojih liječnika papa Lav XIII. počeo dovoziti slavni češki lager. Plzeňska pivovara je tu tradiciju oživjela prije 13 godina i sada je to redoviti mali ritual, a ustaljena je i praksa da se broj boca piva određuje prema aktualnoj godini, pa su ove godine u Vatikan otputovale 2024 boce Pilsner Urquella. Zajedno s kontingentom boca poslana je drvena bačva s ugraviranom posvetom. Bačvu su izradili pivovarski bačvari, koji su vjerojatno posljednja bačvarska radionica na svijetu koja još postoji u sklopu same pivovare.

Osim uskrsnog piva koje u Vatikan šalje pivovara Plzeňský prazdroj, papa pije češko pivo i za Božić, a za to se svake godine brine pivovare Budějovický Budvar.Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće