Tiramisu s pivom

Gastro   |     |   28.12.2009.     2252

Tiramisu s pivom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sastojci za 6-8 osoba:
4 žumanjka
80 g šećera
30 g meda
½ žlice mljevenog đumbira
malo cimeta
40 ml brendija
250 g sira mascarpone  
250 ml vrhnja
200-250 g piškota ili biskvit
125 ml piva, svijetlog ili tamnog
2-3 žlice kompota od šljiva
kakao za posipanje
 
Priprema (traje 40 minuta):
U posudi u vodenoj kupki istucite žumanjke, šećer, med, đumbir i cimet u gustu pjenu i umiješajte brendi. U drugoj posudi razmiješajte mascarpone, istucite do pjene i umiješajte natučeno vrhnje. Sadržaj obiju posuda pomiješajte.
Piškote namočite pivom i lagano polijte sokom od kompota. Polovicom piškota obložite dno kalupa, s tim da namočena strana bude okrenuta prema gore, pa na njih nanesite dio kreme od vrhnja. Na kremu opet složite piškote, pa nanesite ostatak kreme, ugladite i potom lopaticom napravite valove. Pokrijte folijom i stavite u hladnjak na barem četiri sata. Prije serviranja pospite kakaom. Desert ima gorkasto-slatki okus u kojem se lako prepoznaje pivo.
Mascarpone se može zamijeniti finim posnim sirom, a kompot upotrijebite prema svom ukusu. Umjesto šljivovog možete, na primjer, koristiti kompot od crnog ribiza, đumbira ili višnje. Umjesto piškota može se koristiti biskvit, a ako koristite piškote, kad ih složite u kalup pritisnite ih vilicom ili dnom staklenke, kako bi formirale kompaktnu podlogu.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Učitelj: „Umjesto Sava se ulijeva u Dunav, možemo reći: Dunav upija Savu. Može li netko od vas navesti sličan primjer?“ Učenik: „Umjesto Tata pije Žuju, možemo reći: Žuja se ulijeva u tatu.“

Nacrtaj mi krigl

Chosen spot.jpg
Chosen spot.jpg

Najnovije iz kategorije Gastro