Svitavy

Velika češka pivska knjiga   |   Zdeněk Susa   |   27.01.2010.     1827

Svitavy
U Polički sjedamo na motorni vlak i dolazimo do mjesta Svitavy. Tu presjedamo na vlak u smjeru Brna. Napuštajući kolodvor u Svitavama, možemo mahnuti svitavskoj pivovari. Učinimo to sjetno. Svitavska pivovara se naime, dičila 1256. kao godinom svoga osnutka, pa je tako bila pivovara s najdužom tradicijom u zemlji. A više ne postoji. Podatak o njenom osnutku je, pak dvojben.
Godine 1256. osnovan je grad Svitave i obdaren pravom magdeburškim. Sastavni dio magdeburškog prava bilo je i pravo varenja piva i njegove prodaje. A budući da sun građani to pravo imali, možemo pretpostavljati da su ga i koristili. Na temelju istih „dokaza“ mogle bi se na „osnutak“ toga istog datuma pozivati pivovare u svim gradovima koji potječu iz 13. stoljeća.
U Svitavama – kao uostalom svugdje drugdje – pivo se kuhalo najprije u pojedinim kućama s pravom varenja; ovdje ih je vilo osamdeset tri. Postupno se proizvodnja piva premještala u veća zajednička poduzeća, dok nije 1851. godine počela gradnja moderne gradske pivovare. Gradila se sporo i postupno, najprije su izgrađeni podrumi u kojima je dozrijevalo pivo skuhano u staroj pivovari na trgu. Slijedila je gradnja sladare i podruma za fermentaciju, a tek na kraju varionica. Prvo pivo skuhano je 1888.
Pivovara se postupno modernizirala i širila. Određenu krizu polazi na kraju Drugog svjetskog rata, budući su Svitave tijekom rata pripadale Njemačkom carstvu, a kad su „oslobođene“ njemačko je stanovništvo (uključujući i pivare) bilo iseljeno. No, pivovara se brzo odlijepila od dna i rasla dalje u sklopu raznih moravskih i istočno-čeških socijalističkih poduzeća. privatizaciju je dočekala u ukupno uzevši solidnom stanju. Novi vlasnici, koji su se nizali, uspjeli su pak to poduzeće u usponu potpuno uništiti za samo osam godina. Ukupna proizvodnja se smanjivala iz godine u godinu, rasli su gubici, sve dok 2002. godine pivovara nije likvidirana.
Ukidanje nakon dugogodišnjeg lošeg poslovanja stiglo je i druge pivovare. Ipak, često su se pojavljivali bolji gospodari, kojima je – nekad i s višegodišnjom zadrškom – uspijevalo spasiti pivovaru i obnoviti proizvodnju. U Svitavama se to neće dogoditi, pošto je pivovara dijelom srušena i na njenom mjestu stoji Hypernova.
Posljednjih godina rada pivovara je kuhala mnoge vrste piva, posebno serije Bruno, Svitavak i Doktor. Markom Bruno ovladale su s vremenom Pardubice (i kao nemaju pojma da ju je pivovara u Svitavama zaštitila), dok je marke Svitavak i Doktor pred zatvaranje svitavske pivovare kupio Havličkův Brod. Mogli smo se barem nadati da će barem preko tih pivskih marki živjeti tradicija naše najstarije pivovare. Ali, to se nije dogodilo. Pardubice se danas drže svoje serije Pernštejna, a Havličkův brod svojih Rebela. Od nekadašnjih svitavskih piva najviše mi je žao serije piva pod imenom Doktor, koja su imala biljne dodatke, što su kod određenih bolesti imala blagotvoran, možda i ljekovit učinak. Moglo bi to biti zanimljivo, ali što da se radi…
Pivovara u Jevičku
 
 
Preveo Mato Pejić

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Mislim da je sada dobro vrijeme za jedno pivo
Franklin D. Roosevelt, američki predsjednik nakon potpisivanja New Deala, dokumenta koji je otvorio put ukidanju prohibicije

Nacrtaj mi krigl

Collins - Mike Danger-5_25-B.jpg
Collins - Mike Danger-5_25-B.jpg

Najnovije iz kategorije Velika češka pivska knjiga