PIVO VS VINO

U Moravskoj cvjeta pivarstvo

  Češka         P. N.         21.02.2024.
U Moravskoj cvjeta pivarstvo

Južna Moravska, jedna od 14 čeških „županija“, poznata je po svojim blagorodnim vinogradima – tu se uzgaja čak 95 ukupnih količina češkog grožđa. Unatoč tome, Moravska ne zanemaruje ni češko nacionalno piće – pivo, pa craft pivovare ovdje niču kao gljive poslije kiše. Upravo su svjetlo dana ugledale četiri nove, pa ih je sada ukupno sedamdeset.

Istovremeno, nijedna od postojećih minipivovara nije zatvorena., pa se može reći da u južnoj Moravskoj pivarstvo sve više jača, objavilo je sveučilište Gregora Mendela iz moravskog glavnog grada Brna, a prenosi portal Břeclavský Deník.

Najviše je malih pivovara upravo u Brnu, a njih dvije bliže se godišnjoj proizvodnji od 10.000 hektolitara, što je granica kategorije srednje velike pvovare. To su pivovare Moravia i Hauskrecht.

“Mogući prijelaz u kategoriju srednjih pivovara podrazumijeva veće porezno opterećenje, vidjet ćemo kakvu će strategiju odabrati. Do sada nijedna minipivovara u regiji nije prekoračila tu granicu, a obično je za taj razvoj potrebno nekoliko godina, često i više od desetljeća djelovanja na tržištu“, rekao je povjesničar pivarstva Filip Vrána, koji predaje studentima programa Pivovarstvo i sladarstvo na Sveučilište Mendel u Brnu.

Nasuprot tome, primjerice, Pivovarský dům Poupě lani je u prvoj punoj godini postojanja proizveo petsto hektolitara zlatne tekućine. Uglavnom se radilo o pivu gornjeg vrenja. „Napravili smo samo jedan lager – za naš Oktoberfest. Recepti piva gornjeg vrenja bili su zaista šareni i maštoviti. Kuhali smo razna Single Hop piva, varijante West Coast IPA, NEIPA, sours, stoutove, pšenična piva, piva s okusom voća i začina," objašnjava Ladislav Němeček, pivar u pivovari Pivovarský dom Poupě.

Snažna regija Brno prednjači u Moravskoj sa sedamnaest mikropivovara. Slijedi ojačao Hodonín s trinaest i Znojmo s deset craft pivovara. Na tržištu se nastavlja trend brzog rasta velikih craft pivovara usmjerenih na prodaju točenog piva, kao i rasta gostioničarskih pivovara s vlastitim ugostiteljskim objektom, istaknuo je pivarski stručnjak Jan Grmela.

Na Sveučilištu Mendel u Brnu od ove akademske godine izvodi se studijski program Pivarstvo i sladarstvo, a studenti će sada ući u drugi semestar. Interes za studij bio je velik, u prvom i drugom krugu upisa prijavilo se ukupno devedeset sedam kandidata a mjesta je bilo za trideset i jednog studenta i studenticu.

Tagovi

Pivo   vno   Moravska   Brno  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće