PARTYFASS KOLEKCIJA

Taj petolitarski predmet želje

  Kolekcionarstvo         P. N.         08.06.2024.
Taj petolitarski predmet želje

Skupljati se, opće je poznato, može – sve. Pivo je iznimno zahvalno područje za kolekcionare jer tu se, opet, može skupljati – sve. I etikete (što je najčešće), i podmetači i čepovi (što je isto tako vrlo često) i boce, limenke, čaše – sve odreda također poprilično često, pa otvarači, pivske reklame, limeni znakovi, ma sve. Veliki problem kod piva je to što zbirke, primjerice, boca ili čaša zauzimaju veliki prostor, pa ih je teško držati ne samo u stanu, nego i u obiteljskoj kući. No, ima i gore od toga – evo, recimo, može vam se desiti da skupljate petolitarske pivske bačvice.

Herbert Frommeyer (73) iz Delmenhorsta (Donja Saska) ima kolekciju od 1500 petolitarskih bačvica od piva (partyfass, odnosno party keg). Ima ih, kaže, zato jer nije imao srca da ih nakon ispijanja sadržaja baci, i eto ti ga na – odjednom je cijela kuća zakrčena bačvicama, no Herbert se domislio jadu, pa je od nje napravio pivski muzej.

 „Pivo dokle pogled seže! Na policama su naslagane šareno oslikane limenke od 5 litara iz cijelog svijeta. Mali minus u pivskom raju: Svih 1500 party bačava već je prazno!“, piše portal dnevnika Bild. Vlasnik Herbert Frommeyer ističe da bačvice nije ispraznio sam, nego da je uvijek pio u dobrom društvu.    

Ova impozantna kolekcija počela se rađati 1983. godine. Nakon zabave ostala je prazna   bačvica, koja nije mogla stati u kućni koš za otpatke, pa je završila na tavanu a uskoro joj se pridružila druga... Frommeyeru se svidio dizajn io nije ih mogao baciti, pa je tako kolekcija je rasla i rasla.

Sa svakog odmora donosio je nove primjerke i kupovao pivo u partyfassu iz cijelog svijeta online. “Najegzotičniji primjerci su iz Kine, Australije i Novog Zelanda.” A najbolji motivi i slogani uvijek dolaze iz malih pivovara: “Nažalost, veliki proizvođači prave bezvezne bačvice.”

Ali jednog dana nam je ponestalo prostora i bila je potrebna alternativa. Tako je ovaj razvojni inženjer pretvorio šest prostorija u svoj privatni muzej piva i razvrstao svoje mini bačve po geografskom porijeklu.

Skup hobi? Baš i ne. Financijska vrijednost većine bačvica je zanemariva. Ali za Frommeyera vrijednost zbirke je neprocjenjiva: "Moji kolekcionarski predmeti nisu na prodaju."

Tko god posjeti Frommeyera u njegovom muzeju piva (ulaz besplatan, samo uz prethodnu najavu) ispričat će i priču o ovoj vrsti ambalaže. Prvi put je došla na tržište Engleske 1959. godine. Njemačka je zatim slijedila primjer sredinom 1960-ih. Bačvica s integriranom slavinom dostupna je od 1998., a ugrađene patrone ugljičnog dioksida od 2003. godine.

Zašto voli partyfass, a ne bocu? “Zato što je pivo iz bačvice od pet litara puno svježijeg okusa, ima puno pjene i za točenje je potrebno društvo, a to je tako zabavno.”

Za one koji žele znati više:

Posve velike i važne sitnice

Dnevnici pjenušave ljubavi

Jurina pivska kolekcija

Neodoljivi šarm pivske etikete

Stolar, pjesnik i – labolog

Kolekcionari

Tagovi

Pivo   kolekcija   zbirka   partyfass  


Najnovije iz kategorije Kolekcionarstvo
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće