Tajanstveni su putevi pivski

  Carlsberg         P. N.         03.07.2022.
Tajanstveni su putevi pivski

Globalizacija je u pivarstvu velikim igračima otvorila prostor beskrajne manipulacije i na to smo ovdje više puta ukazivali, no osim ukazivanja običnom konzumentu ne stoji na raspolaganju nikakav drugi alat. Kod kompanija, koje u nekoj državi, ili regiji, kao u ovom slučaju, posjeduju više pivovara, unatoč obveznom deklariranju ne možete znati gdje je to pivo skuhano, a gdje punjeno.

Za koprivnički Carlsberg smo otprije znali da pivo u limenke za cijelu jugoistočnu Europu puni u pivovari Čelarevo u Srbiji, no sad su te limenke glavni akter jedne druge priče, koju objavljuje portal Danica.hr

Čitatelj nas je, kaže taj članak, ovaj tjedan upozorio na još jednu neobičnu cjenovnu diskrepanciju u dućanima u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Ovih se dana, naime, u Mađarskoj na akciji prodaje limenka od pola litre piva Carlsberg. Cijena, kad se preračuna, iznosi 5,30 kuna. Inače, redovna cijena je 6 kuna. Da stvar bude zanimljvija, i za limenku kupljenu u Mađarskoj može se u Hrvatskoj ostvariti povrat od 50 lipa.

A kako stoje stvari u hrvatskim dućanima? Ovih je dana, primjerice, Calsberg u Konzumu na akciju uz cijenu od 8,69 kuna. Inače, redovna cijena limenke Carlsberga u većini trgovačkih lanaca je veća od 10 kuna i obično iznosi 10,99 kuna.

Carlsberg je, dakle, po redovnoj cijeni u Hrvartskoj skuplji za čak 83 posto u odnosu na Mađarsku. Na akciji koju smo uzeli za primjer (8,69 kn kod nas, 5,30 kn kod njih) razlika je 64 posto.

I sad dolazimo da najzanimljivijeg detalja u toj usporedbi: sve limenke Carlsberga za ova tržišta pune se u pivovari Čelarevo u Srbiji! Otamo dolaze na police dućana u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, BiH…

Kako je onda moguće da je u Mađarskoj limenka piva toliko jeftinija nego kod nas? Na to pitanje ovog časa nemamo odgovor…

Tagovi

Pivo   Carlsberg   Koprivnica   Čelarevo   limenke   Mađarska   BiH   Srbija  


Najnovije iz kategorije Carlsberg
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće