RADIONICA

Tamna piva na zmajski način

  Zmajska         P. N.         25.01.2024.
Tamna piva na zmajski način

Danas će u Zmajskoj pivovari na Jankomiru vladati radna atmosfera – održava se prva od predviđenih dviju radionica posvećenih tamnim pivima. Trebala je zapravo biti samo ova današnja, ali je svih petnaest mjesta munjevito popunjeno pa je dodan još jedan termin – u četvrtak 8. veljače.

Radionica je namijenjena onima koji vole okuse tamnih craft piva a voljeli bi ih još potpunije i bolje razumjeti, iskusiti i (o)cijeniti, najavljuje Zmajska pivovara ovu edukaciju, koju vode Nenad i Ugo, a na radionici će polaznici kušati i komentirati ove Zmajske zvijezde tamnog neba:

– Nitro Noir Coffee – Irish dry stout s kavom– Tamni lager (TBA)– Porter– Paria Temptation ( Zmajska kolaboracija s Taman Artisan Chocolates) – Imperial Stout s kakaom (selekcija zrna Criollo i Trinitario kakaa)– Nochnica – Barrel aged imperial stout– Pastry Stout (TBA)

Ususret radionicama Ugo je na Blogu zmajskog weba objavio članak o tamnim pivima, u kojem između ostalog piše:

U 18. st. većina piva bila je tamna, jer nije postojala tehnika proizvodnje slada kojom bi proklijali ječam (slad) ostao blijede boje. (...) Tog stoljeća porter se isprofilirao kao najpopularniji stil. Kroz stoljeće je nastalo par varijanti – mild (mladi porter), stale (stari porter, stout porter (jaki porter) i imperial porter (iznimno jaki porter). Krajem stoljeća stout se odvojio od portera i postao zaseban stil koji se za vrijeme svjetskih ratova stekao popularnost (zbog svog navodnog benefita za zdravlje) i gotovo iskorijenio porter iz londonskih pubova.

Na pitanje koja je razlika između portera i stouta nije moguće dati konkretan odgovor, kaže Ugo i nastavlja: Ja ću dati neki svoj zaključak. Za one koji kuhaju pivo reći ću da bih za porter uvijek koristio neki ekspresivniji britanski soj pivskog kvasca koji manje atenuira dok bih za stout išao s nekim američkim ili europskim sojem koji ne ostavlja veliki esterski profil. Također bih koristio veću količinu kristalnih sladova u porteru i ne bih koristio prženi ječam dok bih za stout učinio suprotno.

Za one druge: porter bi trebao biti malo gušći (ovisno o stilskoj varijanti), karamelan i izraženih voćnih aroma balansiranih okusom neke blaže kave ili čokolade. Nešto kao naš Porter koji možete kupiti u većini dućana te je uz Pale Ale jedino naše pivo koje proizvodimo od osnutka pivovare. Iste te godine jedna renomirana aplikacija za ocjenjivanje piva uvrstila ga je među 15 najboljih novih portera na svijetu.

Cijeli članak o tamnim pivima pročitajte OVDJE, a prijavu za radionicu 8. veljače ispunite OVDJE.Najnovije iz kategorije Zmajska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće