Točeno

  Pjenušave vedute         Mato Pejić         20.07.2008.
Točeno

Kada je riječ o pivu Daruvarske pivovare koje ovdje protežiramo s pravom koje nam uz sponzorski ugovor i honorar daju i iznimni poslovni rezultati dotičnoga poduzeća, što mu je donijelo i prestižnu visoku godišnju nagradu Gospodarske komore, te prije i iznad svega obljubljenost kod žednoga puka, parafraza novokomponirane pošalice mogla bi glasiti da su od jednog Staročeškog piva bolja dva Staročeška piva.

No, ovih vrućih, te sparnih dana, kada sve živo zijeva i dahće vapeći za osvježenjem, u punoj sezoni open-air priredaba, sve se više nameće pomisao da je zapravo bolja inačica da je od Staročeškog piva jedino bolje Staročeško natočeno i popijeno na otvorenom, na uličnom štandu, pod šatorom, na vašaru, derneku, kirvaju, sajmu. Je li tomu razlog vrhunska svježina toga piva, jer bačva se često donosi ravno iz pivovare, iz njenih idealno temperiranih podruma, i traje samo onoliko koliko treba da se istoči neprekinutim napornim nastojanjem vješta pipničara, ili možda ozračje, vreva, gužva, ton svečanosti, oznojenost i žeđ koja uz takve prigode ide, u krajnjem slučaju nije ni važno. To naprosto treba iskoristiti, i to brzo, jer vrućine i suše neće još dugo.
Nijemci to najradije rade u svojim znamenitim vrtnim pivnicama, pa i kad su daleko od kuće nastoje napraviti odgovarajući ugođaj. Tako ovih dana u sred srijede Mallorce, u predjelu iz istih razloga nazvanom Costa Germanica, a to je najdraža i najčešća europska destinacija njemačkih turista, sve odzvanja od treštanja tradicionalnih puhačkih orkestara čiji se zvuci miješaju sa zveketom staklenih pivskih vrčeva. Njemačke pipničarke toče Nijemcima njemačko pivo, dok livrirani konobari žurno serviraju najfinije specijalitete njemačke kuhinje gunđavim mušterijama, a teutonske djevojke na ulici nude besplatno pivo slučajnim prolaznicima i šetačima. Koji su također Nijemci. Stranci se, a ovdje su stranci i domaći Španjolci, osjećaju kao padobranci na privatnoj zabavi, pa tu uglavnom i ne dolaze, nego s distance, s pristojne udaljenosti, tapkajući nogama, priželjkuju da proklete švapske pivopije odu što prije. Naime, ne vole ih baš, ali strpljivo ih podnose, jer vole njihov novac.
U Daruvaru, gdje u posljednje vrijeme velike priredbe na otvorenom postaju značajka gradskog imidža, takve su scene nemoguće. Dakako, i ovdje vole tuđi novac, ali nema toga uskogruđa i autarkijskog mentaliteta. Te samodostatnosti i samodopadnosti. I kada se na Dan grada, o blagdanu Presvetoga Trojstva besplatno toči Staročeško pivo, dobro je došao svaki gost, bio on domaći ili stranac.
Da ste samo vidjeli kako je vrvjelo strancima predzadnja dva dana srpnja, na najvećoj i najboljoj daruvarskoj proslavi – Žetvenim svečanostima ili Dožinkama, kojima hrvatski Česi oživljavaju sjećanja na nekadašnje žetvene običaje u staroj domovini. A dožinke, naravno, ne bi bile potpune bez piva. Jer, nekada je najdraži prizor svakom koscu bio dolazak pivonoše s krčagom na ramenu, a prva stvar po okupljanju žetelaca nakon obavljena posla uvijek je bilo otvaranje bačve piva.
Stoga su i u prikazu žetvenih običaja na Dožinkama, u svečanom mimohodu sudionika manifestacije, neizostavna alegorijska kola s takozvanom Češkom gostionicom, s kojih se promatračima dijeli besplatno pivo. Kada su sredinom tridesetih godina dožinke krenule kao kulturna priredba, održavale su se u dvorištu pivovare, jer za taj događaj nema primjerenijeg prostora. No, on je ubrzo postao pretijesan, pa se sada dožinke, kada organizacija pripadne daruvarskoj Češkoj besedi, održavaju na glavnom gradskom trgu i oko njega, na stadionu malih sportova, u i oko Češkog doma. Tako je bilo i ove godine, a piva je, i to upravo ovakvog o kakvom danas govorimo, točenoga i obarajućeg s nogu, ne samo zato što je pivovara preko puta, na nekoliko koraka od mjesta svih zbivanja, bilo na potoke.
 
Objavljeno na Radio Bjelovaru, 30. lipnja 1995.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pjenušave vedute
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće