ČESI PRVACI SVIJETA U HOKEJU

To je kapa a ne ti

  Pivo i sport         P. N.         28.05.2024.
To je kapa a ne ti

Ovo je jedna od mnogih fotografija koje ovih dana obilaze Zemaljsku kuglu pronoseći vijest o tome da je Češka osvojila prvenstvo svijeta u hokeju i da su hokejaši titulu osvojenu na svom terenu zalili pivom, napravivši kapetanu reprezentacije Romanu Červenki neodoljivu pjenušavu kapu. A i kako drugačije?! Bez obzira na to što se igra u ledenim dvoranama i na zamrznutoj uglačanoj podlozi i navijači na tribinama svoje su bodrenje nacionalnog tima obilato zalijevali pivom.  

I to koliko! Statistika za prašku O2 arenu kaže da se tijekom prvenstva samo unutar arene, dakle ne računajući fan zonu izvan objekta popilo 500 tisuća piva, a primjerice na utakmici Kanada – Švicarska osam tisuća litara. Nije se štedjelo ni na jelu, pa je tako kuhinja radila 24 sata na dan, a pojedeno je 1580 tona hrane, za čiju je pripremu angažirano 350 kuhara, dok se za cijeli pogon arene brinulo 1700 ljudi, od čega 400 zaštitara.

Česi su svjetski prvaci u hokeju na ledu, a Prag i Ostrava mogu odahnuti, pišu češki mediji nakon nedjeljnog osvajanja sedme titule prvaka svijeta u hokeju. Napeto prvenstvo je iza njih i vrijeme je za osvrtanje na zanimljive podatke koje je prvenstvo donijelo. Tijekom utakmice Kanade sa Švicarskom, primjerice, u O2 areni popijeno je gotovo osam tisuća litara piva, no ukupno se tijekom prvenstva u ovoj dvorani popilo više od pola milijuna čaša piva.

Osim toga, gledatelji su najviše kupovali pomfri (38.000 porcija) i kobasice (36.000 porcija). Tamošnja kuhinja preradila je 150 tona hrane za turnir.

Broj gledatelja u dvorani je 17.413, O2 arena je rasprodana. Rečenice koje su izrečene na svim utakmicama češke reprezentacije. S druge strane, u Ostravi je dvorana bila do posljednjeg mjesta ispunjena utakmicama Slovaka, rasprodano je ukupno devet utakmica. Turnir, koji se nakon devet godina vratio u Češku, u 17 dana okupio je gotovo 798.000 gledatelja u obje dvorane. Istovremeno, Prag je zadržao i prijašnji maksimum - 2015. u dvoranama je navijalo 56.000 ljudi manje.

Od deset najposjećenijih prvenstava tri su održana u Češkoj.

Publika je mogla poslušati pjesmu Hoja hoj iz filma Noć na Karlštejnu, koja se čula nakon svakog češkog gola, ukupno trideset i šest puta. U prosjeku je postignuto 6,22 gola po utakmici. Ukupno je tijekom prvenstva postignuto gotovo 400 golova, više gledatelji u ovom tisućljeću vidjeli su samo 2019. godine. No nisu se rekordi rušili samo u dvoranama. Finale turnira na stranicama ČT Sporta pratilo je rekordnih 3,74 milijuna gledatelja. Samo je legendarni Nagano imao više gledatelja.

Promet u ugostiteljskim objektima porastao je za trećinu tijekom turnira, hoteli u Pragu i Ostravi bili su 90% popunjeni. No događaj je imao i tamnu stranu - policija je otkrila 730 lažnih ulaznica s ukupnom štetom od gotovo 2,6 milijuna kruna.

Još o praškoj O2 areni:

Istočili više od dvanaest milijuna pivaNajnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće