U početku bijaše pivo

  Pivske raznolije         Mato Pejić         23.11.2022.
U početku bijaše pivo

Pivo je iznimno ozbiljan i profitabilan posao, pivo je najstarije alkoholno piće prebogate povijesti, pivo je također i najrasprostranjenije piće s udjelom alkohola, pivo je beskrajno zabavno i uz njega su povezane premnoge zanimljivosti i strašno privlačne priče. To plastično i zorno potvrđuje knjiga U početku bijaše pivo, koja je upravo ugledala svjetlo dana.

Izlazak neke pivske knjige kod nas je tako rijetka pojava da automatski zaslužuje medijsku pozornost i s pravom dobiva prostor na portalima, bez obzira na to kakva je i o čemu. A ako je ovako nepretenciozna i nezahtjevna kao ova, onda još i više, jer je to knjiga po mjeri pivoljubaca, koji su po prirodi stvari također veoma nepretenciozni. Ona nosi podnaslov „Gomila zanimljivosti o tvom omiljenom piću“ i to je iznimno precizan opis njezina sadržaja.

Ovo tvrdo ukoričeno izdanje čini 65 natuknica, od kojih svaka zauzima dvije stranice s tim da je jedna obično vlastoručno nacrtana ilustracija dizajnera, ilustratora i animatora Dalibora Antunovića. Od ukupno  stranica na tek dvadesetak se autor bavi pivskim stilovima, i to onim najosnovnijim i donosi mali pivski rječnik u kojem kratko objašnjava temeljne pojmove, poput sirovina i faza proizvodnog procesa a dvije stranice posvećuje receptima za pivske koktele, dok je sve ostalo nizanje prispodoba, anegdota, neobičnih pa i bizarnih podataka vezanih uz pivo i njegovu historiju. Pivo od banane, Pivo na slamku, Super jako pivo za porode, Žene i pivo, Pivo od kitovih testisa, Washington i malo pivo, Hram od pivskih boca, Pivo za Nobelovu nagradu, Vještičje pivo, Vikinzi, pivo i koza, Londonska poplava piva, Utrka pivskih gajbi, Himna Ninkasi i Pivo od smreke, samo je djelić tema ove knjige, a neke druge se bave, recimo kućnim kuhanjem piva, pivom kroz povijest, odabirom odgovarajućih čaša, pivskim kolekcionarstvom, pivskim trbuhom, spajanjem piva i hrane, prohibicijom ili Oktoberfestom ili načinom na koji se u raznim zemljama naručuje pivo i kaže „Živjeli!“...

„Ako počnete slagati limenke piva od 0,33 litre jednu na drugu i krenete prema Mjesecu, bit će vam potrebno složiti 3 milijarde 336 milijuna 805 tisuća i 556 limenki kako biste do njega došli,“ jedna je od mnogih bizarnih informacija koje ćete pronaći među koricama ovog izdanja.

Osobno mi se način na koji D. Antunović gleda na pivo i piše o njemu iznimno sviđa. Portal Pivnica.net ima istu filozofiju – pokazati čitatelju da je pivo veoma zanimljiva stvar, da je uz pivo silno zabavno, a počesto i urnebesno, da je uz kriglu veselo i ugodno i da je pivo kroz predugačku povijest uvijek pratilo mnoštvo sjajnih priča. Te priče treba ispričati i treba se dobro osjećati, a to je ono što pivo čini s lakoćom.

U knjizi su mnoge duhovite ilustracije, koje je nacrtao sam Dalibor Antunović, koji je, dakle, dizajner, ilustrator i animator, „zaljubljenik u stripove, kompleksne strojeve i craft pivo“. Potpisuje više od stotinu dizajna i ilustracija za pivske boce i limenke, a baš to svakodnevno proučavanje pivske tematike potaknulo ga je na rad na ovoj knjizi. Ako ste pili izvrsna piva craft pivovare Nova runda, onda znate o kakvom se crtežu radi, jer je Dalibor autor svih njihovih dizajna.

Više o autoru i njegovu djelu možete doznati na njegovoj web stranici Dabionica a knjigu možete naručiti na stranici U početku bijaše pivo. Stoji 150 kuna (19,91 euro).

U početku bijaše pivo rijetka je biljka na polju pivske literature u ovim geografskim širinama. I to samonikla. Izdao ju je, naime, sam autor, posredstvom vlastite web stranice, spomenute  Dabionice.com. To je zapravo i jedini siguran način za izdavanje knjige, jer specijalizirane knjige o pivu nemaju puno čitatelja, a onda nema za nakladnika ni zarade od prodaje, pa takve knjige nitko ne želi izdati. Osobno sam se u to uvjerio, jer sam čitavo desetljeće bezuspješno nudio izdavačima svoj prijevod sjajne Velike češke pivske knjige za koju čak nije trebalo plaćati autorske honorare.

LITERATURNA PUSTOPOLJINA

Ne računajući knjige o tehnologiji proizvodnje piva, komercijalna pivska izdanja u nas stanu na prste jedne ruke – Pivo tekuća hrana profesora Vladimira Marića, Mala pivska kuharica (Šatović – Dučak, naklada Ljevak), ili zbirka kolumni Idemo na pivo Mladena Klemenčića (Mozaik knjiga). Pivska knjiga može biti izdana ako je nakladnik – primjerice – pivovara; Medvedgrad izdaje povremenik Pivnički list, a tako je objavljena i moja monografija Pivovara Daruvar priča koja teče 180 godina ili Radni vijek jednog pivara Ljudevita Mejaškog, koju je izdala Karlovačka pivovara, koja stoji i iza knjižurine Idemo na pivo/ Letʼs have a beer, no to je ustvari bio katalog istoimene izložbe u Etnografskom muzeju.

Inače, što se tiče kataloga izložbi, tu je lavovski dio odradio upravo naš portal Pivnica.net. Pod okriljem portala nastala je izložba piva u stripu Nacrtaj mi krigl, koju je priredio autor ovih redaka (Mato Pejić), koja je punih deset godina putovala Hrvatskom, a pratila su je dva raskošna kataloga s izborom mojih pivskih eseja. Katalog moje druge izložbe, izložbe fotografija Mojih 25 godina Oktoberfesta, također donosi izbor reportaža koje sam pisao nakon posjeta najvećem svjetskom festivalu piva, a ta je priređena u okviru novinarskog festivala Fra Ma Fu 2016.

Kad malo bolje razmislim, većina naših pivskih izdanja nosi moj potpis – moja prva knjiga fenomenoloških eseja Sve bilo je muzika (Radio Daruvar 2000.) sadrži jedno poglavlje s pivskim pričama, a druga se zove Pjenušave vedute (isti izdavač 2003.) i donosi tekstove mojih radijskih pivskih kolumni i izbor tekstova iz lokalnog tiska. U knjizi Dražena Matošeca Pjena i njezina braća (Pivnica.net 2010.) pisao sam predgovor.

Kod nas se praktično ne zna za Michaela Jacksona, jednog od najvažnijih pivskih autora ikad. Eventualno se poneko sjeća njegovog televizijskog serijala Beer Hunter, po kojem je i dobio isti takav nadimak. Prevedena je, istina, i izdana od ozbiljnih nakladnika (Katarina Zrinska i Fran), Svjetska enciklopedija piva Briana Glovera, prevedena je i slovenska knjiga Pivo – piće doživljaja kojoj je jedan od koatora Marko Ožegović (Pivarium), koji je pisao i uvodni tekst, i to je, manje–više, sve. Bilo je i pokušaja s časopisima – Moje pivo se sredinom dvije tisućitih na kioscima pojavilo samo dvaput, a negdje u to vrijeme prestao je izlaziti  Svijet piva, koji je bio stručna revija za pivarstvo i pivoljupce, Izišao je 56 puta pod uredničkom palicom profesora Vladimira Marića, ali nije dolazio do običnih pivopija, nego samo do pregalaca u branši.

I to je sad stvarno sve. Naravno, ako ne računamo pokoji separat u periodici druge provenijencije (poput, recimo, Hrvatske revije 2002. godine), posebnih izdanja gastronomskih priloga raznih tjednika i dnevnika (Arena, Večernji list), posvećenih pivskim receptima i kataloga trgovačkih centara koji s vremena na vrijeme pojačaju ponudu piva, pa to poprate kakvom brošurom.

Zbog svega toga srdačno pozdravljam izlazak knjige U početku bijaše pivo i zdušno podržavam projekt Dalibora Antunovića, kao što se iskreno radujem i svakoj pjenušavoj zvijezdi koja zasja u bespućima virtualne zbiljnosti, odnosno svakom pivskom portalu i web stranici i svakoj grupi i profilu na društvenim mrežama. Ali to je tema za neku drugu priču.

Za one kojima nikad nije dosta:

Nova runda za Svetog Patrika

U početku bijaše pivo: Tko je tajanstveni Dabi koji u Dabionici kreira sjajne etikete i piše knjigu o pivu?Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće