NEGATIVNI KORONA TREND

U Njemačkoj pada potrošnja

  Njemačka         P. N.         03.08.2023.
U Njemačkoj pada potrošnja

Potrošnja piva na svjetskoj razini već je niz godina u blagom padu – prvo craft evolucija koja je reafirmirala princip pij malo, pij dobro i masovni trend bezalkoholnih napitaka, o a onda corona kriza i posvemašnja skupoća smanjuju brojke koje seodnose na konzumaciju piva. Nisu odoljeli ni najveći.

Konzumacija piva u Njemačkoj je u padu čime je nastavljan trend započet prije pandemije koronavirusa, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u utorak. Piše Tportal:

'Nakon laganog porasta potrošnje 2022. u usporedbi s razdobljem pandemije, u prvom polugodištu ove godine potrošnja je opet pala čime je nastavljen trend započet prije pandemije', priopćio je Savezni ured za statistiku.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine potrošnja je pala za 2,9 posto na 4,2 milijarde litara piva. To je istodobno 12,2 posto manje nego prije deset godina.

Pivari su daljnji pad potrošnje piva povezali s neuobičajeno hladnim vremenom ovog proljeća u Njemačkoj kao i inflacijom. 'Zbog visoke inflacije se sve više ljudi suzdržava od izdataka u ugostiteljskim objektima što se osjeća i na smanjenju prihoda u turizmu', priopćio je Njemački savez pivara.

Za oko 1500 pivovarau Njemačkoj, od čega se većina može kategorizirati pod manja i srednja poduzeća, i ova godina, prema priopćenju, znači borbu za preživljavanje. 'Eksplodirajuće cijene koje su počele rasti tijekom korona-krize i dalje su rasle nakon početka rata u Ukrajini, dovode mnoge pivare na rub stečaja', stoji u priopćenju udruge.

Statistike ne obuhvaćaju bezalkoholno pivo, ali se prema posljednjim podacima za prošlu godinu konzumacija tog piva u posljednjih deset godina udvostručila.

U Njemačkoj se na tržištu nalazi oko 600 marki domaćeg piva koje se proizvodi po tzv. pravilu o čistoći piva iz srednjeg vijeka i prema kojem se za proizvodnju piva ne smije upotrebljavati ništa drugo osim slada, kvasca, hmelja i vode.

Foto Mato PejićNajnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće