Tko je naručio pivo?

Nacrtaj mi krigl   |   Mato Pejić   |   22.04.2008.     6252

Tko je naručio pivo?

Jedan od najvećih hrvatskih suvremenih slikara Lovro Artuković, priprema za četvrtak 24. travnja otvaranje retrospektivne izložbe pod nazivom Najbolje slike, a među njima bit će i slika koja još i ne postoji, jer se na njoj još radi, a već je proglašena remek djelom hrvatske suvremene umjetnosti. To je slika koja navodno prikazuje tobožnje potpisivanje deklaracije o pridruživanju Zapadne Hercegovine i Popovog polja Republici Hrvatskoj, za koju autor kaže da prikazuje događaj koji se nije zbio i da je to dakle pseudopovijesna slika, zapravo parodija na historijsko slikarstvo i parodija na politiku. No, ono zbog čega ta slika zanima Pivnicu.net je njen naziv - zove se Wer hat das Bier bestellt?, odnosno: Tko je naručio pivo?. Tako naša teza iz rubrike Nacrtaj mi krigl o tome kako je sprega likovne umjetnosti i dragocjene tekućine više nego očita i više nego čvrsta, dobiva još jednu sjajnu potvrdu.

-Umjetnik ima pravo biti politički nekorektan, izjava je koju je Lovro Artuković ponovio više puta i u tom smislu on za jedan prizor skupine ljudi, a odreda su to njegovi berlinski prijatelji, s kojima se susreće u svom omiljenom kafiću, bez ikakvog kompleksa kaže da je to potpisivanje Berlinskog sporazuma o prisajedinjenju Zapadne Hercegovine Hrvatskoj. Jedan od protagonista na slici na ploči za crtanje skicira kartu zemalja bivše Jugoslavije, dok ga promatra njegovo dijete i ništa drugo zapravo nema nikakve veze s naslovom slike. Artuković, naime, živi u Berlinu, a 20-tak likova sa slike njegovo je društvo iz kafića u berlinskoj četvrti Prenzlauer Berg, prijatelji s kojima se druži, te konobarica i kuhar iz kafića, i svi će oni doći u četvrtak na otvaranje izložbe u Klovićevim dvorima. Njih je Artuković skicirao u Berlinu u svom omiljenom kafiću i skice ponio u Zagreb. 
 
Slika golemih dimenzija pet puta tri metra još nije dovršena, već ju Artuković dovršava u galeriji Klovićevi dvori, u sobi gdje će ona biti smještena. Kako živi u Berlinu, u Zagrebu nema gdje raditi pa je Klovićeve dvore pretvorio u privremeni atelje, gdje radi do ranih jutarnjih sati, piše o ovoj izložbi današnji Jutarnji list. 
Igor Mirković, poznat po dokumentarcima o predsjedničkim izborima i o novom valu (Sretno dijete), snima film o nastajanju ove slike, film se zove Berlinska deklaracija i bit će prikazan 26. svibnja u zagrebačkom kinu Europa, pa će posjetitelji izložbe, koja će biti otvorena do početka lipnja, moći upoznati i proces nastajanja djela. Na izložbi koju koncipira arhitektica Morana Vlahović bit će 60 radova, od osamdesetih godina do danas, među kojima je i niz duhovitih autoportreta, pa ciklus Umjetnici u prirodi, kao i mnogi drugi, među kojima je i slika Tulum iz 1985. godine na kojoj se također vide pivske boce.
 
Više:

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl

Fernandez - La mere des victoires_12.jpg
Fernandez - La mere des victoires_12.jpg

Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl