The winner drink it all

  Pivo i sport         P. N.         22.11.2022.
The winner drink it all

Iako su za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru od početka postavljena stroga ograničenja u pogledu prodaje piva, logikom velikih brojeva u iznajmljeno skladište u Dohi službeni je dobavljač piva Budweiser dopremio pozamašnu količinu pjenušave tekućine. No, onda se domaćin predomislio i izlobirao potpunu zabranu točenja alkohola.

Sada se Bud našao u velikom problemu, jer mu očito slijede veliki gubici, koje će nastojati nadoknaditi odštetom od FIFE. A što se tiče zalihe piva koja neće b iti prodana, Budweiser će je pokloniti zemlji koja osvoji turnir.

Tako se nastavlja sumrak pivske industrije, koja u vrijeme svih velikih nogometnih natjecanja naprosto cvate. Ovoga puta sve je od početka postavljeno na glavu – samim tim što se prvenstvo igra u zimskom periodu, pije se daleko manje piva, a k tome su mnogi veliki gradovi donijeli odluke da nema prijenosa utakmica na velikom platnu na gradskim trgovima, što dodatno smanjuje prodaju piva. Onda su objavljena ograničenja prodaje piva u navijačkim zonama oko stadiona na tri sata prije početka utakmice i sat vremena nakon završetka, ss tim da na samom stadionu uopće nije trebalo biti točenja piva. Onda su objavljene astronomske cijene piva u Kataru, što je bio novi udar na potrošnju dragocjene tekućine u zemlji svjetskog prvenstva. Sada su potpuno otpale i navijačke zone i ostala samo prodaja bezalkoholnog piva.

Uza sve, FIFA je zaprijetila ozbiljnim sankcijama reprezentacijama koje su najavile da će njihovi kapetani nasiti kapetanske trake duginih boja (sedam europskih zemalja), čime su namjeravali skrenuti pozornost na kršenje prava LGBT osoba, pa su one od te nakane odustale. FIFA se od početka ove priče iz petnih žila napinje da ne naljuti domaćina, koji je velikodušno odriješio kesu i doslovce kupio Svjetsko prvenstvo, te postavlja uvjete tako da praktično igra ulogu organizatora a ne (samo) domaćina.

No, vratimo se nogometu. O odluci sponzora prvenstva, američkog pivara Budweisera (u sastavu američko-belgijske multinacionalne kompanije AB InBev) da sve zalihe piva dopremljene u Katar pokloni zemlji pobjednici Mundijala čitamo  na portalu Sport Avaz Ba:

Američki proizvođač piva, kompanija Budweiser, jedan od službenih sponzora Svjetskog prvenstva u Kataru, našla se u problemima zbog odluke o zabrani točenja alkohola na svim stadionima i to u zadnji tren pred početak prvenstva. Zbog toga su se odlučili na zanimljiv marketinški potez, prenosi CNN.

Budweiser zbog zabrane točenja alkohola na stadionima u Kataru sada može točiti samo bezalkoholno pivo.

Nakon te odluke, kompanija je na svom službenom Twitter profilu objavila kako će sve zalihe piva koje su dopremljene u Katar pokloniti pobjedniku Svjetskog prvenstva.

- Novi dan, novi tweet. Pobjednička ekipa će dobiti svo dopremljeno pivo. Ali, ko će ga osvojiti? - stoji u objavi Budweisera.

Kompanija Budweiser je trebala osigurati piće na stadionima i u zonama za navijače u Kataru, no čelnici FIFA-e popustili su pod pritiskom katarskih vlasti i potvrdili da se neće prodavati alkohol ni na jednom stadionu zbog čega bi pivska kompanija mogla izgubiti čak oko 40 miliona dolara.

Desetine hiljada limenki Budweiser piva ostale su neiskorištene i nagomilane u skladištu u Dohi nakon što su čelnici FIFA-e u razgovoru s organizatorima Svjetskog prvenstva u Kataru 48 sati uoči početka Mundijala donijeli odluku da se alkoholna pića neće točiti, zbog čega će kompanija tražiti odštetu od FIFA-e.

Budweiser se trebao posluživati unutar prostora za navijače s ulaznicama koji okružuju svaki stadion, ali ne i na tribinama stadiona ili u dvoranama. Loše su to vijesti za sponzora koji trenutno ima ugovor vrijedan oko 70 miliona dolara s FIFA-om za ovo Svjetsko prvenstvo, kao i za ono koje će se 2026. godine igrati u Meksiku, Kanadi i SAD-u.

Za one koji žele znati više:

Pivo u Kataru kao suho zlatoNajnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće