PROMOCIJA PIVA U MUZEJU

U Pakrac dojahao Templar

  Craft         Mato Pejić         24.02.2023.
U Pakrac dojahao Templar

Promocija piva u prostoru muzeja nije baš uobičajena, ali daleko od toga da pivo ne bi imalo što tražiti u hramu muza. Naročito kada je riječ o pivu pakračke pivovare Slavonica, koja su specifična po tome da pričaju uzbudljive i nadasve zanimljive priče iz lokalne povijesti. Sada je na red došla priča o templarima, koja se našla na etiketi istoimenog stouta.

„Ideja o promociji u muzeju došla je iz samog Muzeja grada Pakraca, a s naše strane došla je inicijativa da jednim dijelom prihoda od prodaje pomognemo arheološka istraživanja pakračkog starog grada, što nam se čini logičnim s obzirom na to da sva naša piva pričaju na neki način povijest našeg kraja i promiču lokalni turizam,“ objašnjava Marko Barčan, osnivač i vlasnik pivovare Slavonica.

Veza templara i starog grada Pakraca tek treba biti potvrđena, jer arheološka istraživanja još nisu decidirano potvrdila jesu li ostaci pronađenih objekata, prvenstveno utvrde, (još) pripadali templarima, ili možda ipak (već) ivanovcima na koje je papa prenio vlasništvo nad svom templarskom imovinom, kada je taj crkveni viteški red raspušten. Tijekom sedmogodišnjih iskapanja potvrđena su određena templarska obilježja pakračkog starog grada.

O tim dvojbama na promociji novog piva u Gradskom muzeju govorio je arheolog Krešimir Vacek koji je nastupio u templarskoj odori, čime je zacijelo dao naslutiti na kojoj su strani debate njegovi stavovi.

Templar je četvrto pivo iz linije povijesnih priča u kojoj su još piva Grof (amber ale), Grofica (american pale ale) i Carica (IPA) i ta piva imaju etikete s naslikanim naslovnim likom, koje radi akademska slikarica Patricia Cunjak iz Zagreba, dok etiketu sa zlatnim tiskom dizajnira Ivan Černi iz studija FOTOImago, koji radi sve vizuale za pivovaru. Ovo je pivo bilo planirano od početka, jer je Marko u startu zamislio da ovu liniju zaokruži jednim crnim pivom. Dolazak Templara na svijet malo se odužio što zbog korone i drugih objektivnih okolnosti, što zbog kolebanja gazde Marka „Najprije sam mislio da ćemo napraviti neki baš opaki crni specijal, ali kada se izdogađalo sve što se izdogađalo, odlučio sam napraviti klasični stout, koji cjenovno neće odudarati od svojih prethodnika,“ kaže Marko.

Sada je posve izvjesno da ova linije tu ne završava. „Imamo nekih zanimljivih saznanja vezanih uz ovu zgradu u kojoj je smještena pivovara, koja je početkom 20. stoljeća bila pošta, jedan od prvih pakračkih poštanskih ureda. Upravitelj pakračkog ureda Kraljevske pošte i brzojava bio je Konstantin Haidenegg, za kojeg malo tko zna da je bio izumitelj alarmnog sata, koji je zaštitio patentom u Londonu i Švicarskoj, i on će vjerojatno biti lik na našoj sljedećoj etiketi,“ otkriva M. Barčan i dodaje da se još nije odlučio za stil toga piva, ali će ono sasvim sigurno biti raskošno zahmeljeno.

Kao i sve etikete iz ove linije piva, tako i ova na templarskom stoutu sadržava i tekst koji objašnjava temu piva, kratkom pričom o viteškom redu templara i o pakračkoj utvrdi Ivana Evanđelista, te uz ostalo kaže: „Tamna vremena skrivaju tamne i još neistražene istine i zanimljivosti kakve možemo pronaći i u ovom crnom pivu, stoutu koji se odlikuje punim okusom, gustoćom, te donosi okuse prženog ječma, kave i čokolade.“

Pivo je kuhano s četiri vrste slada, od kojih su tri crna (black, chocolate, roasted barley), a dodane su i zobene pahuljice. „Kod ovog piva najvažniji je njegov sladni karakter, pa kod hmelja nismo ništa filozofirali, nego smo dodali samo elementarne slovenske vrste, koje su dale željenih 30 IBU gorčine. Alkohola ima 5,6 posto.“

Templar je skuhan u studenom prošle godine, flaširan je početkom prosinca i bio tempiran za blagdansko razdoblje na kraju godine, ali u svoj blagdanskoj strci na kraju je ostao za početak nove godine. A i bolje je da je tako ispalo. „Shvatio sam da će taj stout stajanjem postajati sve bolji, stabiliziran je i svi njegovi aduti dolaze do punog izražaja.“

Plan je pivovare Slavonica da svih osam piva, po četiri u dvije proizvodne linije bude stalno dostupno, jer sva su odlično primljena kod pivopija. Trenutno je na odležavanju lager iz linije Slavonica clasic i bit će na tržištu u ožujku. „Ove smo godine s proizvodnjom krenuli malo ranije nakon zimske pauze, jer sada već imamo ozbiljan asortiman i treba dobro promisliti kako koristiti naš skroman kapacitet da bi svakog piva uvijek bilo dovoljno.“ Svako pivo imamo svoju publiku, kaže Marko, te dodaje da je odlično prihvaćeno i pšenično za koje se vjerovalo da neće baš pasti na plodno tlo. Posao je tim zahtjevniji što u pivovari rade samo dvojica – Marko i Krunoslav Ljevar. Pomoć imaju i u Markovoj supruzi koja se u sklopu Slavonica OPG-a poigrala s pivskim treberom, nusproduktom proizvodnog procesa, od kojeg je napravila energetske pločice u obliku srca i s imenom Energija piva u srcu. Uz pivarski trop, odnosno ostatak ječmenog slada, pločice sadrže zobene pahuljice, sjemenke suncokreta, suhe šljive, lješnjak, med, šećer, aromu vanilije, maslac i vodu.

Na sinoćnjoj promociji u Gradskom muzeju skupio se priličan broj znatiželjnika koji su pivo odreda hvalili. „Prepoznavali su u pivu čokoladne note, što može biti i sugestija, jer smo uz Templara servirali i čokoladu.“ Tako je Templar nakon dugog čekanja, napokon stigao među pivopije i osvojio ih svojim mrkim tonovima i aromama kave i čokolade, te čini se zadobio posvemašnje simpatije, premda Marko Barčan ističe kako je svjestan da crna piva nemaju takav tržišni potencijal kao svijetla.

Na kraju, i nipošto ne manje važno, Templar ima i humanitarni karakter, čime se pakračka pivovara uključuje u trend raširen među craft pivovarama, pa pivovara Slavonica poručuje: „Kupnjom ovog proizvoda pomažete u rasvjetljavanju mračnih tajni srednjeg vijeka budući da je dio prihoda namijenjen daljnjim istraživanjima i konzerviranju našeg vrijednog arheološkog lokaliteta – Starog grada Pakraca.“

Foto Mato Pejić i Muzej grada Pakraca Najnovije iz kategorije Craft
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće