AMBALAŽA

Trijumfalni povratak limenke

  Njemačka         P. N.         03.02.2024.
Trijumfalni povratak limenke

Prošlih smo dana, uz Svjetski dan pivske limenke, pročitali mnoge pohvale toj nenadoknadivoj ambalaži za pjenušavu tekućinu, a sada iz Njemačke stiže vijest o trijumfalnom povratku limenke na tržište piva, čiji je udio lani premašio deset posto. Pa bi notorni Srećko Šojić svoj čuveni govor, da ga drži sada i u Njemačkoj, mogao malo preraditi i reći: A boga mi gospođe i gospođo, cveta cveće i u naše preduzeće.

Podsjetimo, limenki, koja se u industriji piva ne koristi dugo – tek nepunih 90 godina (od 24. siječnja 1935.), prije nekoliko desetljeća pisalo se crno – pod snažnim pritiskom ekologa države su uvodile obavezne kvote višekratne ambalaže, što je onda smanjivalo manevarski prostor za metalne konzerve, a onda su krenuli i razni sistemi kauciranja limenki (povratna naknada), što ih je dodatno potiskivalo iz upotrebe. No, limenka se trijumfalno vraća, pa je njemački portal GetränkeNews! da je udio limenke u prodaji piva sa skromnih 2,6 posto u 2011. godini porastao na respektabilnih 10,8 posto u prošloj godini.

Europska unija upravo priprema uredbu o ambalaži (PPWR) a i Njemačka se uskoro promijeniti svoj zakon, nastojeći propisati smanjenje ambalažnog otpada.  Mjesecima se žestoko raspravljalo o tome koliko će promocija višekratne ambalaže igrati i trebala igrati ulogu. No, dok industrija pića opčinjeno gleda u smjeru Bruxellesa i Berlina, na tržištu su već odavno stvorena nova slika, a ambalaža za koju se dugo vjerovalo da je mrtva sve više se vraća u život – to je limenka. 20 godina nakon što je uvođenje jednosmjernog depozita preko noći dovelo do kolapsa tržišta limenki, ono sada ponovno strahovito raste.

Kada je riječ o pivu, na primjer, tržišni udio limenke porastao je s 2,6 posto u 2011. na 10,8 posto u 2023. To je vidljivo iz trenutnih podataka Nielsena (LEH + GAM, siječanj - listopad 2023., pivo + mješavina piva). Time je limenka postala jedini spremnik s rastom na tržištu piva koje je prošle godine stagniralo. Samo u 2023. količinski je povećan za 3,8 posto, dok je, primjerice, daleko najpopularnija pakirna jedinica – gajba s 20 boca od pola litre – izgubila 6,5 ​​posto u prodaji.

Nema sumnje: limenke su sve češće u portfelju velikih pivovara, a i one manje ponovno sve više koriste aluminijske doze. „Limenka za piće važan je stup naše politike pakiranja“, naglašava Peter Lemm, voditelj korporativnih komunikacija u pivovari Krombacher, koja je jedan od najvećih dobavljača piva u limenkama u premium segmentu. Već šest godina limenka pokazuje značajan rast u svim markama Krombacher Pilsner i kod svih dobnih skupina.

Posebno su mlađi potrošači cijenili prednosti limenke, dodaje Lemm: Lagana je, neslomljiva, praktična i može se vrlo brzo ohladiti. Ima sve prednosti, posebno za potrošnju u pokretu. Za ciljna skupina nema problema s pologom; Mladi su odrasli s tim i ne znaju drugačije. Limenka je također odavno izgubila svoj prijašnji imidž jeftinoće, jer se danas puno polaže na dizajn i limenke izgledaju sjajno.

Čini se da limenka osvaja potrošače i kada je riječ o ekološkoj prihvatljivosti, a zapravo su se stvari ekološki promijenile na bolje. U cijeloj Europi aluminijske limenke za piće imaju stopu recikliranja od preko 76 posto, u Njemačkoj čak preko 99 posto zahvaljujući povratnoj naknadi, kako naglašava Felix Brandenburg, direktor Beverage Can Forum. To limenku čini "šampionom recikliranja među ambalažom za piće".

Brandenburg također odbacuje optužbe zagovornika višekratne ambalaže da se u proizvodnji limenki troši mnogo energije i da se također emitira CO2. Recikliranje limenki koristi samo pet posto energije koja se koristi u proizvodnji iz primarnog aluminija, a proizvodi se samo šest posto stakleničkih plinova. “Limenka spaja kružno gospodarstvo i zaštitu klime”, njegov je zaključak.

Limenka je također impresivna kada je u pitanju transport: zahvaljujući malom volumenu i težini, troši se malo energije, a emisije su također niske. Posljednje, ali ne i najmanje važno, transport praznih limenki u prešanom obliku znatno je učinkovitiji od transporta boca za višekratnu upotrebu.

Tagovi

Pivo   ambalaža   limenka   lim   aluminij   Njamačka   doza   tržište  


Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće