STAROČEŠKO DANI PIVA 2024

Tradicija je sigurna

  Reportaže         Mato Pejić         19.05.2024.
Tradicija je sigurna

Nastavi tradiciju, novi je slogan Pivovare Daruvar, kojim ona pokazuje ponos na nasljeđe, na svoju povijest koja je počela prije 184 godine pod patronatom grofovske obitelji Janković. Nastavi tradiciju bio je i lajtmotiv Staročeško dana piva, koji su na glavnom daruvarskom trgu održani u petak i subotu. I koji su u središte grada izmamili i staro i mlado, i one koji vole pivo i one koji piju nešto drugo, ili uopće ne piju, i one koji vole rock i one sklonije tamburi, jer najvažnije je bilo da se svi dobro zabave.

Dva dana je središte Ždralova grada disalo punim plućima – dražesni žamor, zrak ispunjen mirisima svakojake hrane i dragocjene pjenušave tekućine, te decibelima koji dopiru s moćnih zvučnika svakom su namjerniku izmamili osmijeh. Lijepo – sunčano ali ne prevruće – vrijeme izvuklo je iz kuća i one najtvrdokornije pa su u centru grada bili doslovce svi. Pa i više od toga, jer vrvjelo je i gostima iz raznih dijelova zemlje, od onih kojima su se Dani piva poklopili s terapijama u Daruvarskim toplicama ili veteranskom centru, do onih koji su ovamo potegnuli zbog Staročeškog piva ili estradnih zvijezda u bogatom glazbenom programu.

Dani piva u gradu najstarije hrvatske pivovare održavaju se od 2010. godine, dakle već desetljeće i pol, i više su puta mijenjali lokacije, pa su održavani i u samoj pivovari i na prostranom parkiralištu pored tvornice piva i u dvorcu Jankovića, i na glavnom gradskom trgu i oko njega i svako mjesto ima svoje draži i pobornike, a otkako su se lani Dani piva vratili nakon pandemijske stanke održavaju se opet na trgu Kralja Tomislava i rekao bih da je to sasvim okej izbor, jer tako se najviše osjeti ta užurbanost i vreva koja zorno potvrđuje da se u gradu dešava nešto dobro.

Dobro je bilo sve što se našlo u bogatom dvodnevnom programu koje je Pivovara organizirala u suradnji s gradom Daruvarom i turističkom zajednicom, a najbolje je ono zbog čega sve i postoji – pivo – trg je načičkan točionicima iz kojih je najčešće curilo Staročeško svijetlo, no zvijezda festivala bilo je Staročeško crveno, koja se trijumfalno vratilo nakon poduže stanke, a na svoje su došli i ljubitelji piva iz linije Peti element, naročito sjajne Imperial Ipe uz nenadmašnu festivalsku cijenu od dva i pol eura za bocu, dok je pola litre točenog svijetlog i crvenog stajalo dva eura.

Posebno poglavlje ove priče bio je pivski kviz, koji je unatoč neuobičajenom, prijepodnevnom terminu izazvao veliko zanimanje. Poziv da se okuša u „odgonetavanju tradicije“, kako su autori podnaslovili ovaj sraz načitanih, prihvatilo je lijepih devet ekipa, od kojih se jedna natjecala izvan konkurencije. Zašto izvan? E, zašto? Čim je ekipa Daruvarski susreti, jedna od dviju ekipa s kojom sam proteklih godina odigrao mnoge i premnoge kvizove, čula za kviz,odmah smo se prijavili, računajući na moje dobro poznavanje ne samo piva, nego i daruvarske pivovare, jer sam, uostalom, napisao i knjigu u povodu njezinih 180 godina postojanja. Brzo se pokazalo kako je dobar broj pitanja sastavljen baš prema podacima iz te knjige, pa nije imalo smisla da se borimo za nagrade, te smo se s marketingom Pivovare dogovorili da nastupimo izvan konkurencije.

Miran Husak Mirek i Vladimir Ivić Vladek, obojica licencirani turistički vodiči i iskusni igrači kvizova po prvi put su se okušali kao sastavljači i voditelji, a ispit su položili s odličnim, dobro oznojivši i najveće fanove pivovare i piva, kao i tvrdokorne poznavatelje prošlosti (i sadašnjosti) grada Daruvara, što je također bila tema kviza. Uz odličnu atmosferu i obilato zalijevanje Staročeškim pivom, pobjednicima su pripale iznimno bogate pivske nagrade, a nagrađena je i naša ekipa, koja je sakupila najveći broju bodova, ali je igrala izvan konkurencije,pa je slavu prvih mjesta prepustila drugim timovima.

Meni je, moram to iskreno priznati, bilo jako drago što je monografija Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina dobila ovakav kraljevski tretman i zapravo je imala i nesvakidašnju promociju, jer su pravu promociju u vrijeme izlaska knjige 2021. godine spriječile protupandemijske restrikcije. Uz sve druge nagrade i besplatno pivo, svaki natjecatelj dobio je i primjerak knjige, a mnogi od njih zatražili su i potpis autora.

Određeni broj primjeraka knjige osvojili su i drugi posjetitelji – oni koji su vrtjeli kolo sreće, jer je jedno od polja donosilo i tu nagradu. Face painting, foto kutak za selfije i objavljivanje fotografija na društvenim mrežama uz #nastavitradiciju, beer pong, beer bowling, natjecanje u izdržljivosti u držanju pivskih krigli, mala škola nogometa, ta napuhanci koji su zauzeli dobar dio placa i po kojima je skakala hrpa dječurlije – to je popis pratećih sadržaja među kojima, kako vidimo, ima ponešto za sve uzraste, što je sjajna strana ove manifestacije, jer ona je zapravo namijenjena cijelim obiteljima, dakle i djeci, a naravno i onima koji ne piju pivo. Tako se osim Staročeškog svijetlog i crvenog piva moglo dobiti i mnoštvo drugih pića, te bezalkoholnih i osvježavajućih napitaka, a na štandovima razasutim po prostranom glavnom daruvarskom trgu nudile su se raznovrsne jestvine.

Neobično velik interes izazvalo je natjecanje u dugom držanju krigli punih piva, koje u skladu sa sloganom festivala kolokvijalno nazovimo Izdrži tradiciju! koje je moderirao i sudio voditelj lokalnog radija Dalibor Sabo. Šarže od po troje držača, koji su trebali najduže izdržati s po dvije politrene krigle pune piva u svakoj ruci, nizale su se kao na tekućoj vrpci, a uz domaće držače i držačice u izdržljivosti su se okušali i gosti i gošće iz Virovitice i Međimurja.

Na pozornici su se izmjenjivali također raznovrsni izvođači, prvog dana DJ Hrvoje i tamburaški bend Gazde, a drugog lokalni, ali nadaleko poznati izvrsni rockabilly sastav The Cat Paws, te Neno Belan kao glavna zvijezda programa.

„Prezadovoljni smo ovogodišnjim Danima Piva, sve je prošlo odlično. Vjerujem da su se svi odlično zabavili i da smo 'digli ljestvicu' u odnosu na prošlu godinu,“ rekla nam je nakon slijeganja dojmova direktorica marketinga Pivovare Daruvar Vedrana Vlahović, koja je iznimno vješto i uspješno dirigirala pozamašnim orkestrom realizatora manifestacije. A onda je najavila i nastavak priče: „Idemo se sada 'baciti' na pripreme za iduću godinu.“

Tradicija je, dakle, sigurna. Bit će nastavljena!

Foto Predrag Uskoković i Mato PejićNajnovije iz kategorije Reportaže
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće