FEŠTA U NOVOJ RUNDI

Taproom se otvara uz C4 IPA

  Nova runda         Mato Pejić         20.04.2023.
Taproom se otvara uz C4 IPA

Što zima duže odolijeva, to s većim nestrpljenjem čekamo otvorenje proljetne sezone točenog piva. Craft pivovara Nova runda u svom domicilu u Zaboku vrata pivovarskog taprooma otvara ove subote u 10 sati prijepodne. Događaj je nazvan #C4Day, što jasno govori o tome koje će pivo biti zvijezda programa, a uz ovu legendarnu IPU točit će se i mnoga druga piva, ukupno 24 njih.

„Broj 24, naravno, nije konačan broj piva koje nudimo u točenoj varijanti – broj je određen brojem pipa koje imamo instalirane u točionici, ali kad istočimo neku bačvu, na njen o mjesto može doći neko drugo pivo,“ kaže Marko Filipin, koji je uz svog poslovnog kompanjona Miroslava Šuvaka osnivač i vlasnik pivovare Nova runda.

„Svaki beer geek svakako već ima u kalendaru zabilježenu subotu, 22. travnja 2023.,“ dodaje Marko, naglašavajući da njihova perjanica asortimana, C4 IPA, slavi sedmi rođendan i da je zbog toga sam događaj nazvan #C4Day. „Riječ je o pivu koje je od prvog pojavljivanja postalo omiljeno kod pivopija i obilježilo je hrvatsku craft scenu, te je postalo flagship pivovare. Radi se o pravoj hmeljnoj bombi što otkriva i samo ime piva – C 4 se naime odnosi na četiri sorte hmelja koje su korišteni u ovoj pivskoj kvadrofoniji, a sve počinju slovom C– Cascade, Centennial, Chinook i Citra.“

Kako bi subotnji pivski doživljaj bio potpun, Nova runda odlučila je angažirati provjerene popratne sadržaje. Tako će za približavanje publici same kulture ispijanja vrhunskih pivskih koktela biti zadužen osnivač Cocktail Empire-a Denis Vlahovac koji je svoj zanat izučio u New Yorku nakon čega je proputovao svijet, posjetivši više od 60 zemalja u 10 godina radeći po najboljim restoranima i koktel barovima te surađivao s vrhunskim sommelierima, menadžerima i miksolozima. Također je radio kao brand ambasador i event organizator po najekskluzivnijim lokacijama u New Yorku, Aucklandu, Londonu i Vancouveru. Denis će svaki pivski koktel napraviti uz određeno pivo Nove Runde.

A kako bilo koje pivsko druženje ne može proći bez hrane, za taj dio fešte će se pobrinuti splitska inovativna food truck senzacija Barbarossa barbecue koji vodi  kolega pivar Mario Cvitković iz DBC pivovare, s pažljivo pripremljenom mesnom i vege ponudom.

Približava se i okrugli, deseti rođendan same pivovare, pa podsjetimo malo i na njezine korijene. Osnivači pivovare, Marko Filipin i Miroslav Šuvak, brusili su svoje pivske vještine u homebrewingu (kućnoj proizvodnji piva), putovali su po stranim državama istražujući pivske scene tih država te su držali pivske edukacije u Hrvatskoj i pisali o pivu na blogu novarunda.com

Godine 2012. pala je ideja o osnivanju vlastite pivovare, a sama pivovara je osnovana 28. lipnja 2013. godine. Dečki su prvo kuhali svoja piva po zakupljenim pogonima, prvo u maloj pivovari u Kućan Marofu, a potom u zakupljenom pogonu pivovare u Jastrebarskom.

Kruna dotadašnjeg rada dolazi početkom 2017. godine kada je Nova Runda proglašena najboljom hrvatskom pivovarom po Rate Beer portalu.

Nakon pet godina proizvodnje po zakupljenim pogonima, dečki su konačno uspjeli otvoriti vlastitu pivovaru.  2019. godine  kreće projekt adaptacije proizvodne hale Zagorski Metalac u Zaboku i tako Zabok postaje njihov novi dom. Pivovara u Zaboku im je omogućila ekspanziju na nova tržišta, ali i u novu ambalažu. Nova Runda je proizvodila svoja piva isključivo u točenoj verziji do otvaranja pogona u Zaboku, gdje je instalirala modernu punionicu limenki. Piva Nove Runde se najviše mogu pronaći po Zagrebu, a pivo izvoze od Španjolske do Kine.

Za nadolazeći okrugli rođendan pripremaju se i neka nova piva a kao novost na subotnjem otvaranju sezone Marko najavljuje da će se Nova runda dodatno posvetiti tradicionalnim otočkim stilovima (bitter, stout), „Imat ćemo piva na nitro točioniku ali i premijerno pivo na cask ručnoj pumpi, tradicionalnom sistem istakanja piva u UK-u“.

Ali, ni to nije sve: „Imamo nekoliko vrsta lager piva, isto tako i nekoliko vrsta voćnih kiselih piva kao i novi strawberry mojito beer cocktail, a naravno najveći broj piva bit će naše prepoznatljive zahmeljene bombe u različitim jakostima. Naći će se i poneki imperijalac, RIS odležan u hrastovim bačvama u kojima je prije toga odležavao američki bourbon.  Naravno, C4 će biti zvijezda dana i naći će se osim u limenci i na standardnom točioniku naći i u cask varijanti.  Posjetitelji će moći naručiti i tzv beer flight, u svrhu degustacije što većeg broja različitih piva, na dasci posluženo je 5x2dl. Nadamo se lijepom vremenu i posjećenosti i naravno svima poručujemo da uz pivo piju i dovoljne količine vode,“ poručuje Marko za kraj.

I tome se stvarno nema što dodati. Samo – navratite u Zabok na novu rundu u Novoj rundi.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Nova runda
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće