Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

U trendu je manje alkohola

P. N.   |   26.06.2022.     1260

U trendu je manje alkohola

Snižavanje udjela alkohola u pivu veliki je i dugotrajni trend u Češkoj, zemlji u kojoj se popije najviše piva po glavi stanovnika u svijetu. Prema podacima Češkog saveza proizvođača piva i slada u prvom kvartalu ove godine proizvodnja bezalkoholnog piva povećana je čak za 21 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izvršna direktorica Saveza Martina Ferencová izjavila je da je Češka i dalje zemlja u kojoj prevladavaju lageri i šankerska piva, kako se kod njih označavaju piva donjeg vrenja s dvanaest odnosno deset posto ekstrakta u osnovnoj sladovini, popularne dvanaestice i desetke. „Otprilike pet posto produkcije otpada na pivske specijale, bezalkoholna piva i druge vrste,“ rekla je M. Ferencováa na predstavljanju noviteta i trendova u češkom pivarstvu u posljednjoj godini, u okviru projekte Kde se pivo vaři (Gdje se pivo vari...).

„Snižavanje alkohola u pivu je općenito veliki trend u čitavom svijetu,“ rekla je voditeljica projekta Marcela Tizlová i dodala kako proizvodnja bezalkoholnog piva u različitim aromatiziranim varijantama daje majstorima pivarima manevarski prostor za nove kreacije.

Prema europskoj normi bezalkoholnim pivom smatra se napitak s udjelom alkohola manjim od pola posto (0,5), a prema podacima češkog cehovskog udruženja u toj se zemlji najviše bezalkoholnog piva proizvede tijekom ljetnih mjeseci. Prošle godine, recimo, u srpnju je proizvedeno čak 41 posto više bezalkoholnog piva nego u istom mjesecu godinu dana ranije. Lanjskog lipnja proizvodnja je bila za 206 posto veća nego u lipnju 2020.

Sljedeći trend uz pivarstvu su gorka piva, među kojima su se pojavile i bezalkoholne varijante. Domaća piva u pravilu imaju niži udio alkohola od uvoznih a u kategoriji alkoholnih piva najviše novih proizvoda sadrži od 4,4 do 5 posto alkohola. U trendu su i piva gornjeg vrenja, ale, u proizvodnji kojih se koriste američke sorte hmelja, a taj trend se osim kod craft pivovara sve više ističe i u velikim industrijskim pivovarama.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije