CRKVA PRETVORENA U PIVOVARU

U ime ječma i hmelja...

  Belgija         P. N.         04.03.2024.
U ime ječma i hmelja...

Svatko bi trebao vjerovati u nešto – ja vjerujem da ću popiti još jedno pivo zapisano je u Murphyjevom zakonu, kao Steelov plagijat nečije filozofije. I takvih vjernika je, svjedoci smo svakodnevno, sve više, dok je onih iskonskih sve manje. Pa tako sve češće bilježimo i slučajeve da se zbog pomanjkanja vjernika crkve zatvaraju, a neke od njih pretvaraju se u minipivovare i točionice piva. Kao ova u Belgiji.

Crkva svetog Josipa u Battelu, predgrađu belgijskog grada Mechelena, nedaleko Bruxellesa prestala je služiti svojoj svrsi, pa su u gradskoj upravi tražili novu namjenu prekrasnog objekta, a na kraju su odlučili da će potamnjeli sjaj zgrade vratiti preuređenjem u craft pvovaru.  I ne samo to.

„Minipivovara De Batteliek, smještena u prekrasnoj staroj crkvi svetog Josipa u Mechelenu, novi je koncept ugostiteljstva Brouwerij Het Anker,“ piše pivovara na svojoj internet stranici. Crkvu su pretvorili u utočište za ljubitelje piva i gurmane, preuredivši je u minipivovaru, destileriju i pogon za proizvodnju voćnih sokova. To je mjesto susreta stanovnika okruga Battel i daleko šire. Iznutra je Batteliek dobio industrijski izgled. Cijevne konstrukcije do i od instalacija za proizvodnju piva čine zajedničku nit kroz cijeli interijer. „Dennis Kestelle, šef grafičke agencije De Bemanning, osmislio je cijeli branding i korporativni identitet. Razvio je svijet mašte pun nadrealnih figura u stilu graviranja iz 19. stoljeća.“

Dok se u Belgiji 50-ih godina prošlog stoljeća čak više od 80 posto stanovništva izjašnjavalo kao katolici, u 2022. godini postotak je sveden na 50, pa je tako velik broj crkava izgubio smisao, naprosto više nisu potrebne. Otvaranja pivovare Batteliek u bivšoj crkvi svetog Josipa pozdravili su i stanovnici lokalne sredine, ali i brojni turisti. „Dok na misama koje su se još nedavno ovdje služile nije bilo ni žive duše, sada ovdje vrvi posjetiteljima,“ izjavili su domaći pivopije za Deutsche Welle.

 Što se tiče piva kuha se tu caffe stout Oerknal, white IPA Ipapotamus, pils Baron, a,ber Springbok, blond Batterlaar i tripel Baobab, a uz bogatu ponudu jela poslužuju se i vlastite žestice i limunade.

Za one koji žele znati više:

Još tri Zdravomarije pa idemo

Uzmite i pijte od ovoga svi

Danas na meniju: hostije, pivo i kobasice

 Najnovije iz kategorije Belgija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće