Ton kino građanske pivovare

  Pivovara Daruvar         Mato Pejić         17.10.2022.
Ton kino građanske pivovare

Pivovara Daruvar u svojoj je povijesti dugoj 182 godine osim proizvodnje piva imala i bačvariju, proizvodnju slada, škroba i leda, slamnatih tuljaka, ulja, vina, rakije i likera, bila je registrirana za ugostiteljsku i svratištarsku djelatnost, pivovara je čak upravljala i ekonomijom svinja. a bavila se i prikazivanjem filmova kroz vlastiti slikopisni obrt.

Taj slikopisni obrt je upravljao ton kinom pivovare, koja se u to vrijeme između dva svjetska rata službeno zvala Građanska pivovara Daruvar, Priču o kinematografu donosi monografija Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina.

Pa kaže:  

U pregledu povijesti Pivovare spomenuto je kako je kinematograf koji je posjedovala tridesetih godina odigrao važnu ulogu u prevladavanju ekonomske krize, jer je kino bila popularna zabava, a kako se nalazilo u sklopu pivovarske restauracije, gledatelji su nakon filma ostajali u pivnici i popili koje pivo. No, u listopadu 1940. godine Pivovara prodaje kino a o kupoprodaji svjedoči „utanačenje između Građanske pivovare d.d. u Daruvaru s jedne strane i gospodina Dr. Milana Dörvalda iz Suhopolja s druge strane“. Tim utanačenjem Pivovare prodaje „svoj Građanski Ton Kino u Daruvaru gosp. Dr. Dörvaldu za svotu od 60.000 dinara i to kompletno sa obje aparature i svim pripadajućim dijelovima, te sa svim  klupama i stolicama koje se nalaze u kino dvorani kao i čekaoni kao i vješalicama, te 3 viseća ogledala i blagajna u čekaoni.“  Istovremeno se kupcu iznajmljuje prostor kina na tri godine uz ugovorenu mjesečnu najamninu od 400 dinara u prvoj godini, „a za ostale 2 godine prama prilikama“.

Ugovor obvezuje najmoprimca da restarateru Građanske pivovare od studenog do veljače daje mjesečno tri zabave i za te zabave posuditi stolice, dok restarater ima obvezu kino prikazivaču dati stolove u ljetnim mjesecima kada se filmovi prikazuju na otvorenom. O prodaji kina Pivovara je obavijestila sresko načelstvo, pozivajući ga da na novog vlasnika kina prenese njihovu koncesiju.

Tri godine kasnije, krajem rujna 1943. Pivovara prekida ugovor o najmu i nalaže poduzetniku Josipu Forčiću, koji je u međuvremenu od svog „prednika“ M. Dörvalda kupio „slikopisne naprave“, da isprazni unajmljene prostorije pivovarske restauracije i preda ih Građanskoj pivovari. „Vaš ćemo kino inventar pohraniti u našim tvorničkim prostorijama besplatno, ali za broj komada i eventualno nastalu štetu ne odgovaramo“, stoji u dopisu vlasniku (bivšeg) kina.

Monografija Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina autora Mate Pejića, urednika našeg portala, objavljena je u povodu jubileja najstarije hrvatske pivovare – 180. obljetnice njezina postojanja. Knjiga se može kupiti u web shopu knjižare i papirnice Vacom Daruvar.Najnovije iz kategorije Pivovara Daruvar
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće