Treća pjenušava kolaboracija

  Craft         P. N.         29.06.2022.
Treća pjenušava kolaboracija

Ovo već postaje mala tradicija – obljetnica hrvatskog craft pokreta obilježava se zajedničkim uvarkom trolista pionira zanatskog pivarstva – Zmajske pivovare, Varionice i Nove runde, a ti uvarci kuhaju se u raznim stilovima, ali uvijek s istim imenom – Kolaboracija. Danas je svjetlo dana ugledalo treće izdanje ovog slavljeničkog piva.

Praksa je dakle ustanovljena preklani, 2020. godine, kada je craft pokret punio šest godina. Po pokretanju pivovara i njihovoj registraciji, najstarije hrvatske craft pivovare su i malo starije, ali prva piva su lansirana 2014. godine, pa se ona uzima za nultu godinu zanatskog pivarstva. Tako je ovogodišnja kolaboracijska pjenušava tvorevina treća po redu, pa nosi i takvo ime – Kolaboracija 3.

 „Treća po redu kolaboracija s Nova Runda Brewery i Zmajska pivovara kuhana je kod nas. Plan je bio napraviti vrlo aromatično pivo koje se pije lagano s obzirom na vrućine koje nam ovih dana vrše pritisak na regiju,“ javila je Varionica craft brewery preko društvenih mreža.

Nakon agresivnog sastančenja odabir je pao na stil  micro NEIPA. Dakle, New England IPA s intenzivnim citrusnim aromama hmelja, bogato suho hmeljena, zaokruženog okusa, ali micro udio alkohola – svega 2,7 posto! To je onaj "pije se lagano" dio. „Odnosno, idealno za ovu spaljenu zemlju vani,“ domeću mokra braća iz Nove runde.

Riwaka, Cryo Citra i Cryo Mosaic zaslužni su za bogatu citrusno aromatiku ovog piva i za sramežljivi 15 jedinica gorčine.

Kolaboraciju 3 možete probati već ove subote na Zmajevo - festival craft piva i muzike.

Podsjetimo, i prve godine izbor stila pao je na NEIPU, no ta New England IPA bila je više nego dvostruko jača (6,9 posto alkohola) i dvostruko gorča (30 IBU). Lanjska Kolaboracija, druga po redu bila je istoga stila, NE IPA, ovoga puta frutty, s dodatkom guave i marakuje, nešto manje alkohola (6,1 posto) i puno manje gorčine (18 IBU).

Ove godine, dakle, još malo manje gorčine, ali još puno manje alkohola, pa ako je uz ovo posvemašnje reduciranje maligana i gorčine ostalo dovoljno okusa, u što ne treba sumnjati, moći će se u subotu na promociji Kolaboracije 3 na festivalu Zmajevo u Zmajevom gnijezdu na Jankomiru lijepo osvježiti uz višekratno utvrđivanje gradiva, pa u neko doba možda padne i pjesma: Nas tri brata, sva tri kolaboriramo...

Za one koji žele znati više:

Tri pivovare, dvije kolaboracije

Šest godina hrvatskog crafta obilježeno KolaboracijomNajnovije iz kategorije Craft
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće