U Češkoj se sve više troši bezalkoholno i pivo u prahu

  Češka         Milan Lazarević/Poslovni dnevnik         23.05.2008.
U Češkoj se sve više troši bezalkoholno i pivo u prahu

Danski Karlsberg, peta svjetski proizvođač piva, nedavno je počeo prodavati specijalno jednogodišnje pivo Jacobsen Vintage No. 1 2008. Boca stoji 270 eura i to je valjda najskuplje pivo na svijetu. Jens Eiken, u Karlsbergu zadužen za specijalna piva, kaže da se prije dve godine pitao zašto ne praviti unikatno pivo u ograničenim količinama, kao što je to slučaj s vinima (ukljujući dobre i loše godine). Za prvo godište napravljeno je 500 boca, svaka ukrašena originalnom litografijom. Pivo na bazi hmelja i žita zrilo je šest mjeseci u novim hrastovim buradima, a proizvodeno je u podrumima iz 1847. godine u kojima je Karlsberg počinjao. Rezultat je jako, tamno pivo, sa 10,5 postotka alkohola, dakle koliko i prosječno vino.

 
Godišnje 165 litara
 
To posebno pivo može trajati više godina, čak se s vremenom njegova kvaliteta poboljšava. "To je isto kao kod kvalitetnog šampanjca koji može stariti 10 do 15 godina, dok se klasična piva skladište maksimalno godinu dana", tvrdi Jens Eiken. Cijena novog pivskog "specijalca" nije, prema njemu, pretjerana - "dvije godine je trebalo da se razvije to novo pivo, čiji je proizvodni proces veoma skup". Sama prazna boca s nekom od originalnih litografija danskog umetnika Fransa Kannika, s temom iz nordijske mitologije, čini četvrtinu cijene. Sve boce s naljepnicom Jacobsen Vintage No.1 2008 prodane su na internetu u okviru dobrotvrne aukcije za pomoć afričkoj djeci, priopćeno je iz Karlsberga. Za potencijalne kupce, koji o licitaciji nisu bili obaviješteni, ostaje da čekaju pivo godište 2009. Taj potez Karlsberga uklapa se u širi trend oplemenjivanja proizvodnje i potrošnje piva. Osim lansiranja posebnih piva, uvodi se pivsko somelijerstvo, posao sličan vinskom savjetniku - sommelieru. Takvih stručnjaka već ima u najboljim praškim pivnicama u kojima nije više rijetkost da se pivo pije iz malih, vinskih čaša, gustira i ispija na način na koji se konzumira vino ili konjak. Češka je zemlja u kojoj, s obzirom na enormnu potrošnju piva od 165 litara godišnje po stanovniku, nema prostora za daljnje povećanje potrošnje, ali zato se može usmjeriti ka kvalitetnijim i, naravno, skupljim vrstama piva. Potrošnja najskupljih piva, na primjer poznatog ležaka Pilsner Urquella, također smatranog za luksuzno pivo, u Češkoj, poznatoj ne samo po najvećoj svjetskoj potrošnji nego i po kvalitetnom pivu, raste godišnje po dvoznamenkastim stopama. Među mladima i sportski orijentiranima, kao i svim vozačima koji ne žele ići u rizik visoke kazne i zatvora već za više od pola promila alkohola u krvi, rješenje je postalo bezalkoholno pivo čija potrošnja raste po stopama od 40-50 posto godišnje. Svaka pivovara ima sada svoj "nealko", a pivnica koja drži do sebe mora imati točeno nealkoholno pivo. A s druge strane, prave se specijalna piva koja imaju i više od 15 posto alkohola. Na domaćem tržištu ponuda je sve šira, nudi se više od 300 piva raznih marki, široke skale sadržaja slada, alkoholne jakosti i postupaka proizvodnje. Tome osobito pridonosi sve žešća borba malih pivovara s velikim i bum mini pivovara koje su se uglavnom bacile na proizvodnju tzv. pivskih specijaliteta. U tome se više laik ne može snaći i nužna je pomoć pivskog sommeliera. Veliki lonac, ledenica (može je zamijeniti stari, dobri, hladni podrum), plastična pet boca. To je oprema koja vam je potrebna da biste doma pravili pivo, uz vodu kao potrošni materijal. Naravno, morate imati pivski koncentrat ('pivo u prahu') koji se zasad može kupiti samo u Beerlandu (Pivskoj ili Češkoj Republici) i još nekoliko dalekih prijateljskih zemalja kao što su Japan, Vijetnam, Uzbekistan… I uz to morate mati strpljenja da pričekate dva tjedna, koliko traje proces vrenja.
 
Koncentrat zbog Japana
Pivo u prašku jedini u svijetu proizvodi Pivarski istraživački institut u Pragu. Ideja o pravljenju koncentrata nastala je zbog problema s transportom piva na veće daljine. Do Japana pivo brodom putuje šest tjedana, tako da tamo stigne kad već nije svježe. Koncentrat omogućuje da se pivo pravi i na kraju svijeta i da uvijek bude svježe. A za razliku od malih pivara koje su bile hit 90-ih i koje su omogućavala većim pivnicama da imaju svoje pivo, koncentrat ne zahtijeva gotovo nikakvu opremu, a postupak je više nego jednostavan. Češko pivo u prahu pije se također na Uskrsnim otocima, u Kazahstanu, europskom dijelu Rusije i Izraelu. Pokušan je prodor na američko tržište, ali bez uspjeha - tamo je nužna velika, skupa reklama, a nitko ne vjeruje da je moguće napraviti pivo u prahu. Najčešće se u svijete to pivo prodaje kao češko, i to pod nazivom Češka kruna, ali u Japanu kao tamošnja marka. Koncentrat se pravi i prodaje već gotovo 20 godina. Počelo se najprije s pastom pa je potom odstranjen i ostatak vode. Godišnje se oko 20 tona proda na inozemnim tržištima i oko jedna tona u Češkoj. U toj ga zemlji kupuju i prave za domaću upotrebu pivski entuzijati, što je dio njihova životnog stila. Među njima su često i oni koji sami doma peku svoj kruh. Ukus je, kažu stručnjaci koji su ga probali, različit od piva u bocama. Riječ je o pivu od kvasca koje je po ukusu blisko pivu iz malih pivara. Entuzijasti i eksprimentatori "rade" i dalje na njemu pa mu dodaju "aditive", neki, na primjer, med da bi mu time "zgusnuli" okus. U Češkoj kilogram koncentrata od koga se napravi 10 litara, standardnog piva (desetka) stoji 130 kruna (jedna kuna je oko 3,4 krune).


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće