Tri pivska kralja

Pivske raznolije   |   P.N.   |   06.01.2010.     2651

Tri pivska kralja
Sveta tri kralja, ili sveti magi, su prema evanđelju „mudraci s istoka“, koji su se došli pokloniti Isusu. Slijedeći zvijezdu repaticu pronašli su ga u štalici, te mu predali darove. Kako uči Biblija poklonili su mu tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i plemenitu mast smirnu kao čovjeku. U ono vrijeme, dakle, među njihovim darovima nije bilo pivo. Međutim, danas Gašpar, Melkior i Baltazar imaju što reći i o tome, pa na današnji blagdan Bogojavljenja, ili Sveta tri kralja možemo nazdraviti vrhunskim specijalitetima s njihovim imenima.
Ovo je vrijeme zimskih pivskih specijala, posebnih blagdanskih piva, koja se odlikuju izraženijom punoćom, odnosno većim udjelom slada i alkohola. Logično je da uz svetog Nikolu, Božić i Novu godinu i Bogojavljenje dobije poneki uvarak blagdanskog specijaliteta. Lani smo na ovaj datum upoznali bavarsku, odnosno franačku gostioničarsku pivovaru Drei Kronen iz Memmelsdorfa, koja za Tri kralja kuha posebno pivo Balthazar, a danas ćemo spomenuti još neke prigodne pivske marke. Norvešku baš ne poznajemo kao pivsku velesilu, ali odatle dolazi bogojavljenski specijalitet vrijedan svakog respekta. Tamošnja pivovara Nøgne Ø u suradnji s pivovarama Jolly Pumpkin iz Dexteru u američkoj državi Michigan i Stone iz San Diega kuha pivo Special Holiday Ale, koje krasi etiketa s Tri kralja koji jašu na devama. Riječ je o vrlo zanimljivo zamišljenom projektu – pivo se kuha tri godine za redom po istom receptu, ali svake godine u drugoj pivovari, i to onim redom kojim su tri pivovare navedene na etiketi. U pivo koje dozrijeva u drvenim bačvama dodaje se bilje koje raste u okolici pivovare, među ostalim kadulja, kesten i smrekove bobice. Rezultat je, kako ocjenjuju stručnjaci, delikatesa belgijskog tipa, solidne sladne punoće i kompleksne palete okusa – od okusa kadulje, koji možda dominira, pa do finiša u kojem se jasno prepoznaje smreka.
Dakako, bogojavljenski zlatni sok belgijskog tipa ne kuha se samo u Norveškoj i Sjedinjenim Državama, nego i u samoj Belgiji. Mini pivovara, ili kako sami za sebe kažu „piko pivovara“, Alvinne, nalazi se u malom mjestašcu Heule nedaleko belgijskog grada Kortrijka. Pivovara je nazvana po ženskom duhu iz tamošnje pučke priče, i koji se može vidjeti na etiketama piva i logu pivovare. Ovdje se kuha velik broj raznih tipova piva, od tradicionalnih belgijskih piva, preko jakih svijetlih piva, samostanskih i sezonskih specijala. Alvinne je utemeljena 2002. godine, a u kratkom vijeku skrenula je na sebe pozornost pivske javnosti, što u zemlji tako bogate pivske tradicije nije nimalo lako. Čak tri puta mijenjala je lokaciju, a posebnost je i tiskanje etiketa prilagođenih naručitelju njihova piva. Tako se isto pivo često u restoranima nudi pod različitim imenima.
Pivo se kuha tri puta tjedno u kotlu od 600 litara, a četiri vreona tanka imaju zapreminu od po tisuću litara. Sva njihova piva naknadno fermentiraju u bocama, ne filtriraju se i ne pasteriziraju. Uz desetak drugih vrsta, istaknuto mjesto u proizvodnom programu pivovare Alvinne zauzimaju tri božićna blagdanska specijala, koji nose imena triju kraljeva, podsjećajući na veliku tamošnju popularnost blagdana Bogojavljenja, koji se u njih (a i drugdje) zove Epiphany. Prvo je Balthazar – tamno crvenkasto-smeđe boje, tipa „strong ale“, u koje se dodaje klinčić, cardamom i đumbir. Proizvodi se od pet vrsta slada i dvije vrste engleskog hmelja, a koristi se komercijalna verzija kvasca Rochefort. Ima 9 posto alkohola. Drugo pivo iz Alvinneove božićne trilogije je Melchior. To je pivo tipa ječmeno vino s čak 11 posto alkohola, proizvedeno od četiri vrste slada, od kojih je jedan pšenični. Sadrži kristalizirani šećer i sjemenke gorušice. Na kraju je Gaspar, treće božićno pivo pivovare Alvinne. Riječ je o iznimno gorkom svijetlom lageru zlatne boje s osam posto alkohola. Kuha se od tri vrste slada – pilsner, pšeničnog i čokoladnog i češkog hmelja iz Žateca, a fermentira uz pomoć belgijskog trapističkog kvasca.  
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Pijanac je čovjek koji se rado i često, sustavno opija; čovjek koji uredno i skladno pije je samo pilac, ako vam ta riječ prija – ukusan potrošač vina.
Tin Ujević

Nacrtaj mi krigl

Sergio Aragones - Groo_One-For-One_s.10
Sergio Aragones - Groo_One-For-One_s.10

Najnovije iz kategorije Pivske raznolije