ALL THAT BEER

Tko se suda laća...

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         13.04.2023.
Tko se suda laća...

U čudesnom svijetu pjenušave tekućine ima svakojakih neobičnih potvrda one famozne teze da stvari često nisu onakve kakvim se čine, pa tako piće koje se zove korijensko pivo (Root Beer) uopće nije pivo, nego gazirani bezalkoholni napitak, a ječmeno vino (Barley Wine) zapravo nije nikakvo vino, nego – pivo.

Slično je i s đumbirovim pivom (Ginger Beer i Ginger Ale), koje se deklarira kao bezalkoholno osvježavajuće piće, a ne kao pivo, premda se u principu dobiva fermentacijom, dakle postupkom kojim se pravi i pivo. Isto je i s ciderom (jabukovačom), kao i s gvircem, to jest medovinom (Meadow) – i to su sve pića koja se u pravilu proizvode u pivovarama zbog sličnog tehnološkog postupka ali se klasificiraju drugačije.

Stoga je sve nemalo iznenadila priča sa suda u Manhattanu, koja se za tili čas raširila svekolikim globusom, a govori o sudskom pravorijeku u kojem se pivom proglašavaju napici hard seltzer i ranch water, niskoalkoholni napici poznati i po nazivima adult seltzer, mature seltzer, spiked seltzer i tvrda gazirana alkoholna voda a riječ je o sve popularnijoj vrsti visoko kvalitetnog pića koje sadrži seltzer (gaziranu vodu), alkohol i voćne arome. U SAD-u se alkohol obično dobiva fermentacijom šećera od trske ili ječmenog slada i tu počinje i završava svaka sličnost s pivom.

No, sud je rekao svoje, a ćud je ćud a sud je sud i sve po zakonu i tako je stvoren pravni presedan za kojim će možda posezati i drugi djelitelji pravde, a sasvim sigurno proizvođači i trgovci, kad im i ako im to bude odgovaralo. Što se zapravo desilo? Constellation Brands, veliki američki proizvođač i distributer pića ima ugovor o plasiranju na američko tržište brendova meksičkih pivovara iz koncerna Grupo Modelo, od kojih je najzvučnije ime pivo Corona, a kada je potrošačima ponudio Corona hard seltzer i Modelo ranch water, kompanija AB InBev, pod čijom kapom djeluje Grupo Modelo, podnijela je sudsku tužbu za kršenje licencijskog sporazuma, tvrdeći da Constellation Brands ima dozvolu za korištenje dotičnih brendova piva, a ne i gazirane alkoholne vode. Ne lezi vraže, naš je distributer zaigrao na klauzulu ugovora u kojoj piše da može prodavati „i druge verzije piva ili napitaka od slada“ a sud je utvrdio da ta formulacija pokriva hard seltzer i ranch water, te da se tako dotična pića imaju smatrati pivom. I točka. Žalba ne odgađa izvršenje, i tako to.

Ima toga još, pa je tako u postupku i tužba po kojoj „barrel aged“ piva odležana u bačvi od tequile  u burbona krše i američke i meksičke zakone.  Meksički, naime, reguliraju korištenje riječi tequila i ne dopuštaju je kod piva, a pivom u bačvi od burbona krši se opet taj famozni ugovor Constellationa s Grupom Modelo, jer on predviđa prodaju samo „piva u meksičkom stilu“ a pivo koje je dozrijevalo u buretu od viskija, to sigurno nije. Taj proces još traje, pa nećemo prejudicirati, jer sa sudom se nikad ne zna.

A mnogi su kroz povijest imali svakojake zakučaste situacije koje nisu mogli riješiti sami, pa kud će, nego na sud, jer računaju baš onako kako je i pjesnik rekao – verujem, cenjena glavo, da si i učio pravo, da svakom sudiš pošteno jer čast je čast a vlast je vlast. Ali šipak, sud jednom kaže u pravu je češki Budweiser, jer je prvi skuhao pivo pod tim imenom, a drugi put da smatra da se ne treba držati zakona kao pijan plota pa presudi da pravo ima onaj američki mu imenjak, jer je ime i znak Budweiser zaštitio u uredu za patente. Jedan sud kaže: da, Heineken može zaštititi naziv radler za mješavinu piva i limunade, drugi sud kaže da ne može, jer je to vrsta proizvoda.

I sve tako. Zato je najbolje držati se podalje od suda, budući da to zna ne završiti dobro. Jer, ćuk je ćuk, a vuk je vuk.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće