Pivnica.net
Banner

Carlsberg

Tajanstveni su putevi pivski

P. N.   |   03.07.2022.     897

Tajanstveni su putevi pivski

Globalizacija je u pivarstvu velikim igračima otvorila prostor beskrajne manipulacije i na to smo ovdje više puta ukazivali, no osim ukazivanja običnom konzumentu ne stoji na raspolaganju nikakav drugi alat. Kod kompanija, koje u nekoj državi, ili regiji, kao u ovom slučaju, posjeduju više pivovara, unatoč obveznom deklariranju ne možete znati gdje je to pivo skuhano, a gdje punjeno.

Za koprivnički Carlsberg smo otprije znali da pivo u limenke za cijelu jugoistočnu Europu puni u pivovari Čelarevo u Srbiji, no sad su te limenke glavni akter jedne druge priče, koju objavljuje portal Danica.hr

Čitatelj nas je, kaže taj članak, ovaj tjedan upozorio na još jednu neobičnu cjenovnu diskrepanciju u dućanima u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Ovih se dana, naime, u Mađarskoj na akciji prodaje limenka od pola litre piva Carlsberg. Cijena, kad se preračuna, iznosi 5,30 kuna. Inače, redovna cijena je 6 kuna. Da stvar bude zanimljvija, i za limenku kupljenu u Mađarskoj može se u Hrvatskoj ostvariti povrat od 50 lipa.

A kako stoje stvari u hrvatskim dućanima? Ovih je dana, primjerice, Calsberg u Konzumu na akciju uz cijenu od 8,69 kuna. Inače, redovna cijena limenke Carlsberga u većini trgovačkih lanaca je veća od 10 kuna i obično iznosi 10,99 kuna.

Carlsberg je, dakle, po redovnoj cijeni u Hrvartskoj skuplji za čak 83 posto u odnosu na Mađarsku. Na akciji koju smo uzeli za primjer (8,69 kn kod nas, 5,30 kn kod njih) razlika je 64 posto.

I sad dolazimo da najzanimljivijeg detalja u toj usporedbi: sve limenke Carlsberga za ova tržišta pune se u pivovari Čelarevo u Srbiji! Otamo dolaze na police dućana u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, BiH…

Kako je onda moguće da je u Mađarskoj limenka piva toliko jeftinija nego kod nas? Na to pitanje ovog časa nemamo odgovor…

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Carlsberg